Hibakusha, foto Rob Sneltjes

Hibakusha op FortaRock 2016, foto Rob Sneltjes

Never ever change a winning team en dus slaan de Popronde en NMTH, twee platforms die talentontwikkeling immers hoog in den vaandels hebben staan, de handen weer vol overtuiging ineen. En die vuisten op elkaar, dat spreekt. Derde seizoen op rij en met de ervaringen van de vorige jaargangen op zak, kijken we er zeer naar uit. Uiteraard verandert het team zelf natuurlijk wel, er zijn weer vele nieuwe jongens en meisjes die het vuile werk mogen opknappen en wat een selectie! Geschikt aanbod genoeg in die 144-voudige Popronde-selectie en na dagenlange beschietingen over en weer hebben we de NMTH-ploeg terug weten te brengen tot 27 (precies evenveel als in 2016).

Wat kun je verwachten?
De samenwerking kent dezelfde opzet en insteek als vorige keren. NMTH support de 27 acts waar mogelijk vooraf, tijdens en na de Popronde. We zullen de lezers op de hoogte houden van nieuwe muziek en andere wetenswaardigheden van de selectie en ook proberen zoveel mogelijk verslag te doen. Want op papier ziet het er natuurlijk geweldig uit, maar we willen ook zien hoe de uitverkorenen van de podiumplanken, de cafévloer, het zaalpodium of wat dan ook komen.

Right, duidelijk verhaal toch. Tijd om je voor te stellen aan deze 27 heerlijkheden. Allereerst via dit kekke filmpje van de Popronde (dank daarvoor! Met muziek van Tony Clifton en ook daarvoor dank!) en daaronder uitgebreider en op alfabetische volgorde. Er is ook een Spotify-playlist met alle helden, te beluisteren via deze link.

– Bring on the Bloodshed
Baf, zo die aftrap meteen vol in je onderbuik. Bring on the Bloodshed is een bruut metalcore-kwintet uit Noord-Holland met invloeden van Hatebreed, Killswitch Engage, Full Blown Chaos, Cataract, Emmure en 100 Demons.

– Camp High Gain
Punk! Rock! Met ex-leden van Undeclinable, Beef, City Pig Unit en Gotcha heeft dit trio zat ervaring. De debuut-EP biedt vast scheurende en meezingbare punk:

– Charlie & the Lesbians
Zekerheidje dit, zeker nadat we Charlie en the Lesbians eerst de albumpresentatie van Iguana Death Cult in Pier15 en toen ook die Maassilo-show (voor Thee Oh Sees) zagen slopen. Ge-wel-di-ge live-act ook. Denk: opruiende garagepunk en post-punk uit Noord-Brabant.

– De Kat
Ooit ontdekt omdat de Groningers een ontzettend fijne psychbluesy jamsessie uit De Spieghel opstuurden. De debuutplaat (ok, EP) bood meer van dat goede spul en op Le Mini Who? zagen we de instrumentale groep in een sterk veld imponeren. Alle reden dus om ze vanavond al naar Hilversum te halen en vervolgens het hele land door te supporten.

– Dock 83
Utrecht hard- en metalcore, that’s the way we like it. Dock 83 bracht al drie EP’s uit en een debuutplaat uit die net zo hard zijn als die live-garantie.

– FOES
Aanstormend fuzzy noiserock, garagepop en shoegazey duo. de Utrechters hebben meteen al een goede sound en vibe te pakken.

– FUZ
All-grrrrl garagerock-groep uit de hoofdstad met een mopje surf erbij. En fuzz uiteraard. Rammelt lekker en Sugar = een hit.

– Grim Tim
Bluesrocktrio uit Eindhoven dat al aardig wat ervaring met zich meebrengt. Zo lag er eind 2014 al een debuutplaat en trad Grim Tim veel op, met aansprekende tours/supports voor onder meer Birth of Joy, Editors en Wolfmother. Single My Dear Mary Ann komt elk moment uit…

– Hibakusha
Hardhitters uit Haarlem, die vorig jaar uit zo’n 150 demo’s gepikt werden door Buma ROCKS! en zo op FortaRock terechtkwamen. Over die veer in de reet spraken we ze uiteraard. Klinken als metalbruten, maar zijn hele aaibare jongens, zoals de video demonstreert:

– Jagd
Dance-punkers wonnen de Amsterdamse Popprijs en zijn sindsdien veel aan het spelen. Dadelijk halen ze de Sena Performers prijs ook nog op, net voor ze aan die Popronde-zegetocht denken te beginnen. Parlay is een hitje en deze Black Friday-registratie zei ons dat het met de rest ook wel snorro zit.

– Jellephant and the Phantoms
Enter Gelderland! Jellephant en zijn spoken klinken me een party laidback, zozeer dat wij ze vast tot de Arnhemse Allah-Las gedoopt hebben. Lekker zweven hoor op die garage- en psychsurf, check voor nu album Spoon Dreams Nothing vast:

– Kitty Kitty Tuna
Een band vol bekenden uit Utrecht. We zien/horen Robin van Saaze (Robbing Banks) en Pim van Ham (Rhinorino). Samen namen ze de EP ‘OK Alright OK’ op, waarvan dit de eerste opruiende rocker is. 90ies bands als Weezer, Dinosaur Jr. en Smashing Pumpkins vormen de inspiratie.

– Korfbal
Nog zo’n all-starry geval, en in dit geval weten we al zeker dat het geheel meer is dan de som der delen The Homesick/Yuko Yuko, Vox von Braun en Creepy Karpis. Dokkum meets Groningen/Zwolle in deze heerlijke groep, waarvan de leden duidelijk geen genoeg van de Popronde kunnen krijgen. Check eerste single Attak:

– Life’s Electric
He! Die hebben we eerder gezien. Klopt, de Rotterdamse rockers gaan inmiddels als een speer en ze hebben een tweede kans (zie de bijpassende single) verdiend, zodat die worp ook een olympische lengte gaat opleveren. Ze hebben er het catchy songmateriaal voor om groots te gaan als Bring Me The Horizon en Breaking Benjamin.

– Mantra
De Haarlemmers worden gesteund door de stadgenoten van Suburban, die ze in een talentpool opnamen. 23 juni presenteren ze de debuut-EP in Cinetol. Psychedelische grunge (met een vleug Paceshifters!) waarmee ze al op Bevrijdingspop stonden en wat ons betreft ook de provinciegrenzen over kunnen.

– MARCH
Net terug van een Engels tourtje en de Bredase punkrockers gaan sowieso lekker. Het viertal bracht vorig jaar de plaat Stay Put uit op White Russian Records. Dig.

– Mexican Surf
We hebben het laatst met eigen ogen gezien: Oss heeft het mensen. Spacerockers Astrosoniq mogen dan momenteel iets rustiger opereren, maar de tijd dat het bij Oss vooral over bendes en bommen ging ligt ver achter ons. Het nieuwste wapen van de afdeling stadspromotie is – geloof het of niet – Mexican Surf! En terecht. Lekker weirde garagesurf, wij gaan er bijzonder goed op.

– Obese
He ook die band zagen we vorig jaar al toch? Jazeker, maar de stonersludgers speelden toen helaas weinig. Daar gaat dit jaar verandering in komen, vooral ook dankzij de nieuwe brulboei Vladimir Stevic en dat nieuwe materiaal. Kom maar door met dat album dat de Utrechters op de plank hebben liggen.

– Pizza Knife
‘Pizza oriented punkband from Utrecht, The Netherlands’. Geen speld tussen te krijgen. Goede livereputatie: met het Pizza Knife tussen de tanden duiken ze zo in het publiek.

– Pros\pect
Bruut vijftal uit het zuiden van het land. Het Limburgse Pros\pect staat voor moderne metalcore en man, wat heeft die zanger (Louis Pasmans) een goede strot voor dit werk. Check nieuwe single Possessed:

– Spill Gold
Dromerige psych-elektronica van dit trio uit Amsterdam. Het samenspel van de spooky stem met de stuwende, Krauty elektronica trekken we erg goed. Met leden van Bird On The Wire en Fetter en boekingskantoor Lexicon vast aan boord.

– The Hazzah
New garagefuzz & surf. Aanstormende Haagse band, die onder meer met Bartek en, voorbeeld uit eigen stad, Hallo Venray kostbare kilometers maakte. The Hazzah heeft met de eerste EP uitgebracht: ‘XEX’ is uitgekomen bij MINK Records zowel op cassette als digitaal.

– Tony Clifton
Tony Clifton zit ook bij Suburban in de talentpool en Full Spectrum heeft ze eveneens in de smiezen. En dat snappen we. Dit garagerocktrio uit Velsen levert rauwe power en opereert catchy doch smerig. Hoog tijd om ze live aan het werk te zien. Vrijdag in het voorprogramma van Slo-Burn in Patronaat of zaterdag 8 juli op Stone Rock bijvoorbeeld.

– Treehook
Zeeuwse stonerdoom zagen we niet aankomen, maar potver wat is die lekker op smaak. Treehook dus, Xander van Cloudhead Bookings zit er bovenop. Die had natuurlijk ook gelezen dat het grootste doel van de groep uit Zonnemaire is om serious talent te worden. Ons benieuwen.

– Tusky
Punky lovesongs van deze Utrechtse band van Alfred Lut en andere ex-John Coffey crewmembers, barkeepers en slagers. Het bloed kruipt… Er is nog niet veel materiaal, maar dat maken ze qua ervaring en ambitie (…) ruimschoots goed.

– Voltage
Rootsy rock van deze uitstekende Brabantse band rond Dave Vermeulen en dus zeggen we: Southern rock, heu! Nummers als Pistol Pete en Matchbox hebben een lekkere rauwe Black Crowes feel. De groep wortelt rond Helmond en Eindhoven en heeft zich laten inspireren door the likes of Status Quo, AC/DC, ZZ TOP en Blackberry Smoke.

– Yasmine
Amsterdamse psych- en garagepop met bassist Eszl (ex-PAUW) in de gelederen. Op 4 mei presenteerden ze de debuut-EP Honey in Winston Kingdom, Amsterdam. Chocolate Fingers is de eerste single.

We missen een A en we missen een Z, maar hebben zo toch weer een mooi XL alfabet. Op naar een knetterhard en wild Popronde-seizoen!

Check de NMTH x Popronde-selectie op Spotify:Deel dit artikel