Magnetic Spacemen tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Popronde 2019 zit erop! Er waren liefst 146 acts geselecteerd, waaruit wij bij NMTH 30 ruige diamanten visten. Die zes handen vol probeerden we zoveel mogelijk te volgen en lawaai voor te maken op site, socials en in Spotify-playlists. Dat was een hele kluif, want ze gingen in 11 weekends (donderdag t/m zondag) langs 41 steden. Gelukkig konden we er bij de start in Nijmegen meteen veel aan het werk zien. Maarrrr er is natuurlijk veel meer gebeurd in de 11 weken die volgden. Hele mooie dingen, leerzame ervaringen, mijlpalen en grote nieuwe kansen deden zich voor en aan de andere kant beleefden acts ook tegenvallers en teleurstellingen. In dit tweede deel van onze Popronde terugblik is het woord aan Zahrada, Tricklebolt, Magnetic Spacemen, ONEGODLESS en een wel heel episch verhaal van Another Now over hun Popronde ervaringen.

Lees ook onze eerste terugblik met o.a. ZALM, Two and A Half Girl en Bongloard hier.


Tricklebolt instore @Popronde Zwolle,. foto Jessie Kamp

TRICKLEBOLT
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
We hebben 23 keer gespeeld!

Wat is het tofste/meest bizarre wat jullie hebben meegemaakt?
Onze Popronde-verhalen zijn allemaal niet heeeel crazy…haha, maar er zijn wel wat kleine dingen voorgevallen die misschien nog steeds wel grappig zijn.

 • Ruzie met locals van Hilversum. Na onze show in Popronde Hilversum belandden we in een snackbarretje, waar 2 jongens uit de petjes/scooter scene ons lange haar niet zo tof vonden en hierdoor wat opstand ontstond.
 • Popronde Zutphen, kleine kroeg, veel volk. Onze show in Zutphen was zo druk bezocht, dat we voor het optreden nog zo’n 7 mensen van het podium-gedeelte af moesten halen.
 • Onze drummer die tijdens Popronde Arnhem nog net voor het optreden een vol dienblad bier wilde halen, en helaas het evenwicht verloor.
 • In Burgerweeshuis, Popronde Deventer, was ons idee voortijdig al om de band deels op het balkonnetje te zetten, en de rest beneden. Strak ingepland hoe we dat productioneel op tijd gingen halen. Komen we in Burgerweeshuis, is de trap simpelweg verdwenen. Crew BWH: “Ja…klopt….is net een paar dagen weg.” Echt weg?  “Ja, echt weg.”
 • Popronde Arnhem. Van tevoren werd duidelijk dat de band voor gereduceerd tarief biertjes kon drinken in het café. Op de avond zelf werd echter gedaan alsof we als band zijnde alles konden halen, allemaal geen probleem, heel losjes en geen sprake van iets noteren op een rekening. 1 maand later helaas alsnog de factuur ontvangen….
 • Popronde Harderwijk. Deze dag hadden we insta takeover. Ons eerste idee was om naar het Dolfinarium te gaan, maar te duur natuurlijk. Dus hebben we op grote kartonnen borden ons eigen dolfinarium gemaakt. Naast het echte Dolfinarium. Daar zijn we uiteindelijk weggestuurd. De grote dolfijnen borden zijn meegegaan op het podium, en het zag er schitterend uit.
 • Popronde Zwolle. Met een afvaardiging van de band zijn we eerder vertrokken voor een Preview in Plato. Echter, thuis in ons busje stappen ging niet. De schuifdeur van de achterbank zat volledig vast, ergens uit de groeven gegaan. Dit betekende dat ik tot 2 keer toe mezelf over de voorstoelen en ons zelf ingebouwde barretje met bierhouders moest wurmen.

Waar hadden ze het beste bier/de lekkerste catering?
HET BESTE BIER hadden ze in:

 • Roermond, Den heilige Cornelius. Groot speciaalbier assortiment, enthousiaste kroegbaas, gaf ons allen een lekker flesje mee naar huis.
 • Zwolle, In de Buurt. Ook groot speciaalbier aanbod, en ook weer een lekker flesje mee naar huis gekregen.

DE BESTE CATERING was met afstand bij Black & Blue in Nijmegen. Net voor onze show ging de bbq nog even aan en kwamen de Black & Blue medewerkers aan met een vol dienblad royaal belegde hamburgers.

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?

 • Veel nieuwe fans. Er zijn van alle shows maar 2 geweest die een beetje tegenvielen. In de meeste gevallen stroomde de tent echt heel vol wanneer we begonnen met spelen. Waar we zelf het meest van genoten waren de grote groepen mensen die overduidelijk ons voor het eerst zagen en aan het einde van de show ons kwamen aanspreken, knuffelen, merch kopen etc.
 • Tijdens Popronde Rotterdam kon onze potentiële nieuwe boeker Stefan Bruinsma ons zien spelen. Hij vond het super vet. Inmiddels staan we op het Roster van AT Bookings.
 • Veel mogelijkheden om terug te komen. Veel kroegeigenaren waren dermate enthousiast dat ze ons super graag weer terug wilden hebben.
 • Een goede livesessie. We zijn ergens in oktober een livesessie gaan opnemen in Galloway Studio Nijmegen. Inmiddels waren we al zo lekker op weg in de Popronde dat alle songs zo’n twee takes nodig hadden. Popronde zorgt ervoor dat je band goed op elkaar ingespeeld raakt. Het heeft me echt verbaasd hoe soepel onze opnames gingen.


Magnetic Spacemen tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

MAGNETIC SPACEMEN
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
7 shows.

Wat is het tofste/meest bizarre dat jullie meemaakten?
Dat in Leeuwarden in Café Scooters de hele zaak helemaal los ging vanaf minuut één. We speelden rond 01.00 ’s nachts dus de sfeer zat er al goed in. Er werden dingen van het plafond getrokken door crowdsurfers en na ons optreden was de hele vloer bezaaid met gesneuveld glas. Het was een mooi feest!

Waar hadden ze het beste bier / lekkerste catering?
In Wageningen bij Vreemde Streken hebben we lekker kunnen eten van een vegetarisch (en biologisch?) buffet. Daar smaakte het bier ons ook goed. In Meppel hebben we na onze laatste Popronde-show dit ook even goed gevierd. Backstage was het goed geregeld en na afloop van de show was er ‘vrije tap’ en dat werd ook zeker gewaardeerd door de band.

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
We hebben veel gelachen, nieuwe plekken en kroegjes ontdekt en bovenal zijn we er als band door gegroeid. Ook hebben we veel nieuw materiaal live kunnen spelen en daardoor zijn deze nummers ook stuk voor stuk beter geworden. Dit kan alleen maar helpen bij de opnames van de nieuwe plaat, waarmee we inmiddels zijn begonnen.


ZAHRADA
Een pleidooi door ZAHRADA 

Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
Eentje, in Tilburg (Hall of Fame).

Wat is het tofste/meest bizarre dat jullie meemaakten?
Dat er misschien maar vijf tot tien mensen waren tijdens het enige Popronde-concert dat we hebben gedaan.

Waar hadden ze het beste bier / lekkerste catering?
Niet van toepassing (vegan burgers bij de Smullers).

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Weinig. We hadden gehoopt dat we via de Popronde op nieuwe plekken in Nederland zouden komen, die we zelf misschien ook nog niet kennen. We hebben echter het beeld gekregen dat de focus bij Popronde met name ligt bij bands die potentie hebben om ‘groot’ te worden in de mainstream muziekindustrie.

Op zich prima, maar daarmee blijft er een gat in de Nederlandse muziekwereld voor bands als wij die een bepaalde niche aanspreken en/of bijvoorbeeld het experiment aangaan; die niet per se zijn voorbestemd om door te breken voor groot publiek maar die vooral gewoon veel willen spelen om het spelen, voor publiek dat een ander soort energie of emotie zoekt. Voor zulke bands is het door het kraakverbod en bezuinigingen op kleine poppodia überhaupt lastiger geworden om veel te spelen in Nederland. In Europa lukt dat in ons geval iets beter, maar het zou leuk zijn als we ook vaker in Nederland zouden kunnen spelen. We hoopten dan ook dat de Popronde dat gat een beetje kon dichten maar dat was voor ons helaas niet het geval.

Nu ligt de focus bij de Popronde heel erg op het vinden van boekers, labels, ‘jezelf in de kijker spelen’ etc. en lopen we eigenlijk tegen precies dezelfde problemen op. Het lijkt ons spannender als er een soort Popronde zou zijn waarbij we dat alles achter ons zouden laten en elkaar voornamelijk zouden helpen om in elkaars stad te spelen. Vanwege de liefde voor muziek. Wellicht ontstaat er ook betere muziek vanuit die vrijheid. Uiteindelijk maken we de muziekbusiness immers zelf. We kunnen ons aan de regels houden, maar we kunnen ook zelf iets nieuws proberen te creëren.


OneGodLess, door Bastiaan Reiters Fotografie

ONEGODLESS
Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?

5 stuks, in Nijmegen, Apeldoorn, Dordrecht, Middelburg en Enschede.

Wat is het tofste/meest bizarre dat jullie meemaakten?
Sowieso het ”podium” in Dordrecht, Café ’t Avontuur. Dat was eigenlijk geen podium, meer een verhoogde gang waar we als band op moesten staan. Drummer achterin in een hok, rest van de band knus op elkaar ervoor.

Waar hadden ze het beste bier / lekkerste catering?
Beste bier was Bar American in Middelburg. Altijd goed om daar te zijn :).

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Wat toffe shows en leuk contact met wat zalen. Voor de rest moet ik eerlijk zijn dat het niet voor herhaling vatbaar is voor ons.


Another Now tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

ANOTHER NOW
Een prachtverhaal van ANOTHER NOW

Door: Stef Rikken en Rik Bosmans

Hoe is de Popronde jullie bevallen en wat waren de tofste of meest bizarre momenten?
Het is altijd maar afwachten of je geselecteerd wordt wanneer je je inschrijft voor de Popronde, en natuurlijk vooral als metalband. Er zijn in Nederland überhaupt een hoop goede bands en artiesten met de potentie om mee te doen. We zien het dus ook graag een beetje als een “seal of approval” of kwaliteitsstempel als het ware. Bij de aankondigingen zat de spanning er bij ons dus wel degelijk in.

Bij de bekendmakingen van Popronde 2019 zat iedereen thuis zijn eigen ding te doen met 3FM aan op de achtergrond, wachtend tot hopelijk onze naam zou vallen. In groepjes van steeds een paar namen bij elkaar, vloog een hele waslijst aan artiesten, bands en acts voorbij. Na een best zenuwslopend lange tijd, in zo ongeveer het laatste segment van namen, viel dan eindelijk de langverwachte “Another Now”. Onze Whatsapp-groep explodeerde direct volledig met “OOOOOOO SNAP”, “WTFFFFF”, en hysterische voice messages. Dit was immers voor iedereen in de band de eerste deelname aan de Popronde. In onze glazen bol zagen we onszelf tourend in een auto gepropt, vele shows spelend verspreid door heel het land. Nieuwe mensen ontmoeten, ons netwerk uitbreiden, gitaarspins en -flips, stagedives, moshpits, en alles erop en eraan hadden we in ons vizier.

Inmiddels hadden de meesten van ons de radio al niet meer aanstaan, en waren we druk bezig met feestvieren en bedenken hoe we dit nieuws naar buiten zouden brengen, toen we ineens hoorden dat de radio weer aan moest.

“ZET AAN! NU! ZE GAAN ONS DRAAIEN!”

Eva Koreman had zojuist, na een verzoekje van een beller, onze eerste single Lotus aangekondigd. “Dit is geen muziek voor slappe figuren”, waarschuwde ze voordat heel radio luisterend Nederland mocht genieten van onze muziek. Dat moment was absoluut onwerkelijk, en tegelijkertijd ontzettend hilarisch. Wie had ooit gedacht dat er plek is voor metalcore op de radio, en dan ook nog onze eerste single? We konden er niet over ophouden tegen elkaar. “Maat, besef he, blastbeats op de radio! Screams op de radio!”

Dit was voor ons het meest bizarre en leuke moment van de Popronde. Dit complete fragment hebben we uiteraard direct opgenomen toen de uitzending online kwam, en als aankondiging op onze social media gegooid. Sowieso vinden we het erg cool om te zien dat Popronde ook gewoon kansen biedt aan “hardere” bands, en hun fans. Die inclusiviteit is erg belangrijk.

Hoeveel Poprondes hebben jullie gespeeld?
Soms blijken de verwachtingen van de glazen bol helaas niet overeen te komen met de realiteit. We hebben vijf of zes boekingen binnen gekregen, maar hebben uiteindelijk slechts drie shows kunnen spelen, in Leeuwarden, Den Bosch en Deventer. Wij hadden natuurlijk gehoopt op veel meer shows, want je hebt natuurlijk de drive om jouw muziek aan heel Nederland te laten zien, en je wordt niet voor niets geselecteerd, toch? Maar het is wat het is. Dan zorgen we maar gewoon dat we bij die drie shows ons voor 200% geven. Dat was het motto. Naast de Popronde hadden we gelukkig ook andere shows staan, en zat dingen te doen, dus het was niet een té grote tegenvaller.

Waar hadden ze het lekkerste bier en waar de lekkerste catering?
In Walhalla Deventer konden we niet ophouden over hun custom IPA Loki. Die viel erg in de smaak, en ontketende een stortvloed aan ontzettend flauwe en slechte IPA-gerelateerde woordgrappen.

Daarnaast was de catering bij Willem Twee in Den Bosch echt geweldig. We speelden op Dierendag, wat misschien de reden was dat al het eten vegan was, wat sowieso goed uitkwam voor onze twee vegetariërs. Ook de rest van de band werd wel enthousiast gemaakt voor de veganistische keuken, want het was echt lekker. Gezond eten voor een show is sowieso altijd wel fijn, want je voelt je niet vies, vettig en vol, en je blijft lekker energiek. Ook leuk dat dit etentje was georganiseerd voor alle acts en medewerkers die meededen aan Popronde Den Bosch, dus je liep echt iedereen tegen het lijf.

Another Now tijdens Popronde Leeuwarden 2019, foto Denise Janssens

Wat heeft de Popronde jullie opgeleverd?
Je weet natuurlijk nooit wat voor impact iets nou echt heeft, maar we geloven graag dat de Popronde ons, naast nieuwe luisteraars, plezier en een beetje extra live-ervaring, een bepaalde kwaliteitszegel erbij heeft gegeven. We hebben onszelf er sowieso weer wat meer mee in de kijker gespeeld (vooral na het radiofragment), en misschien zijn mensen ons gaan checken of zelfs wat serieuzer gaan nemen. Het nieuws dat we mee mochten doen was een van de dingen in het rijtje van ontzettend toffe dingen die we rond die tijd, in april en mei, in gang hebben kunnen zetten. Een paar dagen voor de Popronde-aankondigingen brachten we naar buiten dat we op Submit Fest 2019 zouden spelen, en kort na de aankondiging brachten we onze tweede single en videoclip Shijima uit. Daarna wonnen we ineens de Jera On Air Guts & Glory battle, waardoor we de mainstage van Jera mochten openen. We voelen ons super blessed dat dit allemaal zo heeft kunnen uitpakken, maar we hebben er natuurlijk ook hard voor gewerkt.

Jullie hebben nu ook een deal bij LaLaLa?
Rond deze dezelfde tijd zijn we benaderd door LaLaLa Management, waar we inmiddels mee getekend hebben en hecht mee samenwerken. Dit was in het begin wel even schrikken, want ineens nam een professionele en doorgewinterde partij in de muziekindustrie ons serieus en wilde ze van ons weten wat onze plannen waren. Tot dat moment deden we alles helemaal zelf, en we waren compleet aan het idee gewend dat we nog heel lang “alleenstaand” zouden blijven. In de maanden daarop hebben we wat “dates” gehad om elkaar te leren kennen, en uiteindelijk werden we uitgenodigd op kantoor, waar we besloten om met elkaar de samenwerking aan te gaan. Dit is wederom iets waar we super blessed mee zijn, dat we op elkaars pad zijn gekomen rond die tijd. Wie weet wat voor rol Popronde heeft gespeeld in het laten zien dat wij een serieuze band zijn die er echt volledig voor wil gaan.

Als je het Popronde verhaal opnieuw kon doen, wat hadden jullie dan anders gedaan?
We hadden natuurlijk dus graag meer shows gehad, maar we weten niet of we daar iets in hadden kunnen veranderen. Krampachtige pogingen van boekers om ons gratis of voor heel weinig te laten spelen hebben we afgeslagen, en misschien hadden we met een lagere vraagprijs überhaupt meer interesse gehad, maar we denken achteraf gezien wel het juiste te hebben gedaan. Alles is eigenlijk gewoon goed gegaan en we zijn blij met elk moment en dingetje wat uit de Popronde is ontstaan.Deel dit artikel