Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 20. In het vorige deel namen we de hardcorepunkbazen van Rites onder de loep, vandaag schijnen we het licht op de Utrechtse noisepunkers van Deveron! 

Deveron is een van die bands die eigenlijk pas tijdens coronatijd zich echt kenbaar maakte. Na enkele singles in 2020 brachten ze eerder dit jaar de EP Liars, die ons aardig omver blies en deed afvragen: wie zijn deze gasten? Opgenomen in het bekende Katzwijm Studios heeft Liars namelijk een erg zelfverzekerde, messcherpe sound. Elementen uit de garage, post-punk en noise wordt hierbij in een uiterst energieke vorm gegoten. Toen het drietal dan ook bevestigd werd voor Popronde, konden we onze lol niet op. Deveron bestaat volgens gitarist Constantijn Houtkamp sinds vier jaar: ”De band is gestart door mij en Tom van Giessen (drummer) omdat we van jongs af aan bij elkaar in een coverband zaten bij muziekschool Ceres in Utrecht.” Na een tijdje kwam de wens om meer eigen muziek te maken in plaats van covers, dus toen ging het balletje rollen volgens Constantijn: ”Naarmate de tijd vorderde werd de muziekstijl steeds een stukje harder tot het escaleerde naar noise en punk. Zo’n vier jaar geleden besloten we daarom om ons af te splitsen van de oude band en een nieuwe te starten samen met een nieuwe bassist, Mo van Hettema. Die kennen we van de middelbare school.”

Spelen met Abdomen
In zo’n kort bestaan, met daarvan alweer anderhalf jaar in lockdown, zijn er logischerwijs nog weinig grote shows geweest. Toch is er eentje bijgebleven bij de band, namelijk met Friese garagepunkmaestro’s Abdomen in Duct Tape Studio, twee maanden voor de lockdown in januari 2020: ”Nadat we onze eerste EP hadden gemixt in Duct Tape, werden we een aantal maanden daarna uitgenodigd om er te spelen samen met Abdomen. De ruimte en de sfeer waren allebei erg tof. Het voelde meer als een soort feest dan een optreden. Voor Mo was het alleen wat minder leuk, want die was doodziek die dag.” Als je wilt weten hoe dat eruit zag, heb je geluk: die Duct Tape Studio show is terug te zien hieronder, en toont hoe Deveron die snerpende punksound van een energieke liveshow voorziet:

Podiumervaring opdoen bij Popronde
Logischerwijs staat ook Deveron te springen om weer live te spelen, en terecht, want hun materiaal verleend zich perfect voor een zweterige sessie in een groezelige café of zaal. Het drietal legt vooral de focus op zoveel mogelijk ervaring opdoen: ”We verwachten (en hopen) eigenlijk zoveel mogelijk podiumervaring te krijgen. Al helemaal na een extreem lange periode zonder liveshows met publiek staan we alle drie te springen om weer te spelen.” Betreft shows zit het alvast snor: Deveron zal naast Popronde Nijmegen aanstaande zaterdag ook spelen in Eindhoven, Den Bosch, Gouda, Delft en Zutphen! Haal nu dus je tickets via de Popronde website.

Deveron maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Liars in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel