Brutus in Antwerpen, foto Geert Braekers

Brutus in Antwerpen, foto Geert Braekers

DONDERdag en dus heavy muziek door je trommelbuizen van NMTH via de wekelijkse radioshow op Pinguin on the Rocks. We hebben weer 17 verse tracks voor je die van heavy naar alternative naar deviant to the bone gaan.

LUISTER HIER naar de uitzending

Pulled Apart By Horses

Pulled Apart By Horses

Ditmaal openen we met de al internationaal fuzzpunkende Amsterdammertjes van Canshaker Pi, die een gave plaat uit hebben en… net bevestigd zijn voor Noorderslag. Op Eurosonic kom je onder meer de stomende Belgische noise en post-metal groep Brutus tegen en dat is één van de drie zeer sterke Belgische bands die we voor je hebben. We vestigen een record met liefst drie Australische bands in een uitzending en hebben ook uit Toronto, Zwitserland en Wales heftige verrassingen voor je. Gereputeerder zijn Pulled Apart By Horses en Frank Carter, maar de echte surprise zit ‘m misschien wel in het besef dat de meeste bands gewoon uit eigen land komen en nog niet of nauwelijks bekend zijn. Opgelet dus voor je nieuwe favoriete band uit Alkmaar, Utrecht of Rotterdam.

In totaal kreeg je al méér dan 30 uur (ruim een etmaal!) speciaal door NMTH geselecteerde nieuwe muziek uit binnen- en buitenland, zo de digitale ether ingestuurd voor de échte radio-experience en op je bordje. En we gaan gewoon door… Dus gooi die slof erin! Zet de speaker op standje elf, gooi die haren los en breek samen met ons de week in twee!

Helemaal onderaan staat de playlist van de vorige weken, deze zal ná de herhaling wekelijks worden bijgetapt als een heerlijk vers bier.

Uitzending Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Never Mind The Hype vs. Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Meer Harde Nieuwe Muziek vind je hier


1. Canshaker Pi – Jals
Die opener van de debuutplaat van Canshaker Pi laat ons niet los. Heerlijke nineties alt. rock en fuzzy garage, maar dan wel in opwindende Amsterdam anno 2016 verpakking. Damn, lekker. En het is niet vanwege de Stephen Malkmus-productie dat we ze internationale potentie toedichten. Meer dan terecht dat ze met deze plaat en met die sprong weer terugkeren op Noorderslag.

2. Frank Carter & The Rattlesnakes – Lullaby
Potver, deze track zit al zo’n tijd in de kop dat we ‘m wel opnieuw moeten draaien. Lullaby is al even uit en kwam nog eens voorbij toen Frank Carter een eveneens geweldige, Duivelse clip bij het nummer maakte. Tweede single van het in januari 2017 te verschijnen album Modern Ruin (via Kobalt/V2).

3. Lampshades – Thrills
Hel ja, Lampshades baby! Zo uit Toronto, Ontario in je radio. Met een mix van noise, grunge en hardcore, die wat ons betreft prettige delen Nirvana, Pixies en Hallo Venray samenbrengt. Furie meets dwarse melodieën. Het trio brengt eerste plaat ‘In Medias Res’ op 9 december uit. Pre-order op Bandcamp.

4. Pulled Apart By Horses – The Big What If
Pulled Apart By Horses are back! Nadat de Britse post-hardcore en rockband in 2014 derde album Blood uitbracht, verloren we ze even uit het oog, maar the furious four uit Leeds zijn terug en dit is het eerste wat je van het aanstaande album (op Caroline) hoort. Ze komen naar Paaspop, maar krijgen eerst nog ‘bezoek’ van onze Friese jongens van Abdomen.

5. Bright Lights – Odds And Ends
Beetje Biffy Clyro meets punkrock met deze goede Zwitserse band. Grootse rock met instant meezingbare punk-refreinen en een scheut emo. Lekker. Bright Lights heeft het debuutalbum When Stories Become Places net vorige week uitgebracht op White Russian Records en daar staat meer mooi, niet voor de poes, spul op.

6. Mary Handsome – Mirrors & Sounds
Surfrock met een indie inslag van Mary Handsome. Deze vier jongens uit Brisbane, Australië winnen je hart met de nieuwe single Mirrors & Sounds, die lekker in het gehoor ligt en gejaagd gitaarwerk van down under in petto heeft.

7. Brutus – All Along
Tijd voor een furieuze drieklapper, te beginnen met deze geweldige Belgische band die ook onlangs voor Eurosonic bevestigd is. Live zien is geloven bij Brutus, het trio uit Leuven met een gitarist en bassist die losgaan met stomende post-metal, post-rock en freaky noise en de waanzinnige drummer-zangeres Stefanie, die dat allemaal bij elkaar houdt. Aanbevolen zeg maar. Zoals ook het aanstaande debuutalbum dat 3 februari 2017 uit gaat komen via het Britse Hassle Records. Net daarvoor (30-01) spelen ze in Paradiso en voor de plaatpresentatie moet je 4 februari in de Brusselse AB Club zijn.

8. HARK – Fortune Favours The Insane
Uitstapje naar Wales voor vergelijkbare force met de proggy sludge van HARK. Tijdens onze allereerste avond op Roadburn werden we verliefd op het hard sludgende Taint, dat helaas vroegtijdig aan het einde kwam. Gelukkig had die bruut en rossig bebaarde frontman Jimbob zo weer een nieuw en bikkelhard project: HARK. Fortune Favours The Insane is de eerste track van het aanstaande album ‘Machinations’, dat 24 februari uitkomt op Season Of Mist.

9. Mantis – The Seer
Terug naar België, want Mantis heeft net de EP uit (op Wervel)! En wat voor een. De Mantis II EP herbergt, na een intro, drie straffe exercities met post-rock, noise, prog, hardcore en freejazz. Volledig instrumentaal, complex, spannend en razend energiek. We stelden je eerder al voor aan Welp en we suggereren dat je de rest van de EP ook tot je neemt. Die presenteren ze 3-12 in thuisstad Maaseik en 29-12 zie je ze in het Paard-café in Den Haag.

10. Pepperhead – See Through You
Beetje gas terug om weer een Australische band te introduceren. Op deze debuutsingle (!) van Pepperhead uit Sydney hoor je oldschool punk gecombineerd met pop en grunge onder aanvoering van zangeres Louisa Thomas, die het allemaal wel door heeft.

11. Black Operator – Mr. Preacherman
Stukje psychedelische rock ’n roll en vuige blues uit eigen land. Black Operator werd ons getipt door een oplettende luisteraar die de nieuwe band uit Alkmaar wel wat voor ons vond. En zie hier. Black Operator bestaat onder meer uit ex-leden van The La La Lies en The Treets en dit is de allereerste single.

Vandal X op Desertfest 2015, foto Ingmar Griffioen

Vandal X op Desertfest 2015, foto Ingmar Griffioen

12. Bitter Grounds – Life of Violence
We houden het in eigen land en daar is alle reden toe, want we worden overstelpt met toffe muziek. Bitter Grounds is een band die in punk, rock, ska en ‘dirty reggae’ handelt en die op deze single een beste Bad Religion vibe te pakken heeft. De Utrechters hebben de plaat Hollowlands op zak die 16-12-2016 uit gaat komen op Ring of Fire (Duitsland), Bad Granola (UK) en Nextpunk (Zwitserland). Volgend jaar gaan ze die ook uitventen met tours in de UK en Zwitserland en je kunt ze in december nog in De Spieghel (Groningen) en De Onderbroek (Nijmegen) zien.

13. Vandal X – We’ve Had Enough
Ja wij lusten die Belgische pappenheimers wel en schotelen je dat graag voor. Maar kom op zeg: Vandal X is bepaald geen nieuw talent meer hè, die gasten zijn al superlang en goed bezig. Daar mochten we op Desertfest 2015 in Antwerpen nog van proeven. Dat jaar vierden ze ook het 20-jarig bestaan, onder meer met de release van deze track op vinyl. Nu ligt er een plaat (op FONS Records) met ook We’ve Had Enough, waarbij we verder niks achter de titel hoeven te zoeken gelukkig.

14. MASSA – Dr. Frank
Dikke, of nee DIKKE stoner en sludge van MASSA, dat je best in kapitalen mag schrijven. De Rotterdammers hebben net de EP The Deep End uit, en daar staan toch vier aardig vette tracks op. Dit is de derde. En inderdaad: instrumentale muziek kan spannend zijn en toch kun je er dan best met een vocal sample nog een schepje op gooien. Hele EP is op Spotify te vinden.

15. Spirit Valley – Dileria Hysteria
Meer psych van Spirit Valley, dat het zelf op ‘doomshine boogie’ houdt. Inderdaad zijn de doomy en boogie-kant prima verzorgd, evenals het zeer psychedelische (en repetitieve) gehalte. Dit met dank aan twee Australische mannen, die in Nederland zijn blijven hangen en binnenkort het album Negatives willen uitbrengen. De oplettende lezer heeft het wellicht ontdekt: dit is de derde Australische track in deze uitzending. Bizar. Houd ze in de gaten voor die aanstaande DIY-release.

16. Dock 83 – Trustbreaker
We gooien er nog een Utrechtse band in en hard ook. Voor wat hardcore punk maken we altijd ruimte (zeker nadat we net op The Sound Of Revolution zagen hoezeer Hardcore. Still. Lives.). Dock 83 is een melodic hardcoreband, met een goede strot, die het graag erg DIY aanpakt. Respect! De eerste langspeler Ceylon komt eraan en je kunt je tanden vast in Trustbreaker zetten.

17. Switch Bones – Do What You Did to Me
Hagelnieuwe band die meteen goed binnen komt met Do What You Did to Me, een nummer dat het demoniveau al snel ontstijgt. Denk: stonerpop, of eigenlijk stonerrock meets poppy melodieën, not unlike QOTSA. Het Zuid-Hollandse Switch Bones herbergt drie ervaren gasten: zanger-componist Erik van Haaren (One in a Million, The Undeclinables), drummer Geert Teekens (BluefisH, One in a Million, Cooper) en bassist Paul Viets (Tarantino).


Alle muziek die we op Pinguin Radio draaiden (voor zover op Spotify) in een playlist:Deel dit artikel