Inzoomen op de A’damse stonerscene

Jazeker wel: die EP van Gas Giant komt gewoon uit! Niet zoals gepland met een live-lancering op 23 april in dB’s – boeker Jeroen Boekhorst is er ook ziek van – maar wel een livestream vanuit Haarlem en een digitale release! Nog voordat die via Spotify en andere streamingdiensten op de muziekwereld wordt losgelaten, heeft NMTH vast die prestream voor je gefikst. Check nu vast die vijf dikke tracks op Earthward Ascend, de ongezond stomende stoner-EP van de Amsterdammers.

We doken via de videoverbinding in de belevingswereld(en) van Gas Giant en vroegen de jongens naar de achtergronden van deze debuut-EP, hoe het powertrio eigenlijk geformeerd is. wat ze nu doen, hoe ze nog muziek kunnen maken en wat we verder van ze kunnen verwachten. Veel vragen dus en dus durfden we er nog wel eentje achteraan te gooien. En ook die werd gretig beantwoord: bij deze neemt Gas Giant het stokje over van The Ballet Bombs als hosts van de Viraal Kabaal herrie-kettingbrief. Morgen nomineren ze een nieuwe act en lanceren ze de tweede trap van de heavy playlist.

Door Ingmar Griffioen

De eerste twee singles van Gas Giant (staan ook op de EP):

Het is niet eens zo lang geleden dat zanger-gitarist Storm Van ’t Westeinde, Nils Beetsma (bas, zang) en Timucin Brouwer (drums) elkaar voor het laatst zagen. Zondag beleefden ze de tweede repetitie in zo’n anderhalve maand tijd. Na de zelfverkozen isolatie (“een geval in de familie”) zijn ze blij dat ze elkaar soms weer kunnen zien, én zeker ook dat Gas Giant een eigen oefenruimte heeft om te vlammen. Sterker: ‘de bunker’ is ook te verhuren aan andere bands en zo zijn er zelfs inkomsten te noteren.

Jullie zouden dus donderdag de EP releasen in dB’s, maar op een gegeven moment werd duidelijk dat…
“Na die vorige persconferentie leek het nog wel te kunnen en zei dB’s ook: ‘Tuurlijk gaat het door’, dus gingen we allemaal posts op Instagram en Facebook doen. Echt een paar uur later kwam het bericht: ’toch niet’. We zijn nu wel in contact met de mensen met wie we het zouden organiseren om misschien een sessie te doen of een livestream vanuit dB’s. Maar daar is nu nog geen duidelijkheid over. Maar we gaan wel een andere livestream doen deze donderdag.”

Wat is het plan precies?
“Het is in Haarlem. En we zien echt blij dat we in ieder geval weer een keer echt kunnen spelen. Dat is wel nice. 7 maart was ons laatste optreden, in Little Devil in Tilburg. Ja, we mogen eigenlijk weer, maar wel zonder publiek nu. Dat is ook wat. Wel goed dat we een keer dat radio-optreden hebben gehad, daar was het ook al zo gek dat je eigenlijk een liveoptreden hebt, waarbij je het publiek niet ziet. Praat je toch in je microfoon tegen heel veel mensen.”

De plaat komt wel gewoon de 23e uit. Hebben jullie nog aan uitstel of een alternatief plan gedacht?
“We twijfelden eerst wel wat we ermee gingen doen. Het liefst wil je natuurlijk een release met een mooie show erbij. Dat was het idee erachter, we hadden ook echt een goede plek en datum gevonden. Maar we zijn ook al veel nieuwe muziek aan het schrijven, dus om nog langer te wachten met dit… Dit is ook een mooi moment. Er is toch wel vraag naar content, zeker nu iedereen thuis en op internet zit. Dus is het leuk om nu te releasen en dan gaan we kijken naar de volgende sessie, of we een beetje vooruit kunnen werken. We gaan niet stil staan, zeg maar. We hebben nog gekeken of we de releaseshow niet konden verplaatsen, maar het werd duidelijk dat we dan wel heel ver naar voren moesten verplaatsen. Dus uiteindelijk hebben we gekozen om ‘m nu wel online uit te brengen.”

Is de debuut-EP representatief voor Gas Giant anno nu, of zijn jullie al verder met die nieuwe nummers?
“Het is zeker representatief voor wat we doen. Ik probeer sowieso niet om twee keer hezelfde nummer te schrijven. Als we een nummer hebben met één vibe, dan gaan we volgende keer proberen eeen andere vibe te channelen. Gewoon om mezelf uit te dagen, dus ieder nummer is heel anders. Maar die nieuwe nummers zijn ook echt wel een beetje de andere kant op aan het gaan. Maar deze nummers spelen we nog heel graag live, en ze horen er nog net zo goed bij als die nieuwe. Het is ook zeker mooi om deze EP zo uit te brengen, want dit is wel echt een eenhied van nummers en de volgende is dan weer wat nieuws.”

Komt er ook een fysieke release van de EP?
“Nee, jammer genoeg niet. Dat hebben we niet kunnen regelen. Vinyl is toch wel echt duur. We gaan wel voor releases in de toekomst, die willen we wel echt op een mooi vinyltje knallen. Het plan is om met de nieuwe nummers straks een langere EP te hebben, of een album, en dat we die dan wel volledig fysiek uitbrengen. Deze beslissing is niet ingegeven door corona. We hadden wel T-shirts besteld om te verkopen bij deze EP-release, maar de show gaat dus helaas niet door. Maar die shirts blijven wel goed tot we ooit weer mogen optreden, denk ik. Ik heb eigenlijk geen idee of die shirts nu klaar staan, en of die drukkerij überhaupt door is gegaan in deze tijden.”

De hele EP is nu te beluisteren en kopen via:

Hoe lang zijn jullie al bezig?
“Sinds november 2017. We hebben elkaar in de pauze ontmoet op de vooropleiding van het Conservatorium. We werden in bandjes ingedeeld, en in de pauze kwamen we elkaar tegen. Stonden we buiten te praten en kwamen we erachter dat we dezelfde bands leuk vinden: Black Sabbath en Sleep. Toen spraken we af: ‘We gaan een keer wat doen, maar eerst jammen’. Dat was meteen raak. Het is een makkelijke band om in te spelen. Iedereen kan heel erg zijn eigen ding doen. Als het beter kan en moet dan zijn we daar wel gewoon alert op, heel transparant. Het is wel een band waarin ik mezelf heel erg uitdaag, zonder dat ik mezelf eraan irriteer. Heel nice. De nummers worden naar mijn mening ook steeds iets beter, en het songwritingproces wordt steeds gestroomlijnder.”

Wel toevallig dat drie geestverwante muzikanten elkaar tegenkomen en dat je dan ook precies een bassist, een drummer en een gitarist hebt.
Volmondig: “Ja!” Timucin: “We praten niet echt zo met andere bands. Bij die vooropleiding werden we per periode ingedeeld in een bandje, maar dat was af en toe best wel moeilijk. Dan zat je of bij mensen waar je echt niet mee om kon gaan, of het was niet je muziekstijl. Het is toch fijn dat we dan dit hebben gevonden.” Storm: “Het is ook heel grappig dat we daar zelfs nooit bij elkaar zijn geplaatst, maar iedere keer weer fout… We hebben wel een hele toffe bandcoach gehad, van de band Bartek, die heel goed wist wat wij probeerden te doen en hoe dat moest. Die kon ons wel een paar toffe tips geven. Niet iedereen doet die vooropleiding om daarna ook conservatorium te gaan doen, maar het is ook gewoon een hele goede muziekles. Je leert echt in bands spelen en dat wil je toch als je muziek maakt. Ik zit nu wel in het eerste jaar trouwens, maar heel veel mensen doen dat niet.” Timucin, die op de Nederlandse Pop Academie zit: “Het is een jaar lang op zaterdag en je kunt het ook verlengen. Veel jongens doen ook eerst dit en gaan dan naar de Herman Brood Academie.”

Hoe maakt Gas Giant muziek; hoe bepaal je welke richting een compositie opgaat?
Storm: “Dat verschilt heel erg per nummer. Ik heb wel eens nummers meegenomen waarvoor ik al een deel a, b en c had geschreven en dan komen we er samen wel uit. Heel vaak begint het ook met een riff, en dan kan die van mij zijn, van Nils of van Timucin. Als iemand een leuk idee heeft, dan wordt die gewoon uitgewerkt. En heel veel jammen. Soms is het gewoon vaak opnieuw doen, iedereen weet ongeveer waar hij en het nummer heen moet. Dat weten we eigenlijk altijd heel goed, maar het is altijd lastig onder woorden te brengen. Het moet zo voelen en… ja, het gaat heel vaak over de vibe van een nummer neerzetten en hoe het je laat voelen. Dat is bij ieder nummer weer compleet anders, ook omdat we dat proberen. We hebben veel trage nummers en veel snelle nummers. Hoe we songwriten verandert nog steeds, maar dat is ook wel onze sterke kant, dat we altijd tot een eindproduct komen dat we allemaal nice vinden. Veel ideeën, veel trial & error, en op een gegeven moment kom je wel ergens.”

Hoe staat het met de livestream? Gaan jullie dat zo aanpakken dat het een feestje wordt voor iedereen die anders bij de releaseshow zou zijn?
“We nemen natuurlijk onze volledige eigen backline mee, dus dat wordt sowieso een mooie aankleding op het podium. Het is wat kort dag georganiseerd, dus we wachten nog op wat details om die dan volle bak te gaan delen op de pagina’s. Het is in ieder geval opgezet in nauwe samenwerking met Slachthuisterrein en Patronaat Haarlem. We hopen natuurlijk dat er veel mensen gaan kijken, en we gaan ook wat nieuw materiaal spelen. Ik ben benieuwd hoe mensen die ons eerder hebben gezien, dat gaan opvangen. Het is echt een mooie kans voor ons. En omdat het de eerste keer ‘live’ is in best wel lange tijd, gaan we wel echt uitpakken. Het wordt ook sowieso opgenomen, dus we kunnen de sessie ook uploaden op YouTube, en gelivestreamd via Facebook.”

Het was in eerste instantie niet gelukt met de livestream, omdat het ‘nagenoeg onmogelijk was om vanuit jullie bunker te streamen’? De bunker is jullie normale habitat?
“Ja, klopt, daar oefenen we ook. Het is een betonnen ruimte, dus daarbinnen hebben we geen internet, en ook buiten is het bereik niet optimaal. Dus een sessie streamen is daar geen optie.”

Maar het klinkt wel als de perfecte plek om ongestoord te oefenen.
“Absoluut. Er is daar geen afleiding.”

Er komen nog meer streams aan begreep ik?
“We zijn benaderd door wat mensen uit de livescene hier in Amsterdam en zij vroegen of we in waren voor wat livesessies. Dat is natuurlijk super leuk om te doen. We vinden het ook heel tof dat wij ervoor gevraagd worden. Sowieso dat we bezig kunnen blijven met muziek in de lockdown. Je moet die scene wel levend blijven houden natuurlijk.”

Een scene met bands als Panthause, waarmee jullie de release in dB’s zouden spelen?
“Ja, dat zijn vrienden van ons, waar we vaker mee optreden. Het is een beetje grunge, maar wel hard, harde 90ies alt.rock zeg maar. We zouden eerst met een andere stonerband spelen: Baardvader, echt een supervette band.”

Jullie hebben nog één show in de agenda staan, in juli met Baardvader in de Gonz. Gaat dat door?
“Dat hangt natuurlijk af van persconferenties en zo. Maar zolang het er staat gaan we er gewoon van uit dat we gaan spelen.”

Denken jullie dat deze crisis ook kansen biedt voor Nederlandse bands, bijvoorbeeld wanneer het concertcircuit geleidelijk weer opengaat?
“Zeker. Mensen zullen mensen ook echt veel zin hebben in concerten zodra het weer kan. Het is sowieso goed voor de lokale muziekscenes denk ik, we zien toch dat als het op televisie over Nederlandse muziek gaat, dat mensen dan denken dat dat volksmuziek is. Maar je hebt ook heel veel lokale bands die niet per se op Pinkpop hoeven te staan. Ik denk dat er na de lockdown veel lokale bands gaan optreden en dat dat de hele alternatieve scene een boost gaat geven. Ook zullen sommige landen misschien eerder opengaan dan andere, waardoor het lastig kan zijn om buitenlandse bands te halen. Dat biedt misschien wel vette kansen voor lokale bands om op grotere podia te spelen.”

Hoe gaan jullie de scene levendig houden?
“We hopen het te doen door veel livestreamconcerten te doen, zodat we wel te horen en te zien zijn. Zo’n livestream is natuurlijk best moeilijk op te zetten. Vooral veel bands hebben niet de mogelijkheid om dat te doen, vanwege de techniek die erbij komt kijken. Daar willen we bij helpen. Veel lokale bands hebben nu geen gigs meer, dat moet natuurlijk ook niet echt verdwijnen. Het is natuurlijk wel lastig om zichtbaar te zijn als je niet echt out there bent, lastig om een band vier maanden of meer alleen via internet te volgen. Het is wel cool om met die streams weer bands in de spotlight te zetten en dat ze dan lekker kunnen spelen. En mensen eraan herinneren dat er gewoon supervette bands out there zijn en dat ze, wanneer dit over is, gewoon lekker weer naar die bandavonden moeten komen, biertjes drinken en naar echt goede muziek luisteren. Als andere bands, die wellicht ook zo’n kans hebben om sessies te spelen, dat ook promoten dan blijft het toch een beetje gaande. Je wilt toch het balletje rollende houden zolang het duurt. Voor de mogelijkheden die wij hebben, is dat wel de beste manier.”

We zijn drie weken terug met The Ballet Bombs de Viraal Kabaal-playlist gestart, een heavy kettingbrief die door bands wordt doorgegeven. Ik ben benieuwd: welke acts zouden jullie nomineren?
“In ieder geval NOYS, post-punk en garage uit Amsterdam. En LOKO, beetje noiserock en totale chaos, ook Amsterdams, en Bongloard, vrienden van ons uit Utrecht, die zijn ook heel vet.”

Aight, Bongloard staat er zelfs al in. Jullie zijn bij deze geslaagd voor dit examen en mogen vanaf donderdag de Viraal Kabaal-playlist overpakken van The Ballet Bombs.



Deel dit artikel