Midi Theater. Foto: Incubate

Midi Theater. Foto: Incubate

Een hele week aan muziek staat voor de deur: maandag begint Incubate, het jaarlijkse excuus om je in Tilburg onder te dompelen in bergen underground muziek. Het kan natuurlijk even zoeken zijn naar een route in die ruim 200 acts (en dan hebben we het nog enkel over muziek) en dus hebben we onze redacteuren gevraagd naar vijf tips. Sommigen raakten zo enthousiast van Incubate dat ze er zeven inleverden of andere smokkelroutes bedachten, maar hé; wie zijn wij om dat af te remmen? Hierbij een hele set handvatten voor je Incubate-ervaring.

Het meest getipt zijn (The) Melvins, Converge, Ufomammut, Alcest en Girl Band. We geven je ook graag het licht-dwingende advies mee om je vooral ook te laten leiden door avontuur. Ergens om de hoek staat immers altijd weer een geweldige act te spelen.

Met input van Ingmar Griffioen, Waldo Volmer, Steven Gröniger, Stefan Kemp, Liske Steenbergen en Clemens Lambermont.


CLEMENS LAMBERMONT

Iguana Death Cult

De Rotterdamse Iguana Death Cult

IGUANA DEATH CULT, woensdag 22:30, Paradox
Een van de meest veelbelovende acts in de nog steeds gestaag groeiende garage-scene. Ze komen uit Nederland maar hebben de rammelende, Californische surf-sound perfect in de vingers. Check als je het nog niet gedaan hebt ook de heerlijk campy video voor laatste single Sirens (en de hele single hier). Al met al een terechte boeking uit eigen land voor Incubate 2015 (en straks ook @ Popronde volop te zien).

USELESS EATERS, dinsdag 23:30, Cul de Sac
Lo-fi punk uit San Fransisco met duidelijke psych- en surf-invloeden. Ongeveer hoe Ty Segall klonk voordat hij pop-invloeden in zijn nummers ging verwerken. Fuzzed out gitaren die door een afgeragde buizenversterker worden gejaagd dus.

ALCEST, maandag 23:30, Dudok
Metal maar dan anders zou je kunnen zeggen. Alcest heeft zijn roots duidelijk zitten in de black-metal, maar vervormd de harde sound met meeslepende, bijna epische melodiëen. Bijna alle vocalen zijn daarnaast in het Frans waardoor het een bijna charmant geheel wordt.

(THE) MELVINS, dinsdag 21:45 en woensdag 22:00, Midi
Ze gaan al sinds 1987 mee en mogen inmiddels gerekend worden tot veteranen van de stoner scene. Nog steeds brengen ze dit genre in zijn puurste vorm: hard en bijtend maar ook traag en groovy. Voor iedereen die Roadburn dit jaar moest missen. Overigens niet getreurd als je al een vol programma hebt: de band speelt op twee verschillende avonden met twee verschillende sets.

BAD BREEDING, zaterdag 22:00, Extase
Een band die duidelijk zit in het spoor van Black Flag, Cirkle Jerks en ongeveer alles wat zich ooit tegen de gevestigde orde keerde met een gitaar. Met vaak niet meer dan drie akkoorden en een pissed off attitude is dit de perfecte band om al je frustraties eruit te gooien.


INGMAR GRIFFIOEN

Omdat ik ervan uitga dat je zelf de weg naar helden als (The) Melvins en Converge weet te vinden en ook snapt waarom je Giant Sand, Unknown Mortal Orcestra, The Soft Moon, Sun Kil Moon, Adam Green en The Ex niet mag missen, beperk ik me hier – in de geest van het festival – tot wat minder platgetreden paden.

Ufomammut maakt (als Malleus) ook geweldig artwork. Grab a copy!

Ufomammut maakt (als Malleus) ook geweldig artwork. Grab a copy!

UFOMAMMUT, zaterdag 22:45, Natuurtheater Oisterwijk
Wel vaak betreden is de trip van het Italiaanse Ufomammut. Maar om die stoner/sludge ervaring kan ik echt niet heen. Helemaal omdat het in het Natuurtheater in Oisterwijk is, eerder de plek voor magische shows van o.a. Black Mountain en Wardruna. Ditmaal ruimt Incubate er drie avonden in (let op de bustijden!) en die van zaterdag begint al om 16.00 uur met Hypnos, waarna Vidunder, 11Paranoias, GGU:LL (Brabant doom metal!) en Belgische psychrockers Moaning Cities wel heel fijne voorgerechten opdienen.

FACTORY FLOOR, zaterdag 23:00, Theaters Tilburg, Studiozaal
Een van de meest indrukwekkende shows in ruim vijf jaar London Calling was die van Factory Floor. De Engelse groep leverde een staaltje niets ontziende, uitgebeeende, kille industrial post-punkesque elektronica. Het lijkt verbijsterend simpel, maar zuigt je zo onverbiddelijk mee. Impressie van een sessie bij het geweldige KEXP radiostation onderaan.

TORRES, vrijdag 22:00, Muzentuin
Na Savages misschien wel het beste dat we op ITGWO zagen. Torres leverde met Sprinter al een hele prettige (tweede) kennismakingsplaat af, maar live ging de bleek geschminkte Mackenzie Scott nog veel dieper en, nu eens briesend en dan gek lachend, helemaal op in die muziek. Van fluisterzacht folky naar duistere, grungy rock, zwanger van emotie, angst en pijn.

CAMERA, vrijdag, 23:45 Theaters Tilburg, Studiozaal
Heb je net Die Nerven op ITGWO gezien en ben je benieuwd waar die Duitse kraut, post- en noisepunkers wat mosterd halen, neem dan een kijkje bij Camera (niet te verwarren met het Brazilaanse Câmera). Geweldige Berlijnse kraut-band, die aanvankelijk vooral bekend was van jams in de metro. De instrumentale kraut- en psychgrooves zijn ook op plaat gevat en na shows op Eurosonic (3 nummers in 45 minuten), Le Guess Who? en Roadburn gaan we zeker weer kijken.

DOPE BODY, vrijdag 20:45, Hall of Fame
Bij Drag City is het altijd even de oren spitsen en ja: het label van o.a. Pavement, Ty Segall en OM schiet ook met Dope Body weer hard raak. Noise, feedback, geschifte rock, post-hardcore, nihilistische industrial dance en meer naargeestige input: Nee, laatste worp Kunk is geen vrolijk tripje door de Efteling, Dope Body neemt je liever mee op een dissonante achtbaan in een langzaam instortend slachthuis.

*Smokkelmodus aan:
Ik was overigens behoorlijk onder de indruk van de laatste shows van The Soft Moon, Bad Breeding, Girl Band, The Holydrug Couple, Julianna Barwick, Kevin Morby, Rats On Rafts, GGU:LL, Nouveau Velo, Fumaça Preta, Brutus, Wand, The Homesick, Those Foreign Kids en recent werk van Blank Realm, Grave Pleasures, Dope Body, Death and Vanilla, Radar Men From The Moon, Noveller, OBESE, Niek Pronk, Bast, Dirk Serries, Spires That in the Sunset Rise, La Luz, Cayucas en de verse singles Iguana Death Cult en The Black Heart Rebellion. 

LISKE STEENBERGEN

Girl Band

Girl Band

JAAKKO EINO KALEVI, zateerdag 21:30 Factorium
De psychedelische synthpop van de Finse (voormalig) trambestuurder Jaakko Eino Kalevi is my jam, zoals je dat zo mooi kan zeggen. Als ik deze opzet in de platenwinkel waar ik werk, is de plaat gegarandeerd binnen vier nummers verkocht.

UNKNOWN MORTAL ORCHESTRA, zaterdag 22:45 Muzentuin
Het debuutalbum van Unknown Mortal Orchestra blèr ik nog regelmatig mee. Een verveelde, nasale stem, een overload aan synthesizers en fuzzy gitaren zijn all I need.

GIRL BAND, dinsdag 23:15, Dudok
Afgelopen weekend op Into The Great Wide Open nog de Bolder zien leegspelen: de noise van Girl Band die dwars door je oordoppen heen gaat. Compromisloos beuken!

THE HOMESICK, zondag 19:15, Cul de Sac
Sinds de videoclip When I Cry, I’ll Smile ben ik fan van alles Yuko Yuko. Licht psychedelische pop die klinkt alsof de cassette al twintig jaar in de kast ligt.

SURFER BLOOD/CAYUCAS, zondag 16:45 Muzentuin/vrijdag 22:45, Cul de Sac
Voor de licht verteerbare surfpop raad ik Surfer Blood en Cayucas aan. Beiden jengelen lekker weg en doen smachten naar zomerdagen zonder bakken regen.


STEFAN KEMP

Artwork van de nieuwe Converge dvd Thousands of Miles Between Us

Artwork van de nieuwe Converge dvd Thousands of Miles Between Us

(THE) MELVINS, dinsdag 21:45 en woensdag 22:00, Midi
Inpluggen, versterkers cranken en gaan. Je hoort een band, geen formule, geen gimmick, geen “oh we hadden al binnen 30 seconden bij het refrein moeten zijn”. Daarnaast zal ik waarschijnlijk nooit meer dichterbij een authentieke 90ies grunge show komen.

CONVERGE, vrijdag 00:15, Dudok
Een van de strakste shows die ik ooit heb gezien, staat op conto van een band die bekend staat om rauwheid en chaos. Wie had dat ooit gedacht? Een unieke band. Hard en lomp, maar vanuit een plek van gevoeligheid, van door iets aangedaan zijn en niet vanuit een tough-guy mentaliteit.

BRUTUS, zondag 19:00, Little Devil
Groots…nee gigantisch, zo klinkt deze Belgische band. Alsof ze ervan overtuigd zijn dat elke noot zonder tweehonderd procent overgave niet aan gaat komen daar aan de andere kant van de oordopjes. En hoeveel emotie kan je in een zanglijn stoppen?! Damn! Dit MOET live een spektakel zijn.

TEETHGRINDER, maandag 20:30, Hall of Fame
Donker, gemeen en gemeend. Geladen met een soort urgentie die zich tot diep in je gehoorkanaal dringt en geen mentale ruimte overlaat om ook maar aan iets anders te kunnen denken. Als kers op de taart draagt dit fenomeen in wording van Nederlandse bodem een naam die perfect de sfeer beschrijft die deze guys neerzetten.

GIRL BAND, dinsdag 23:15, Dudok
Mag het een keer iets minder snoeihard? Prima, maar dan wel drie keer zo weird aub. Je hebt creatief en je hebt ‘van een andere planeet’. Laten we het erbij houden dat Girl Band meer tegen het laatstgenoemde van de twee zit. See you on the other side!


STEVEN GRONIGER

11393000_10153053730680939_3790592731986249091_nCABARET VOLTAIRE, zaterdag 21:30, Theaters Tilburg – Concertzaal
Legendarische avant-gardistische punkers met de oorsprong alweer in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Diende onder andere tot grote inspiratie van Nine Inch Nails meesterbrein Trent Reznor.

(THE) MELVINS, dinsdag 21:45 en woensdag 22:00, Midi
Kom op! Twee keer Melvins, op twee verschillende dagen, met twee verschillende sets! Wat kan een mens nog meer aangeven ter overtuiging?

CONVERGE, vrijdag 00:15, Dudok
De band bestaat nu ongeveer een kleine 25 jaar en gaat met de eigen Cult nog immer sterk vooruit. Hun mix van hard-, metal- en mathcore heeft in de jaren nog niets aan energie ingeboet. In de band vinden we onder andere gitarist Kurt Balou, die als producer werkte aan dé plaat van het jaar, namelijk High On Fire’s Luminiferous.

THE SOFT MOON, maandag 22:45, Midi
Waar Cabaret Voltaire een Nine Inch Nails inspireerde, inspireerde laatstgenoemde Luis Vasquez, de man achter The Soft Moon. Evenals Trent Reznor componeert en schrijft hij de muziek en speelt hij live met een volledige band. Maar daar houdt de vergelijking niet op; liefhebbers van de donkere elektronica met een creatief manisch randje zijn bij deze man aan het juiste adres.

MARK KOZELEK / SUN KIL MOON, maandag 21:30, Theaters Tilburg – Concertzaal
Enfant terrible en voormalig Red House Painter – tevens groot Led Zeppelin fanaat – speelt met diepe baritone stem zijn melancholisch doorspekte verhalende liedjes voor…ehm ja… zichzelf voornamelijk? Wonderschoon is het.

ALCEST, maandag 23:30, Dudok
Ooit poëtisch Franse beat black metal, nu verworden tot meer shoegaze-achtige popliedjes, maar met een sfeer die bijzonder beklijft.

KING DUDE, zaterdag 20:15, Pauluskerk
Ja! King Dude! In een kerk nog wel! Of het zo mooi is als dat van tevoren doet vermoeden willen we zeker gaan meemaken. Met een goede show op Roadburn en een waanzinnig tourschema achter- en voor de boeg hoop ik dat dit de piek wordt die zorgt voor een sfeervolle apotheose. Iets dat zijn onlangs uitgebrachte plaat Songs of Flesh & Blood – In The Key of Light ernstig doet vermoeden.

Ook wil ik nog even vals spelen en de volgende bands benoemen want die zijn ook waanzinnig tof:
Bad Breeding, Dead Neanderthals, Radar Man From The Moon, Drowned, Husky, Beasts, Teethgrinder, Those Foreign Kids, Brutus, Daggers, Cheap Drugs, Iguana Death Cult, All For Nothing en Tio Gringo!


WALDO VOLMER

Jeff The Brotherhood

Jeff The Brotherhood

UFOMAMMUT, zaterdag 22:45, Natuurtheater Oisterwijk
Spreek voor de lol de naam van deze band eens hardop uit en je voelt direct wat je door je lijf gejaagd gaat krijgen op zaterdag in het Natuurtheater: Allesverzengende sludge en stoner met een psychedelische twist. Zorg dat je niet te zwaar getafeld hebt, want ik verwacht dat de bassen de ingewanden zullen doen omdraaien.

HOOKWORMS, zaterdag, 21:15, Dudok
Langzaamaan misschien meer hype aan het worden dan goed is voor een platform met onze naam, maar eentje waar ik zeer benieuwd naar ben. Niet in de laatste plaats vanwege de wat ambivalente kritieken die de band uit Leeds/Halifax ontving naar aanleiding van hun show op Best Kept Secret dit jaar. Toen gemist, nu dus tijd om het in te halen. Lekker grillig!

JEFF THE BROTHERHOOD, donderdag 22:00, Dudok
Dankzij ons eigen platform kennis genomen van deze – op basis van single ‘Sixpack’ – ogenschijnlijke stoners uit Nashville en direct de plaat erbij gepakt. Waarbij bovenal de heerlijke Weezer-achtige, grungy ondertoon en dito riffs mij doen verlangen naar de live-versies. Dit wordt vast zo’n show waar je van begint tot eind met een grijns van oor tot oor bij staat te genieten. Smoke em if you got em!

GREAT LAKE SWIMMERS, zondag 18:45, Muzentuin
Niet zozeer ‘heavy, alternative or deviant’, maar al wel jaren één van mijn favoriete alt-country/indie-folk band. Geweldige melodieën, soms catchy en andere keren meer uitgerekt tot bijna-soundscapes. Ik ga er niet heel veel woorden aan vuil maken, gaat dat zien!

NEED en RICHIE DAGGER showcases, o.a. donderdag 23:00, City Hotel – De Stadskelder
Ik moet in dit verband ook even heel chauvinistisch de showcases van deze twee Nederlandse talentenbands noemen. Deze worden immers gepresenteerd door Never Mind The Hype en maken deel uit van een groter project waar we binnenkort nog veel meer over gaan publiceren. Benieuwd of we het juiste vleesch in de kuip hebben!

 Deel dit artikel