Komatsu

Komatsu

Een lastige inderdaad, maar het kan en hoe…gaan we je nu uitleggen. ‘Eindhoven de gekste’ immers en als ze daar zo dwaas (of dapper) zijn om de presentatie van de nieuwe Komatsu-plaat op de dag van een uitermate sterk geprogrammeerde Popronde Eindhoven te plannen, dan zijn wij ook niet te beroerd om daar een draai aan te geven. Oftewel: om als een gek door de stad te razen op onze OV-fiets. Deze vrijdag (23 september) is het dus zover en maken we onder meer het Stratumseind, het Wilhelminaplein, het Eindje (Stroomhuis) en vooral het gebied tussen Strijp-S en het centrum onveilig.

De uitdaging begint grofweg net na het avondeten. Hoewel: Als je eerder in ‘de lichtstad’ bent, dan bevelen we zeker een gang naar Velvet Music Eindhoven aan voor het allereerste Popronde-geluid van de dag. Daar, in de nieuwe platenzaak op Strijp-S, trappen de Oosterse rootsrockende mannen van The Grand East het hele festijn namelijk om 13.30 uur af met een Popronde Preview. Er zijn meer previews in Velvet, ook onder meer Radio Eliza en Rilan & The Bombardiers komen voorbij. Om 17.00 uur opent Ruud Fieten ‘de reguliere Popronde’. En om 19.00 uur kun je best in Wilhelmina gaan kijken naar de Utrechtse rockband Tosk.

Wij zijn in ieder geval om 20.00 uur present in het Stroomhuisje (Eindje 1), een van de mooiere underground locaties die Eindhoven te bieden heeft. Daar staat namelijk The Future’s Dust op het menu en dat is een van de ‘deviant bands’ die we vol overtuiging selecteerden. Het Friese collectief opereert in een spanningsveld van post-rock, slowcore en elektronica. Tenminste, als ze levend van het voetbalveld stappen. Wees op tijd, want een kwartier later begint Magnetic Spacemen al in Aloys en dat zit ergens op party-straat Stratumseind. Niet direct om de hoek, wel een gang waard. Check die nieuwe clip dan en weet: “They don’t wanna grow up!”

Grimmsons // foto: Roy Wolters

Grimmsons op Roadburn // foto: Roy Wolters

We zeggen het eerlijk: de keuzes zijn niet eenvoudig deze avond. Om 20.45 uur staat For Blood And Vengeance op het menu in Area 51 en dat is vlakbij het Klokgebouw. Almere City HARDcore waar we graag voor omfietsen. Als je toch daar bent… kun je vast het presentatiefeest van Komatsu enteren in het nabijgelegen Blue Collar Hotel. De Eindhovense stonersludgers hebben een beste plaat liggen en de eerste supportact (21.00) is evenmin misselijk: Grimmsons. De Belgische groep verblijdde/verduisterde onze Roadburn-zaterdag met een berg felle post-punkrock, die – Antwerpen style – op de vloer van Cul de Sac eindigt.

Juist ja. Heb je geen kaartje/geld voor de Komatsu-happening, dan pak je natuurlijk door op die gratis Popronde. Om 21:15 staan daar (en weer net niet om de hoek) de Rotterdamse, in veelkleurige lycra gehulde post-punkers van Venus Tropicaux op je te wachten in het Stroomhuis. Lekkah!

De keuze blijft reuze. 21.30 moet je eigenlijk ook bij GOLD zijn, de plaatsgenoten (van Venus T) waren namelijk geweldig op Popronde Nijmegen (ook zonder hoorbare zang) en hebben een geweldige plaat en liveshow op zak. Post-everyhting of wat dan ook, doomy, duister en intrigerend. Even ademhalen, gerstenat happen dan of terug naar het Klokgebouw voor tweede support-act Ottoboy (aka ‘the one-man garage-band’).

Na tienen wordt het niet makkelijker kunnen we verklappen. Om 22:15 naar Orange Maplewood in Aloys of Yokocola in Area 51? Zegt u het maar. Post-grunge of post-punk, Amsterdam of Rotterdam, appels en peren en beide zeer goed op dreef. Een kwartier later staat The Grand East weer op het podium maar nu bij Wilhelmina. En 22:45 schuiven we sowieso aan in De Bakkerij (Stratumseindweg weer) voor een portie garagepunk en meer van Abdomen. De Leeuwarder crew heeft stiekem hele fijne liedjes onder dat gruis zitten, even afstoffen en genieten maar!

KOMATSU

Komatsu live in Bologna

Komatsu live in Bologna, foto Jan Peter Jansen

Maar oh! Dilemma! 23.00 uur staan de stoere mannen van Komatsu ook klaar in het Blue Collar Hotel (zie de beoogde fietsroute onderaan…). En laten de Eindhovenaren nu een bijzonder geslaagde plaat hebben gemaakt, met hulp van onder meer stoner-baas Nick Oliveri. Tweede album Recipe For Murder One komt dezelfde dag uit bij Lighttown Fidelity Records. De opvolger van Manu Armata is ‘op de band geslingerd’ onder de immer bezielende productionele leiding van Pieter “Pidah” Kloos in zijn Eindhovense The Void studio (al een aanbeveling op zich). Deze avond moeten we ze dus zeker weer eens voluit zien vlammen. En natuurlijk die vraag stellen:

Omdat de laatste trein alweer even uit zicht is, bereiden we ons voor op het nachtnet per bus (…) en blijven nog even hangen/fuiven. Hoewel de after met DJ Hogwash tot minimaal 2.00 uur wat teveel gevraagd is. Er wacht immers nog meer Popronde Eindhoven! De Utrechtse bazen van OBESE (23.00 in The Jack) hebben we dan al over moeten slaan :-(. De show van de Amsterdamse garagerockers Bartek (23.30 in Aloys) halen, wordt ook een hele toer… maar we hebben getraind en gaan ervoor.

Daarna meteen weer een dubbeling om 23:45 met 45ACIDBABIES (Utrecht electropunk) in Altstadt en Creepy Karpis (Grunn psychgarage) in De Bakkerij. Beide panden zijn in Stratumseind en slechts twaalf deuren van elkaar verwijderd dus… We zien het wel! De onvermijdelijke volgende stop is sowieso de Lim-/Tilburgse rocktroef Storksky, die (wederom op het Stratumseind) vanaf 00:15 uur de Popronde passend gaat afsluiten in de Kram.

Poeh, wat een dag. En inderdaad; nogal een wáánzinnige route. Er zullen deze avond nog harde keuzes gemaakt, knopen gehakt, pappies geklapt en pinten genipt moeten worden. Maar hé: “Nobody said it was easy.” Om je te helpen, hebben we de timetables hieronder geplakt. Zie je daar! Ergens…

Speelschema Komatsu presentatie in Blue Collar Hotel:
20:30: Deuren open
21:00: Support 1, The Grimmsons
21:50: Support 2, Ottoboy
23:00: Hoofdact Komatsu
Dan: DJ Hogwash tot 02:00

Popronde Eindhoven, vrijdag 23 september, hele programma hier
13:30 The Grand East (preview), Velvet Music Eindhoven, Torenallee 60-02
20:00 The Future’s Dust, Stroomhuis, Eindje 1
20:15 Magnetic Spacemen, Aloys, Stratumseind 35
20:45 For Blood And Vengeance, Area 51, Klokgebouw 51
21:15 Venus Tropicaux, Stroomhuis, Eindje 1
21:30 GOLD, The Jack, Stratumseind 55
22:15 Orange Maplewood, Aloys, Stratumseind 35
22:15 Yokocola, Area 51, Klokgebouw 51
22:30 The Grand East, Wilhelmina, Wilhelminaplein 6
22:45 Abdomen, De Bakkerij, Stratumseind 95
23:00 OBESE The Jack, Stratumseind 55
23:30 BARTEK, Aloys, Stratumseind 35
23:45 45ACIDBABIES, Altstadt, Stratumseind 71
23:45 Creepy Karpis, De Bakkerij, Stratumseind 95
00:15 Storksky, de Kram, Stratumseind 42

Eindhoven de gekste

Eindhoven de geksteDeel dit artikel