Met zo’n beetje de halve wereld in lockdown en muziek van de podia verbannen, zit de muziekindustrie ook nadrukkelijk in een hoek waar de klappen vallen. NMTH maakt een rondgang door heavy Nederland muziekland; hoe gaan je favoriete muzikanten, bands, labelbazen, promotors, festivals en podia met deze pandemie om? Wat doen zij nu ze hun passie op pauze moeten zetten? Je leest het in de serie: Never Mind The Lockdown, Here’s…

Jeroen Boekhorst is programmeur van poppodium dB’s te Utrecht en programmeert al sinds 2003 een breed scala aan muziekstijlen. Van black metal tot hiphop, van rockabilly tot electro. Door de aanstaande implementatie van de anderhalvemeterregel ziet Jeroen het dan ook niet al te rooskleurig in voor het restant van 2020.

Je vindt alle Lockdown-afleveringen via deze link.

Door Wouter Hommel

Hoe heeft het coronavirus jou als programmeur geraakt?  
“Het is janken natuurlijk, maar dat geldt voor iedereen. Juist maart/april/mei/juni zijn de topmaanden voor het clubcircuit en zeker ook bij het intensief geprogrammeerde dB’s-podium. Vanaf medio maart tot en met juni hebben we het dan over zo’n zestig concerten die uitgesteld of afgelast worden. Daar zaten weer heel veel mooie dingen tussen, ook concerten die we al hadden aangekondigd zoals Endless Boogie, Daniel Romano en Delta Bombers. Ik ben bang dat we door de zomermaanden ook een dikke streep kunnen zetten en dus ook door nog niet aangekondigde concerten van Birds in a Row, Loma Prieta, The Dwarves, The Gories en Exhumed. Heel zuur allemaal, maar nogmaals: dat geldt voor iedereen en niet in het minst voor de kleine boekers en bands zelf, natuurlijk.”

Hoe ziet jouw dag er nu uit en hoe zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen?
Ha! Met drie kinderen in de leeftijd van vijf tot tien jaar en een vrouw die in de zorg werkt, blijft er nog minder tijd over dan anders. In al die verhalen van mensen die aan het Netflix bingewatchen zijn, goede boeken lezen, hun huis spic en span opruimen en en passant nog verbouwen ook, kan ik me dus niet vinden. Ik kan intussen wel goed een tulp vouwen en in hoofdrekenen word ik ook steeds beter, dat dan weer wel. Daarnaast kost het verplaatsen van alle concerten en het informeren van het publiek ook de nodige tijd, natuurlijk. Verreweg de meeste tours gaan naar het najaar, dus dat wordt weer een ander soort gekte met nauwelijks nog beschikbare data. Het programma van het voorjaar gaat dan weer ten koste van coole bands en tours die in het najaar gepland worden. Beter skippen we 2020 misschien helemaal.”

Waar was je zoal mee bezig vóór de uitbraak?
“Een fucking mooi en divers programma neerzetten en promoten. Dat lijkt me een open deur.”

Wanneer denk/hoop je dat alles weer normaal zal zijn?
“God, ik hoor verhalen over de anderhalvemetereconomie die de rest van het jaar de norm zou moeten zijn. Dat zal best kunnen werken voor de middenstand, maar een anderhalvemeterconcert lijkt me ondoenlijk. Hopelijk komt er een soort vrijstelling voor concerten met minder dan honderd bezoekers, dan kunnen we wel weer even vooruit en kan de underground zich van zijn sterkste kant laten zien. Wormrot op 2 september, zullen we dat gewoon afspreken? Introductie van de anderhalvemeterpit. Maar even zonder gekheid: ik zie het somber in als wij straks weer open kunnen en dan maximaal veertig man in de zaal kwijt kunnen vanwege die anderhalvemeterregel. Als dat straks echt van kracht gaat, dan verliezen wij hier dus zo’n beetje alle internationale programmering.

Waar kan men jouw goede zaak steunen?
“Steun muziek en bands in het algemeen. Koop merchandise direct bij de bands zelf, verspreid de muziek van bands waar je hard op gaat, doneer eens een paar euro op hun Paypal of iets dergelijks. De situatie van muzikanten en hun (kleinere) boekers is een stuk lastiger dan van ons podium. En als je toch direct wilt steunen, doneer dan je gekochte kaartje, of beter, kom massaal naar dB’s als het weer mag en drink een paar biertjes meer dan je toch al deed.”

Ondertussen kun je in de dB’s-webshop al wel een speciaalbierpakket bestellen, evenals T-shirts. Ook kun je regelmatig bestellen bij de fameuze Roots Rock Kitchen in dB’s, de berzorgronde van 22 april is helaas al wel uitverkocht. Net als bij het bierpakket geldt: iedere week weer een nieuwe ronde!

 

Wormrot in dB’s, februari 2017, foto Roy Wolters

 

 Deel dit artikel