Into DarknessLeeuwarden metal-stad! Naast Into The Grave en het recent door ons bezochte Into The Void is er deze maand: Into Darkness: “a festival focusing on the darker sides of metal: black metal, funeral doom, blackened sludge, occult death, etc”. De tweede editie vindt plaats op zaterdag 28 november in Poppodium Neushoorn in Leeuwarden en NMTH mag 2 x 2 kaarten weggeven.

Alles wat jij moet doen is ons vertellen waar de eerste editie van Into Darkness zich afspeelde. Mail je antwoord uiterlijk vrijdag 20 november naar contact@nmth.nl.

Into Darkness dus, een festival dat volgens organisator Paul van Berlo veel breder gaat dan black metal. In een eerder interview vertelde hij: “De duistere kanten van de muziek worden aangeboord. Tegenwoordig zijn er veel bands die crossover-dingen doen tussen occult en black en folk. Je hebt ook funeral doom en black sludge, allemaal dingen die bij elkaar liggen, maar toch ook weer anders zijn. De traditionele black metal is nog maar een heel klein onderdeel van dat grotere spectrum. Het zijn allang niet meer de traditionele mannen met corpsepaint, een onleesbaar logo en hoge kruizen.”

Headliner van de tweede Into Darkness is de Zweedse melodische black metalband Naglfar. Het viertal bestaat sinds 1992, hoewel alleen zanger-bassist Kristoffer “Wrath” Olivius toen ook al van de partij was. De groep uit Umeå brengt de platen al even uit op het grote Century Media Records. Hieronder hoor je de laatste: Téras uit 2012.

Met Terzij De Horde heeft de organisatie een internationaal gereputeerde Nederlandse black metal-band binnengehaald die laat zien hoe boeiend zo’n crossover kan uitpakken: met stukken post-rock, screamo en doom. Tip voor hen die niet naar Leeuwarden kunnen: de Utrechters zijn vrijdag te zien (gratis) op Le Guess Who? in de thuisstad.

Het Brabantse GGU:LL liet met een indrukwekkende show op Incubate nog zien hoezeer we rekening moeten houden met hun ‘hynotic droning doom metal’. Verder op het menu in de grote zaal van Neushoorn staan de Amerikaanse black metal-act Nightbringer, The Great Old Ones (Franse black), Ophis (Duitse doom/death), Lychgate (UK black) en opener Dystopia (melancholische NL black). Vervolgens sluiten Goat Torment (Gentse black) en dan Terzij de Horde het festival in de kleine Arena zaal af.

Into Darkness, zaterdag 28 november in Neushoorn, Leeuwarden. Tickets kosten slechts 20 euro en meer informatie vind je op gointodarkness.nl. Deuren open om 13.00 uur. Het tijdschema is net bekendgemaaktDeel dit artikel