‘Oh, Girl!’ Artwork: Frankie Fuzz

Vandaag zouden Roadburn & Never Mind The Hype de aanstormende mannen van The Ballet Bombs presenteren in Hall Of Fame. De Eindhovenaren zouden er meteen hun nieuwe materiaal lanceren en we keken er allemaal zeer naar uit. Maar de plek op het gereputeerde Tilburgse festival viel in het water, en daarmee ook een liverelease op Record Store Day. Omdat veel andere bands in een vergelijkbare shitstorm verkeren, zocht de band naar een manier om de scene te steunen. Dat werd de playlist Viraal Kabaal, die The Ballet Bombs & NMTH precies twee weken terug lanceerden.

Viraal Kabaal is een speellijst die als een zware kettingbrief doorgegeven wordt van de ene vette band naar de andere, en die vandaag, op 18 april een voorlopig hoogtepunt bereikt met de release van de video/single ‘Oh, Girl!’ Inmiddels staan daar 26 nummers in van 13 hele toffe bands en daarmee ruim anderhalf uur aan goede gitaarmuziek. Daar staan de initiatiefnemers zelf ook van te kijken: “‘Holy fuck! Wat voor goede shit er allemaal uit Nederland komt. Echt nice. Elke keer als een band een nummer toevoegt, stuur ik ze een persoonlijk bericht en iedereen is super enthousiast: ‘Wat een leip idee!’ Iedereen wil ook graag meedoen.”

Geweldig natuurlijk en het is dan ook niet de bedoeling dat het bij deze grande finale blijft voor Viraal Kabaal. Wat dan wel de bedoeling is, wat de Eindhovenaren eigenlijk van al die bands in de playlist vinden, waarom ze Bongloard als eerste kozen en wat de plannen zijn voor deze coronatijd; dat allemaal vragen we aan zanger-gitarist Rubin van Nistelrooy. Samen met drummer Erik van de Beek en Frankie Fuzz Lamberts vormt hij de ‘Blink 182 van de garagefuzz’.

Check de nieuwe single van The Ballet Bombs en volg Viraal Kabaal:

Door Ingmar Griffioen

– Hoe gaat het nu met The Ballet Bombs?
“We zijn nu even van elkaar gescheiden en dat is wel sad natuurlijk. Het gaat op zich wel goed, alleen kunnen wij – net als iedereen – dus geen shows spelen. We zouden dus op Roadburn spelen en hadden helemaal gepland hoe we eerst deze song zouden releasen en dan die… Nu hebben we al die plannen even in de ijskast gezet en iets speciaals bedacht. Dat is deze single, de nummers die we eigenlijk op Roadburn zouden uitbrengen, hebben we even on hold gezet. Deze track is ook helemaal de andere kant, niet per se zo heavy, maar wat meer die sixties garage, meer Blue Cheer-achtig, Captain Beefheart-ish. We hebben ook keiveel merch ingeslagen voor Roadburn, twee nieuwe shirts en petjes, maar dat staat nu allemaal in een doos. Dus: we zijn vanaf deze week ook te supporten door merch te kopen. We zijn ook bereid die te bezorgen in Eindhoven, ha ha. Wat ik zei: het gaat goed met ons, we zijn gezond, maar financieel is het wel minder. Als band verdien je sowieso niet heel veel en nu hebben we juist geïnvesteerd om op Roadburn merch te verkopen.”

The Ballet Bombs, foto Jeroen van der Neut

– Is het in quarantaine-tijden nog mogelijk stappen te zetten met de band?
“We repeteren normaal in PopEi in Eindhoven en dat is nu gewoon dicht. In PopEye hebben we een hok gehuurd, verder hebben we ook geen garage om te repeteren of zo. Frank (zit even bij zijn vriendin in Zeeland, ik zit even bij mijn ouders en Erik is in Eindhoven. Maar we gaan binnenkort wel even, op veilige afstand, buiten een biertje doen. Zeker vandaag bij de release willen we wel even samenkomen.”

– Werken jullie nog aan nieuwe muziek? Is dat überhaupt een beetje te doen online?
“Ik heb wat spulletjes in huis gehaald en ik maak elke dag muziek. Ik heb van mijn schuur een studio gemaakt en daar zit ik dagelijks ideeën op te nemen. Dat is genoeg voor nu, als er dadelijk weer losgegaan mag worden, hebben wij denk ik wel een stapel nieuwe tracks.”

– The Ballet Bombs is gevraagd om als Roadburn Presents op te treden. Hoe kwam dat tot stand?
“Ik wil het niet per se geluk noemen, want ik vind dat je het dan ergens wel verdiend hebt. We hebben het wel behaald ook door een beetje brutaal te zijn. Na Roadburn 2019 hebben we een mail gestuurd naar miniser Roadburn himself, Walter Hoeijmakers. Daarin hadden we geen concrete vraag gesteld, ik wilde hem zo graag mailen om te vertellen dat ik Roadburn zo’n hard festival vindt en het zou ons wel wat doen als hij het gewoon vet vindt. Dus ik had onze twee singles opgestuurd. Daar kwam vervolgens geen reactie op, en na een half jaar waren we het al een beetje vergeten. Het grappige is dat mijn pa vroeger in een metalband zat waar hij Walter van kent. Zij raakten weer in contact en mijn pa zei: ‘oh ja, mijn zoon speelt ook in een band’. Toen hij de naam noemde zei Walter: ‘Volgens mij heb ik daar ooit een mail van gehad’. Na dat gesprek had hij meteen teruggemaild dat hij het echt heel erg cool vond.

“Ons plan was verder niet heel doordacht, dus we wisten eigenlijk niet wat nu te doen en het bleef weer weken liggen. Uiteindelijk hadden we toch een gesprek, waarin hij zei dat hij verbaasd was dat we nog niet Europees speelden. Omdat hij geen reactie kreeg, dacht hij dat we op tour waren, dat er een manager tussen zat of dat we geen interesse hadden. We hadden duidelijk het verkeerde signaal afgegeven. Wij stonden als jonkies echt aan het begin van wat we willen bereiken en Roadburn zou juist de perfecte stap zijn voor ons. Dus dat ging een beetje vreemd.”

– Afgezien van het contact, vond hij de opnames juist heel goed, begreep ik. Op basis daarvan dacht hij wellicht dat jullie al verder waren.
“Ja, dat was wel echt cool om te horen. Het blijven toch onze eerste twee songs. We hebben er heel erg ons best op gedaan en hebben duidelijk voor ogen wat we willen doen, maar eerlijk gezegd hadden we zoiets van: ‘ok, let’s go en we kijken wel hoe het eruit komt’. Nu hebben we nieuwe songs en daarvan het idee dat we nu pas echt op gang zijn en klinken alsof we weten wat we aan het doen zijn. We waren dus heel enthousiast dat Roadburn het zo zag zitten en ons wilde presenteren als jonge Nederlandse band. We hadden net de Popronde gedaan, waar we voor ons gevoel te weinig shows uit hadden gehaald, en toen kwam Walter ons de plek als ‘Roadburn Presents’ aanbieden. Toen werden we helemaal gek.”

– Grote teleurstelling dus toen het festival niet doorging.
“Ja dat was echt wel sad. We hadden echt zoiets van: ‘het zal toch niet…’ Maar het mag ook wel echt gezegd worden dat wij als band vinden dat Roadburn het echt supergoed heeft gedaan, duidelijk gecommuniceerd: ‘Zolang wij niks horen van de gemeente gaat het gewoon door’. Het is erg jammer en we baalden er enorm van, maar het idee is dat het verplaatst wordt naar 2021 en dat ze de line-up zoveel mogelijk willen behouden. Het is voor iedereen vervelend, maar wij hopen dat het festival op z’n allerbest door kan gaan. We gaan sowieso niet klagen, we hebben al een spot gekregen waar we alleen maar van konden dromen.”

– Maar jullie hebben een alternatief plan bedacht!
“We hebben met de band nagedacht over wat we wel kunnen doen. Het originele plan was om nieuwe songs te releasen op Roadburn en daarna nog verder, met van alles eromheen, ook rond Record Store Day. We hebben tot onze verbazing nu opeens best veel nummers opgenomen. Op een gegeven moment kwam ‘Oh, Girl!’ voorbij, die we hier in Eindhoven bij Roel Blommers hebben opgenomen. Het is een livetrack, dus dat is superhard: we hebben ‘m live ingespeeld met misschien één overdub, waarbij we een clip hebben gemaakt die ook live is, dus die konden we gewoon over elkaar leggen. Er is geen beter idee dan dit, want dit is gewoon live. Het enige dat we niet kunnen doen is live spelen, maar verder is dit de ideale, energieke song om nu uit te brengen. Het geeft voor ons echt die partysfeer af, die wij nu zo missen.”

Sam van Magnetic Spacemen bij Bongloard, Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

– Voor de lancering is er nu de Viraal Kabaal-playlist!
“We hebben contact met NMTH gezocht om te kijken wat we samen konden doen. Zo kwamen we op deze playlist ja. We willen de scene ook supporten, want we vinden het enorm kut voor iedereen. Dit is ook de tijd dat je thuis zit, en ik check in ieder geval heel veel muziek nu, dus dit is de kans om nieuwe bands te checken. Een soort Discover Weekly, alleen maakt de band telkens de keuze wat jij gaat horen.”

– Wat wilden jullie precies met deze playlist en zijn jullie tevreden over hoe het opgepikt wordt?
“Er is best wel een scene in Nederland. We merkten bij de Popronde en andere shows die we spelen, dat we vaak dezelfde gasten tegenkomen. Het zijn er ook superveel, maar het blijft diezelfde community. Je ziet opeens bands weer waar je twee jaar geleden mee hebt gespeeld, en dat ze nu zo gegroeid zijn. Dat hebben wij zelf via-via ook gehoord. Dat vinden we echt cool. We hadden voor ogen dat je met de playlist in aanraking komt met nieuwe bands, en ook om bands onderling te connecten. En we wilden ook een beetje hype creëren voor onze eigen single, wij willen ook graag een nieuw publiek aanspreken en als dat zo kan is het heel mooi. Als iedereen z’n platform kan gebruiken voor elkaar, dan is dat echt te gek.”

– Waarom hebben jullie voor Bongloard gekozen?
“We hebben Bongloard gekozen, omdat we het echt een sicke band vinden. Daarbij vinden we die guys heel cool, we hebben onder andere een keer bij Popronde Rotterdam samengespeeld. Dat was ook helemaal gekkenhuis in Bar3. Echt lachen. Dit is een band die we echt hard vinden, en met tracks die zeker cool zijn om in de playlist te gooien. En we weten dat die guys superenthousiast zijn en het ook kut hebben omdat ze nu geen shows kunnen spelen. We kenden ze ook al buiten de Popronde. Jannes van FFOOSS, en we hebben op school (Rock City Institute, IG) een keer les gehad van hun manager Max Beekman, die zei dat we FFOOSS echt moesten checken. Die man is altijd bezig, opeens staat ie weer bij 3FM met Joan Franka en dan speelt hij weer met FFOOSS, en met ons weer met Bongloard. Gewoon cool. Dus vandaar Bongloard.”

– Bongloard koos weer voor Magnetic Spacemen. Wat vinden jullie van de rest van de bands in de playlist?
“Ja, te gek. Het is sowieso een sceneding. Wij komen zo ook voor het eerst achter allemaal bands. Sommige bands kende ik ook nog niet: ‘Huh?’ Ik was echt positief verrast. Zoals For I Am King. Echt een harde band en die worden al door veel mensen gevolgd. Cool. Ik ben die playlist veel aan het checken: ‘Holy fuck! Dit is allemaal uit Nederland gewoon’. Dit is wel een erkenning wat voor goede shit er allemaal uit Nederland komt. Het is inmiddels al ruim anderhalf uur aan muziek, zoveel verschillende vette bands, die allemaal per song ook echt hun best hebben gedaan… Er zit zoveel in. Ik vind die playlist erg waardevol en ben oprecht verbaasd hoeveel lekkere muziek er uit de scene komt.”

– Heeft The Ballet Bombs nog meer plannen voor de onzekere toekomst?
“We zitten niet stil! En hebben nog best wel wat dingen liggen. Ik vind het belangrijk dat we wel hard aan het werk zijn, en dat zodra we weer los kunnen, dat er dan genoeg aan komt. Voorstellen voor shows laten we maar even liggen. We kregen een uitnodiging voor in mei, en toen werd dat weer afgeblazen, shows boeken is nu gewoon moeilijk. Ik hoop dat zodra alles voorbij is, dat we weer kunnen herpakken en vooral doen waar we goed in zijn: herrie maken. En voor nu hopen we dat de release goed gaat, dat is wel iets waar we hard aan gewerkt hebben. We hebben dit plan pas drie weken geleden gemaakt, opeens moest er artwork komen en werd ik gepromoveerd tot clipeditor, terwijl ik dat nog nooit heb gedaan. Het mooie is dat wel duidelijk is dat het echt een DIY-release is, we hebben echt alles zelf gedaan.”

Check de Viraal Kabaal playlist:Deel dit artikel