De Kat op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

De Kat in Funkenstein op Popronde Nijmegen, foto Jan Lenting

Het Popronde-seizoen ging afgelopen week ronkend van start in Nijmegen, en dat geldt ook voor De Kat. Terwijl week 2 net begonnen is (hier je NMTH-routes, met vanavond Leeuwarden!) kijken de Grunn psychbluesers terug op de eerst show en vooruit naar de volgende acht Poprondes. Ze werken ook aan nieuw materiaal, dat ze deels al live spelen en er is een boekingskantoor gevonden! Deze zondag spelen ze al op Plato Planet in De Oosterpoort en ook het Bergs Blues Festival in Bergen op Zoom wordt aangedaan (op 8-10). Genoeg om over te praten, dus deden we een interview met De Kat.

Verrassing: de Groningers hebben niet één, niet twee, maar zelfs drie nieuwe video’s ter introductie. De eerste is meteen een passende vraag aan jou: What Time Do We Meet? De nummers komen van de in maart dit jaar verschenen release De Kat II, die je hier of onderaan luistert.

Video: Knelis

– Eerste Popronde-weekend zit erop. Hoe is de show in Nijmegen bevallen?
“Dat was een goede start. Volle bak, tof publiek en goede reacties achteraf!”

– Was er een beetje een match tussen De Kat en Funkenstein?
“Heerlijke plek. Funkenstein deed ons denken aan de kleine kroegjes in Groningen waar we altijd met veel plezier speelden.”

– Toffe nieuwe video’s. Voor een band met deze naam zien we weinig aaibaarheid terug on stage. Dat idee met die maskers/onesies is nooit door de hele band omarmd zeker?
“Thanks! Dat idee is niet omarmd, maar zeker ook nog niet weggestemd. De gitaristen hebben trouwens soms bijpassende jasjes aan en bij de releaseshow in VERA hadden we een gigantische lichtgevende kattenkop op het podium.”

Video: Knelis

– Jullie hebben nog zeker acht Popronde-shows staan. Niet gek! Komt dat een beetje in de buurt van wat jullie hadden verwacht/gehoopt?
“We zijn dik tevreden! Goed om te zien dat er genoeg plekken in Nederland zijn die instrumentale bands durven boeken.”

– Nog speciale gevoelen bij enkele van die steden of wordt het één grote ontdekkingsreis?
“Het fijne is dat we in steden spelen waar we zelden of nog nooit gespeeld hebben, hoewel we in Utrecht eerder speelden op Le Mini Who en in nota bene dezelfde tent: Back & Fourth. Verder wordt het dus zeer zeker één ontdekkingsreis.”

– Wanneer is de Popronde voor De Kat geslaagd?
“De Popronde is geslaagd als we lekker gespeeld hebben en het publiek enthousiast is over onze muziek.”

Op de NMTH-Instagram vertellen jullie met het recente album op zak zo vaak mogelijk te willen spelen. Begint het al routine te worden? En staat die setlist vast of wordt die steeds verder aangescherpt?
“We kijken bij iedere show kritisch naar onze setlist. Het hangt er ook vanaf hoeveel tijd we hebben natuurlijk. Bovendien kunnen nummers soms wat langer uitvallen omdat we er stukken bij improviseren.”

– Er is ook sprake van nieuw materiaal. Hoe veel nummers zijn er en wordt er al stiekem aan een volgende release gedacht?
“We hebben nu een paar nieuwe nummers. Nog niet genoeg voor een release, maar we spelen ze wel live!”

Video: Paul Katuin

– Jullie hebben een nieuw boekingskantoor: Rub Records. Hoe hebben die jullie gevonden? En wat zijn de verwachtingen hiermee?
“Hanyo van Oosterom uit Rotterdam heeft ons geholpen met het vinden van Rub records. We hopen dat we in samenwerking met dit boekingskantoor meer shows kunnen spelen, ook buiten Nederland.”

– Hoe slaagt De Kat er in vredesnaam in om ‘zowel hipstermeisjes als verstokte bluesliefhebbers’ te laten genieten?
“Blues is natuurlijk een genre met een sterke traditie, maar doordat wij er onze eigen draai aan geven met invloeden uit bijvoorbeeld surf en noise, zien we dat onze muziek een breder publiek aanspreekt. Bovendien zijn spelplezier en passie erg belangrijk voor ons, dat enthousiasme zie je bij onze shows terug en dat spreekt veel mensen aan.”

– Wat zijn de doelen en ambities van De Kat?
“We willen veel spelen, toffe samenwerkingen opzoeken en nieuwe mensen ontmoeten.”

POPRONDE-AGENDA DE KAT:
Nijmegen: 14 sept – Funkenstein
Wageningen: 28 sept – Daniels
Eindhoven: 29 sept – Wilhelmina
Den Bosch: 06 okt – Thornbridge
Haarlem: 07 okt – Het Wapen van Bloemendaal
Utrecht: 12 okt – Back&Fourth
Assen: 19 okt – De Witte Bal
Amersfoort: 21 okt – Boothill Saloon
Rotterdam: 04 nov – Dizzy

LIVE VERDER:
Groningen: 24 sept – Plato Planet @ De Oosterpoort
Bergen op Zoom: 8 okt – Bergs Blues Festival @ Gebouw-TDeel dit artikel