Mayleaf

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds doorgaat, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH-Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 13. In het vorige deel namen we de poëtische post-punkers van Cashmyra onder de loep, vandaag is het hoog tijd om kennis te maken met de fuzzy punkrockband Mayleaf! 

Net als vele andere band begon ook voor Mayleaf 2020 erg goed. Ze hadden net een succesvolle single uit met This Is Goodbye, en werden tevens bevestigd voor het Nederlandse punk-en hardcorefestijn van het jaar: Jera On Air. Popronde zou daarbij de kers op de taart moeten zijn van een druk jaar vol shows, maar we weten hoe dat gelopen is. Desondanks, heeft het vijftal er het beste van weten te maken, met niet alleen een opvolgende reeks singles maar ook een vurige show op de Popronde Eindfeest livestream. Dit jaar staan ze weer in de selectie, en zijn ze tevens NMTH Talent daar die ontzagwekkende grungy grooves behoorlijk indruk hebben. En met recht, want de grunge/punkrock van Mayleaf brengt vele invloeden naar zich toe, van grunge tot fuzz, pop tot punk: het is een mengsel vergezeld van een keiharde gitaarmuur, stevige ritmesectie en de krachtige doch poppy vocalen van Ilah van der Haas. Mayleaf is ontstaan vanuit gitarist Adrian Delange, die een fuzzband wilde beginnen in de stijl van Weezer meets Nirvana. Aldus bassist Robbert van Caem: ”Wat écht belangrijk was, was dat het met een zangeres zou zijn. De gedachte hierachter was dat Aad al kon horen in zijn hoofd hoe een vrouwelijke stem precies door het gitaargeweld heen zou snijden, en wat een catchy, aanstekelijk effect dat zou hebben.” Toen dat idee met gitarist Michiel van Iersel werd voorgelegd, was de basis gelegd, gevolgd door het aantrekken van drummer Joël Heijda en Robbert. Dé zangeres hadden we echter niet gelijk gevonden. Ik heb het even opgezocht, en één van de eerste demo’s die we in de repetitieruimte hebben opgenomen is van mei 2017, alweer ruim 4 jaar geleden. We zijn toen zeker een jaar bezig geweest met tryouts met verschillende zangeressen, voor we uiteindelijk bij Ilah (van der Haas) uitkwamen ergens rond oktober 2018.” Fun fact volgens Robbert: de band had bijna Fairow geheten in plaats van Mayleaf.

Livedebuut net voor de ellende
Waarbij een aantal bands uit de selectie nog het fortuin hadden een reeks shows te spelen, viel op dat vlak al gauw het doek voor Mayleaf: ”Het is natuurlijk een gekke periode geweest waardoor we helaas heel wat live-ervaringen zijn misgelopen. We hebben onze eerste liveshow in november 2019 gedaan. Sindsdien hebben we nog één ‘live-live’-show kunnen doen, maar daarentegen wel drie livestreams en onlangs nog een akoestische show in Dynamo, Eindhoven.” Ondanks dat, kijkt Robbert er redelijk positief op terug: ”Eigenlijk kun je wel zeggen dat de eerste show een unicum was, puur en alleen al omdat het überhaupt een liveshow was met publiek. Dat livegevoel missen we heel erg, en we hopen snel weer herrie te kunnen maken in een zaal gevuld met publiek, inclusief het zweet-en opgedroogd bier odeur dat daarbij hoort. Zo hoort een liveshow te zijn.” Hoe Mayleaf zo’n liveshow aanpakt, is terug te zien in deze vlammende liveopname tijdens de Popronde Eindfeest livestream:

Knallen op het podium
Qua Popronde legt Mayleaf de focus op zoveel mogelijk plezier hebben op het podium, dan komt de rest vanzelf wel: ”Ik denk dat we na de afgelopen 1,5 jaar als belangrijkste doelstelling hebben om weer live te kunnen knallen met publiek erbij. Qua ambitie zou het natuurlijk mooi zijn als we onszelf in the picture spelen bij een groter publiek, maar daar willen we eigenlijk geen verwachtingen aan hangen. Voor ons is – al sinds het begin – het allerbelangrijkst dat de songs staan als een huis en we ze live met zoveel mogelijk plezier en energie spelen. Als dat overkomt en mensen daar siked door worden, is dat super.” Er staat nog meer nieuws te wachten, want deze zomer heeft het vijftal gebivakkeerd in Big Dog Recordings en daar 12 splinternieuwe tracks opgenomen: ”Hoe en wanneer die het daglicht precies gaan zien is nog niet helemaal bekend, maar er zit dus genoeg nieuwe fuzz in de pijplijn.” Eerst maar eens Popronde Nijmegen, waar de band om 22:00 uur de Brebl onveilig zal maken (tickets hier). Mis de ontzagwekkende punkgrooves van Mayleaf dus niet dit jaar!

Mayleaf maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Just Breathe in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel