The Ills, foto: Tim van der Steen

The Ills, foto: Tim van der Steen

Na een kleine winterslaap (lees: Knetterharde Eurosonic/vakantiepauze) is NMTH terug met je wekelijkse portie gedoseerd lawaai, all-out heavy, alternative, deviant en zoveel meer muziek. Het is kortom weer DONDERdag op met NMTH op Pinguin on the Rocks.

LUISTER HIER naar de uitzending

Uiteraard kijken we nog even terug naar memorabele Eurosonic Noorderslag-zaken, zoals Slowaaks psych-post hoogtepunt The Ills, de op het NMTH-podium schitterende GOLD en Eurosonic Air-beesten Navarone. Er is veel meer, zoals nieuwe muziek van veelbelovende Nederlandse acts als Iguana Death Cult, The Charm The Fury, Video Store, The Naked Sweat Drips, Money & The Man en Screw Houston. Brutus, Annabel Lee en Every Stranger Looks Like You laten horen dat het nog altijd zeer zeker in België gebeurt. Er is muziek uit allerlei spannende hoeken trouwens (Zweden, Amerika?) en dan hebben we ook nog twee hele bijzondere live-opnames trouwens: The Cult Of Dom Keller (live in Paradiso) en Death Alley (live op Roadburn).

In totaal kreeg je al méér dan 38 uur (ruim anderhalf etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Money & The Man – 5’s & 6’s
Money & The Man is terug met alweer een nieuw geluid. Onlangs brachten ze nog de EP The World Is Burning uit en 5’s & 6’s is een voorbode van de volgende EP (Riddles), die in maart op BERT moet uitkomen. De Zwolse garagebluesers hebben er ook een briljante video bij.

2. Annabel Lee – Best Good Friend
Nieuwe garagepop/aanstekelijke indieband uit Brussel met leden uit o.a. Future Old People Are Wizards. Het zalvende Best Good Friends komt met deze video:

3. Iguana Death Cult – Can of Worms
De Zuid-Hollandse garagerockende surfers waren weer in Groningen, ditmaal om te oogsten via de Zadelpijn en Rock ’n Roll Highschool showcase. Het heerlijke, nogal pakkende Can Of Worms hoorde je al eerder, ditmaal is er een nog betere aanleiding: Iguana Death Cult heeft het album aagekondigd. The First Stirrings Of Hideous Insect Life verschijnt op 16 februari op het eigen Amphibian Records en is opgenomen met Chris van Velde (o.a. Rats on Rafts, The Homesick). De releasetour start 16 februari in Rotown.

4. The Charm The Fury – Down On The Ropes
We schreven het gisteren nog: The Charm The Fury is niet uit het zieke nieuws te slaan: De Amsterdamse metalband ploegde net door de NMTH-showcase op Eurosonic, lanceerde een brute nieuwe clip (aanrader!), werd gestrikt voor Graspop, Into The Grave en (zojuist ook) FortaRock in the City en kondigde een nieuw album aan. De plaat The Sick, Dumb & Happy verschijnt via 17 maart via Nuclear Blast (wereldwijd) en Arising Empire (Europa).

5. Every Stranger Looks Like You – Catharsis (Self-Help)
De Belgische post-hardcore-groep heeft de tweede single van het aanstaande debuutalbum losgelaten en “Catharsis (Self-Help)” komt met een video die je onderaan ziet. “Catharsis (Self-Help)” is opgebouwd naar goed Every Stranger Looks Like You-recept: eerst verraderlijk licht aangezet met post-bogen en cleane zang en dan steekt het gebrul de kop op waarna vervolgens de furieuze post-hardcore breaks het afmaken. Best nummertje weer met een aparte, licht freaky clip. Album Bluest Shade Of Black album zal op twee soorten vinyl uitkomen in februari 2017 via het Engelse Dog Knights Productions.

6. GOLD – No Shadow
Ook verantwoordelijk voor een fraai en gezond stuk mayhem op de NMTH x ESNS-stage in Groningen: GOLD. De Rotterdammers hebben hier een typerende, en dus weer spannende single voor je. Derde album The Optimist volgt 24 februari bij het Duitse Van Records.

7. Ron Gallo – Kill The Medicine Man
Daar is de ongrijpbare Amerikaan met het Brian May-kapsel weer en wederom schiet Ron Gallo heerlijk raak met deze. Goede intro ook weer. Album Heavy Meta volgt 3 februari via New West Records.

8. Video Store – The Second Ellis
Een soort supergroep mogen we Video Store wel noemen hoor. De Rotterdammers herbergen (ex-)leden van Face Tomorrow, Malkovich, GOLD en Modern Life Is War. The Second Ellis komt van het debuutalbum op White Russian Records en kreeg onlangs een video.

9. Navarone – Snake
Navarone rockte Eurosonic Air en minstens zo belangrijk: bracht net (20-1) het derde album Oscillation uit. Dit heerlijke nummer staat wel model voor die plaat, waarop de Nijmegenaren/Amsterdammers ook andere paden verkennen en ook heavy proggend stoeien. Ze spraken er ook met NMTH over in dit interview (+ vuistslag).

10. Screw Houston – This Is Where We Part Ways
We beginnen niet meer zomaar te screamen, maar een nieuwe Screw Houston doet zeker de oortjes spitsen. De punkrockers komen 10 februari met de EP “Like Fighting Snakes” (op White Russian Records / I For Us Records) en hier hoor/zie je vast This Is Where We Part Ways.

Death Alley, foto: Tim van der Steen

Death Alley op Eurosonic, foto: Tim van der Steen

11. Death Alley – Feeding The Lions (Live At Roadburn)
Typisch NMTH: als we enthousiast zijn, dan laten we dat ook blijken. Ook als we helemaal ondersteboven gespeeld worden door een coverband, nu ja: Death Alley en friends gaven zo’n vlammend eerbetoon aan Lemmy (Lives), dat we bijna vergaten dat ze binnenkort een van die geweldige Roadburn-sets uitbrengen. Death Alley Live at Roadburn verschijnt op 24 februari 2017 via Suburban Records. En laten we tegelijkertijd bidden voor een vervolg op die brute Lemmy Lives tour. Wake up Lowlands, DTRH etc!

12. Brutus – All Along
Brutus begon juist ooit met Refused-tributes en is al even een van onze favoriete Belgische bands. Deze draaiden we al eerder, maar nu staan we aan de vooravond van het debuutalbum van de groep. 3 februari komt Burst uit op Hassle Records. 30 januari ‘staan’ ze in Paradiso.

13. The Ills – Fire Flies
Hoogtepunt voor het gros van de redactie op EurosonicL The Ills. De Slowaken dienen die psych- en post-rock dan ook wel errug lekker op, ook op de recente plaat waarvan we Fire Flies trokken voor je middagtripje. Eind april komen ze terug naar Nederland voor minimaal vier shows.

14. The Naked Sweat Drips – Framed
Uit Boxmeer komen The Naked Sweat Drips en die hebben een plaatje bereid waar wij wel blij van worden. Psychedelische stonerrock ftw. Dit is de eerste single van Pyscho Sister. De plaat komt 27 januari (morgen) uit en wordt de 28e (zaterdag) gepresenteerd in Merleyn, Nijmegen met steun van Storksky.

15. The Kendolls – Black Sunday
Ziedende punkrock zijn we wel gewend van The Kendolls, maar Black Sunday is nog net wat messcherper en ruiger opgediend. Op zich logisch als je beseft dat de video een weergave is van de genadeloze ‘Autonomania tour’, die de Zweden vorig jaar door het thuisland, Noorwegen, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, de UK en Brazilië deden. Vanavond zie je ze in Paardcafé – Den Haag, morgen in ACU – Utrecht (+ Filthy Felons) en zaterdag sneuvelt Bastard Fest in Mezz, Breda.

16. Cult Of Dom Keller – Swamp Heron (live in Paradiso)
Hele fijne psychdoom-band uit Liverpool zo zagen we al op onder meer Eindhoven Psych Lab en Incubate. Ze houden ook van de Lage Landen, zozeer dat ze hier (en in België) in november een live-plaat opnamen, die ‘Paradiso is on Fire’ heet, waarmee we de locatieduiding kunnen laten varen. Alleen te bestellen op gelimiteerd roze cassette via Eggs in Aspic.


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel