Eaters of the Soil, foto Michiel Barten

Eaters of the Soil, foto: Serpentine

Inmiddels zitten we alweer volop in de eerste festivalzomer sinds drie jaar, maar vanaf september rollen we weer mooi het najaar in! Want Popronde barst weer keihard los in Nijmegen op zaterdag 10 september, gevolgd door 40 steden gedurende drie maanden. En als het even meezit compleet als vanouds, zonder anderhalve meter of zitshows! En hoewel Popronde 2021 erg geslaagd doch onstuimig was, dankzij continu wijzigende regels, kijken we toch wel het meest uit naar een Popronde zoals het hoort: volle bak gaan in menig poppodium, café of kelder. En om dat vooruitzicht extra mooi te maken halen we onze Popronde voorstelrubriek weer van stal! Met onze Profiles in Popronde gaan we de komende weken zoveel mogelijk van de 17 bands uit onze hard ‘n’ heavy NMTH Talentselectie voorstellen, met vandaag de volle aftrap. En dat doen we toepasselijk met het Utrechtse doomjazz collectief Eaters of the Soil!

Verreweg een van de meest unieke bands tijdens Popronde dit jaar: Eaters of the Soil maakt een bizarre, eigenzinnige mix tussen noise, free jazz en doom metal. Eentje die moeiteloos grensverleggend en intrigerend is, ook getuige hun meest recente EP Inedia 1 die we vorige week nog bespraken. Aldus bassist en componist Niels Achtereekte: ”De band is voortgevloeid uit een remix die Niels voor een trombone-project van Rutger maakte tijdens een van de corona-lockdowns. De ‘doom metal met trombone’-sound die dat opleverde smaakte naar meer en we besloten er een band omheen te vormen. Gefrustreerd doordat we geen shows of oefensessie konden doen met onze toenmalige bands zijn we samen met gitarist Stef een zolderkamer ingedoken en hebben we onze eerste EP opgenomen. ”

Debuteren in dB’s en ACU
Vervolgens heeft het al tot twee EP’s en enkele shows geleid, waarvan met name hun supportshow voor Toundra een memorabele was: ”Onze eerste gig in ACU was gelijk een bijzondere start doordat onze gitarist wegens corona er last minute niet bij kon zijn, maar na al die tijd van niet spelen was cancelen voor ons geen optie dus hebben we de invulling van de nummers aangepast aan wat we als trio (drums, bas, trombone) konden doen. Toch is onze gig erna, met de volledige bezetting, een favoriet. In een van de tofste zalen van Nederland (dB’s) en als voorprogramma waarbij voor en na de show mensen de merchtafel goed wisten te vinden. Wat altijd een goed teken is als beginnende band.”

Improviseren met metal en jazz
Hoewel experimentele metal als dat van Eaters of the Soil een moeilijk genre is tijdens Popronde, is de band vastberaden bezoekers te overtuigen: ”Zoals altijd is de doelstelling om dikke optredens neer te zetten waarin we onze sound verder verkennen en laten zien dat zware metal prima samengaat met noise en jazz. Doordat we veel improviseren is iedere show anders en kunnen we spelen met de spanningsboog en de sfeer. Het is al heel cool dat we als heavy én experimentele band geselecteerd zijn en we kijken er naar uit om te spelen op plekken waar we anders wellicht niet zouden belanden.”

Inedia 1
Bij NMTH kon je er al over lezen, maar naast nieuwe optredens heeft Eaters of the Soil ook de nieuwe EP Inedia 1 op zak. Dit keer hanteerde de band een andere schrijfwijze volgens Niels: ”Waar we voorheen de studio indoken om met trombone, gitaar en fretloze bas over doomy basistracks van drums, overstuurde bas en synths te improviseren, hebben we ditmaal eerst drums, trombone, gitaar en fretloze bas twee tracks van ongeveer een kwartier laten improviseren en hebben we de doomsound pas later in de studio toegevoegd.” Inedia 1 is uitgekomen op tape via Dub Cthonic, dus schaf maar gauw een cassettedeck aan en scoor er een via Bandcamp! Of bij een van hun Popronde shows.

Eaters of the Soil maakt deel uit van onze hard ’n heavy NMTH Talentselectie tijdens Popronde 2022. Popronde vindt plaats in meer dan 40 steden vanaf 10 september, blijf op de hoogte van de line-ups via Popronde.nl. En blijf op de hoogte van Eaters of the Soil via Facebook en Instagram.Deel dit artikel