Inferum

Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 17. In het vorige deel namen we de garagepunkers van Cloudsurfers onder de loep, vandaag schijnen we het licht op verreweg de hardste band uit onze selectie, namelijk de technische death metalmaestro’s van Inferum! 

Jazeker, deze band heeft het qua sound helemaal voor elkaar! Samen met Changing Tides en Throwing Bricks verantwoordelijk voor de meest verpletterende herrie op Popronde dit jaar. En dat is niet zo gek, want onder de noemer ‘mechanical death metal’ categoriseert Inferum hun sound. Denk dus aan technische death die klinkt als een logge machine, waarbij namen als Gojira, Fear Factory en Meshuggah langskomen. Tevens tourden ze al met legendarische bands als Entombed A.D. en Vader, en deden ze na amper twee jaar samen een show op het befaamde Wacken Open Air. Daarbij laat het laatste album Human Disposal keihard zien wat voor kwaliteit het Nederlandse metallandschap te bieden heeft. Kortom: Inferum is the real deal! En het wordt tijd dat deze gasten een gevestigde naam buiten ons land gaan worden. Eerst maar eens Popronde, want we vinden het verdomd gaaf dat dit loeizware vijftal in onze hard ’n heavy Talentselectie staat. Volgens de band begon het allemaal in 2015: ”Wij hebben elkaar allemaal leren kennen via onze opleiding, de Metal Factory. Na een aantal veranderingen in de formatie en muzikale uitingen is het geworden wat Inferum nu is.” En vanaf dat punt liep het al gauw storm overigens.

Metal Battle
Hoe de heren in zo’n korte periode al op Wacken terechtkwamen is te danken aan de Metal Battle: ‘‘We hadden ons ingeschreven voor de Metal Battle 2017 om gewoon wat meer shows te kunnen spelen, en wonder boven wonder wonnen we die ook nog waardoor we op fucking Wacken mochten spelen. Hoewel we veel betere shows hebben gespeeld zal het waarschijnlijk wel even duren voordat er een show komt die zoveel indruk op ons gaat maken als voor 15.000 man spelen.” Inderdaad ook ongelooflijk voor een band die op dat moment nog maar twee jaar bestond. Rond diezelfde tijd volgde ook hun eerste EP Modern Massacre die al bakken potentie liet horen. Maar met Human Disposal ging Inferum nog een stapje verder qua technisch vernuft en vurige metalkanonnades, zoals te horen in de single Surgical Schizophrenia:

Liveshows op 1
Hoewel corona goed is geweest voor het schrijfproces van de band, is Inferum van mening dat het vooral op het podium tot leven komt: ”Ons doel met Popronde is vooral weer shows te spelen! Inferum heeft altijd om de liveshows gedraaid, en dat een heel jaar niet kunnen doen was/is heel moeilijk voor ons. We willen vooral weer genieten van het spelen en weer samen kunnen zijn met het publiek.” Momenteel is de band bevestigd voor Popronde Nijmegen, maar shows afgezien van Popronde staan nog niet direct gepland. ”Dat blijft even afwachten, voorlopig ligt onze focus sowieso meer op het schrijven van ons tweede album. We willen hier goed de tijd voor nemen om het absolute maximum eruit te halen. Hier komt ook nog bij dat recentelijk een van de originele leden, Lars Deelman, helaas is gestopt met Inferum.” Voor de shows met de Popronde zal Remco Schouten, ook bekend van onder andere Gorefest-tribute Gorefunest, voor hem invallen. We wachten in ieder geval met smart op nieuw werk, maar tot die tijd kunnen we Inferum alvast op Popronde Nijmegen aanschouwen. Overigens is Human Disposal, evenals vorige EP Modern Massacre, te koop via de Inferum webshop.

Inferum maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Autophagia in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel