Ioana Iorgu

Ioana met drummer Ollie

Inmiddels raakt de festivalzomer alweer op zijn eind, maar niet getreurd. Want 9 september is het alweer zover: dan dompelen ons weer onder in een hemels kwartaal aan Poprondes. Meer dan 40 steden, 100 bands, en allemaal gratis en voor niets in de meest uiteenlopende podia, cafés en kelders. Waarvan ook, en wellicht het belangrijkste, de Club van 13 hard’n’heavy NMTH Talenten die een pad van vernieling achter gaat laten! Het was vorig jaar al uitermate genieten, en in 2023 doen we dat gewoon weer over. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we eveneens onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met de Profiles in Popronde gaan we de komende zoveel mogelijk van de 13 bands uit onze Talentselectie voorstellen. De vorige keer spraken we met de hyperactieve mathnoisers van OATS, vandaag zetten we echter de Groningse alleskunner Ioana Iorgu in de schijnwerpers. 

De eerste keer dat we Ioana Iorgu hoorden was helemaal terug in de lockdown, toen de songwriter met het venijnige Letters kwam aanzetten. Op dat moment wisten we nog niet dat de multi-instrumentalist al twee meer ambient georiënteerde releases op zak had, geheel zelf geschreven en geproduceerd. In de loop van 2020 zat Ioana echter in een evolutie richting de noiserock en post-punk, waarbij ze meermaals in het Bruut Nationaal Product belandde. Sterker nog, met het aannemen van een drummer bleek ze ijverig, met sindsdien al twee langspelers, diverse singles op zak en nog meer muziek op komst. ”Ik startte solo in 2014 toen ik thuis, destijds Maleisië, ambient-instrumentale muziek begon te produceren. Toen ik in 2016 in Nederland ging wonen werd ik beter in muziekproductie, dus maakte ik eindelijk mijn langverwachte stappen in het postpunk/noise-genre.” En eerste plaat Thick Skin uit 2021 mag er wezen: grimmige post-punk, onheilspellend, messcherp en geheel op eigen krachten gemaakt. Het werd tijd voor shows. ”Ik had eerst een driekoppige band verzameld, maar uiteindelijk paste een duo beter bij mij, dus heb ik het zo gehouden.. Ik heb nu Ollie Becker op drums voor de shows.”

Na Thick Skin en enkele shows werd voor ons al gauw duidelijk hoe snel Ioana Iorgu groeide. Amper een jaar na Thick Skin was Mean Time een nog scherpere plaat, die duidelijk de bouwstenen van het vorige werk pakte en het songtechnisch naar een nog hoger niveau tilde. Shows op Eurosonic, Grunnsonic, Beware of Banshees en meer bleven niet uit. Maar een favorietje volgens Ioana is Neushoorn te Leeuwarden, te midden van een sneeuwstorm: ”Ik herinner me dat we drie shows achter elkaar hadden, twee in Utrecht en de middelste in Leeuwarden. Het waren die dagen van zware sneeuwstormen en zo, dus het rijden was extra leuk, maar het concert was het zeker waard. Iedereen was erg enthousiast, er werd gedanst, gemosht, de sfeer was fantastisch!” Voor een goed voorproefje van zo’n Ioana Iorgu liveshow, tippen we ook zeker deze recente aftermovie in Cinetol Amsterdam:

Voor het maximale gaan
Niet alleen muzikaal blijkt het duo uiterst gedreven (for real, er komt 22 september alweer een nieuwe single uit!), ook qua Popronde plannen zijn Ioana en drummer Ollie vastberaden. ”Ik denk dat Popronde een grote impact zal hebben op mijn groei als muzikant en persoon, en ook als band. We zijn vastbesloten om er de meest memorabele ervaring van te maken. Op het moment dat we de beschikbaarheid van de speeldata kregen, ging ik met Ollie al meteen een hele logistieke tourkaart in elkaar zetten.”

Flinke to-dolijst
Die vastberadenheid trekt zich ook door in de toekomst. Want naast de eerdergenoemde single, is het ook nog eens de voorbode van een nieuwe plaat. ”De afgelopen twee maanden heb ik in de studio gewerkt aan de productie van mijn derde album. Het kost veel tijd omdat ik heb besloten de traditie voort te zetten alle instrumenten zelf op te nemen, evenals het mixen. Ik kan zeker zeggen dat het een nieuw tijdperk is, een heel ander geluid en emoties. Met dat in gedachten werk ik ook aan het vernieuwen van de merch-sectie, zodat LP’s, nieuwe t-shirts en meer samen zullen komen met het nieuwe album. Verder denken ik en Ollie er ook aan om na de Popronde een internationale tour te doen.” Flinke to-do lijst dus! En qua Popronde ook flink wat voor de boeg: het post-punkduo staat al gepland voor 13 shows! Met meer op komst. Ga ze dus zeker gratis en voor niets zien dit jaar. Check alle data via de Popronde-website.

Ioana Iorgu maakt deel uit van onze hard’n’heavy Club van 13 NMTH-Talenten tijdens Popronde 2023. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 9 september, dus blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. Blijf tevens op de hoogte van het post-punkduo per Instagram en Facebook, en check hun laatste muziek hier: Deel dit artikel