Na een onstuimige periode door corona lijkt het dit jaar toch echt te gaan gebeuren: Popronde 2021! Hoewel de festivalzomer compleet van de kaart is, gaat het tofste rondreizende festival van Nederland weer enigszins als vanouds door, hetzij met wat corona aanpassingen, beginnend op zaterdag 11 september in Nijmegen (tickets hier verkrijgbaar). Om dat voorpret even keihard gaande te houden, is het tijd voor een nieuwe voorstelronde! Met onze rubriek Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 22 bands uit onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag alweer deel 16. In het vorige deel namen we de indierockers van Hey Team onder de loep, vandaag schijnen we het licht op de onstuitbare garagepunkers van Cloudsurfers! 

Je zou bijna zeggen dat Cloudsurfers een van de weinige bands is die niet keihard getroffen werd door corona. Nee, echt: in een mum van tijd won dit viertal de Kleine Prijs van Friesland, deden ze mee aan het Hit The North-traject, wonnen ze de prijs voor Beste Nieuwkomer bij het Popgala en ga zo maar door, gevolgd door shows op Valkhof Festival en Doornroosje. Hadden we ook al genoemd dat ze dit jaar ook nog eens een debuutplaat uitbrachten getiteld Don’t Know What Hit Me? Onstuitbaar is dus het juiste woord, en niet meer dan terecht dat ze ook nog eens tot onze harde NMTH Selectie behoren. Volgens drummer Ramses begon het voor de surfrock/garagepunkband allemaal op het festival Dicky Woodstock: ”Dit was in de achtertuin van onze bassiste Jessica. Gitarist Pieter en ik kenden elkaar al goed van een eerdere band en ook Jessica was al bekend in de bandjes scene. Een tijd na het festival is Pieter  zanger en gitarist Thom tegengekomen op muzikantenmarktplaats.” Vervolgens was met Jessica de laatste schakel gemaakt, wat leidde tot Cloudsurfers.

Valkhof Festival
Ondanks alle productiviteit en succes, had ook Cloudsurfers te lijden onder het gebrek aan shows. Zo werd het viertal geboekt voor Welcome to the Village, maar dat ging niet door. De dag erna vond Valkhof Nijmegen plaats, en daar kon de band gelukkig wel spelen: ”Ons allereerste festival met Cloudsurfers was het Valkhof Festival 2021. Dit was na/tijdens corona tijden natuurlijk een euforisch moment. Eindelijk weer een echt optreden!” Behalve dat zaten er tot dan toe vooral enkele sessies tussen, onder andere bij Frequenzy samen met Hey Team. Toch heeft Cloudsurfers aan het begin, net op het nippertje pre-corona, een show kunnen doen in Oss: ”We hebben redelijk kort voor de lockdown gespeeld in Café Lollipop, het was een zweterig, dampend beukfestijn. Supervet!” Het is dus te hopen dat de band overal en nergens te zien is tijdens Popronde, werp maar eens een blik op die eerdergenoemde Frequenzy Session om te weten wat je te wachten staat:

Vol gas voor Cloudsurfers
Met een debuutalbum op zak heeft de band er tevens eindelijk een releaseshow op zitten in Doornroosje, die afgelopen zaterdag eindelijk plaatsvond. Dat smaakt naar meer volgens Ramses: ”We willen ondanks alle maatregelen een goede lijst van gigs pakken en een shows doen. Het ligt er natuurlijk aan hoe deze Popronde eruit gaat zien in de loop der tijd, maar wij gaan er vol gas in! Live komt het echt tot leven.” Ook wilt de band van deze mogelijkheid gebruiken om zich zoveel mogelijk te laten zien, met hopelijk wat nieuwe mogelijkheden: ”We hopen uit bij een boeker terecht te komen en ook kijken we alvast rond voor een label voor de tweede plaat. En we hopen er ook wat shows voor het festivalseizoen van 2022 uit te halen.” En in de categorie ”ijzer smeden als het heet is” gaan de ambitieuze muzikanten ook nog eens met nieuw werk aan de slag: ”We zijn op dit moment flink aan het schrijven. Verder gaan we dit jaar weer opnemen en ook gaan we iets nieuws proberen.” Ja, deze vloedgolf is niet te stoppen dus. Debuutplaat Don’t Know What Hit Me is verkrijgbaar op vinyl via Bandcamp.

Cloudsurfers maakt deel uit van onze Club van 22 NMTH Talenten voor Popronde 2021. Houd dus de Popronde website in de gaten voor de line-up bekendmakingen per stad. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en Instagram en check de track Shrink in onze harde, gruizige (Never) Mind The Popronde 2021 playlist:Deel dit artikel