Damn right son! We reizen vrijdag weer af naar het Antwerpse voor drie dagen feest en nagelharde muziek op Desertfest Belgium. De line-up is weer duizelingwekkend van omvang en ook aardig veelzijdig. Onze redacteuren zijn dan ook al even verlekkerd aan het schatgraven en kwamen daarbij heel wat vettig, bruut beukend en zelfs wat blackened spul tegen. Hierbij de tips van NMTH voor Desertfest 2022, oftewel onze playlist voor de rit naar Antwerpen.

Als uitsmijter hebben we een hard groovende tiproute van onze General Manager Waldo: de bonusroute waar je met hem even ongegeneerd als gegarandeerd haar en bier kan slaan, op zijn onstuitbare mars door drie dagen Desertfest en drie zalen van de Antwerpse Trix. Tel uit je netwerkwinst. Zie je in de pit met een bolleke!


ROY WOLTERS – FOTOGRAAF

ACID MAMMOTH – vrijdag 22:15-23:15 – Canyon Stage
De mastodonten van het Griekse Acid Mammoth walsen de Canyon stage op de vrijdag zorgvuldig plat. Het viertal bracht in de coronatijd hun derde langspeler Caravan uit. Verwacht een stevige pot doom en langzaam edoch stevig haarslingeren. Wellicht een leuk detail om te vermelden is het feit dat de band meer dan een vriendenclub is. Ze beschouwen elkaar als familie, wat in dit geval letterlijk moet worden genomen aangezien vader en zoon Chris Babalis Jr. en Sr. het gitaarwerk verzorgen en Jr. de vocalen voor z’n rekening neemt.

THE BRIAN JONESTOWN MASSACRE – vrijdag 23:00-0:15 – Desert Stage
Multi-instrumentalist Anton Newcombe is de oprichter van the Brian Jonestown Massacre (1990). De band ontleent zijn naam aan de overleden Rolling Stones drummer Brian Jones en heeft inmiddels een indrukwekkend muzikaal repertoire opgebouwd met maar liefst 18 studioalbums en 5 livealbums. Verwacht een toffe mix tussen psychedelische rock, garage en bluesrock.

RED FANG – zaterdag 23:00-0:15 – Desert Stage
De platen kende ik al, maar afgelopen zomer zag ik ze pas voor het eerst live op Graspop. Wat een fantastische liveband met een enorm hoge knuffelfactor. Erg sympathieke Amerikanen die er echt een feestje van maken. Uptempo stonerrock waarbij het lastig wordt stil te staan. Hun laatste plaat Arrows was al af in 2019 maar kwam pas uit in 2021 door al het corona-gezeur. Van tijd tot tijd een bewust enigszins lo-fi geproduceerde plaat, wat de rauwheid en puurheid eigenlijk alleen maar ten goede komt.

SASQUATCH – zondag 23:55-1:15 – Canyon Stage
De band voor wie we een high five deden toen ze op de bill verschenen was toch wel Sasquatch. In 2018 sloten ze de vrijdag af met een memorabel optreden. Het artikel dat we over die vrijdag schreven kreeg dan ook als titel “Sasquatch blaast gans Desertfest vrijdag op” mee. De plaat toen was Maneuvers, de plaat nu is Fever Fantasy. Voor de diehards die tot het gaatje blijven; Sasquatch sluit Desertfest ’22 af op de Canyon Stage. Verwacht een explosief optreden waarbij het dak eraf gaat. Dit wil je niet missen!


KAMIL PARZYCHOWSKI – FOTOGRAAF

SUMA – zaterdag 23:25–0:15 – Vulture Stage
De Zweedse doomers van Suma spelen niet vaak, maar als ze dat doen, zetten ze een uitstekend ritueel van de zwaarste graad neer. Blazende riffs, verpletterend gewicht en een niet-aflatend verlangen om zelfs de allersterksten voor hun boze wil te laten buigen. Ze sluiten de Vulture Stage af op zaterdag, dus zorg ervoor dat je vroeg komt en reserveer een plekje vooraan voor een uitstekende ervaring.


MERIJN SIBEN – HOOFDREDACTEUR

ACID MAMMOTH – vrijdag 22:15-23:15 – Canyon Stage
Collega Roy tipt hem eveneens, dus dat doen we maar even dubbel: Griekse grooves in yo face! Acid Mammoth maakt simpelweg erg lekkere sludgey stonerdoom, die hakkend en solide binnenkomt, massief stampend als het prehistorische gevaarte waar de band naar vernoemd is.

HIPPIE DEATH CULT – zondag 21:40-22:30 – Vulture Stage
Toen ik de omschrijving las over de 70’s stylo kreeg ik even kromme tenen. Ik denk dan meteen aan die hoge broekspijpenrock met een retrorandje die tien jaar terug populair was. Maar dat valt bij deze Amerikanen gelukkig wel mee. Op Into the Void bliezen ze je niet per se omver, maar verrasten wel met een uiterst solide show, die van haast N.W.O.B.H.M.-achtige drumkanonnades evengoed in een lome protodoom-track kan muteren. Niet verkeerd om mee te pakken!

WOLVES IN THE THRONE ROOM – zondag 23:00-00:15 – Desert Stage
Tussen alle psych, stoner en doom best een vreemde eend in de bijt. Maar daar ligt ook de kracht. Ontzagwekkende black metal doordrongen van atmosfeer, die live ook zeker nog meer indruk maakt dan op plaat.


INGMAR GRIFFIOEN – EINDREDACTEUR

SAMAVAYO – vrijdag 21:40-22:30 – Vulture Stage
Ik ging bij het ‘voorluisteren’ vast aardig goed op de laatste plaat van de Berlijnse stonerrockers Samavayo. Vooral Afghan Sky (ft. Nick DiSalvo van Elder/Delving) is me een banger van formaat. Twee broers + een Iraanse zanger die al ruim 20 jaar hard gaan met die melange van 70ies rock, stoner en grunge. Die track met Tommi Holappa (Dozer/Greenleaf) mag er zeker ook zijn en dan gaat de snarenbeul van Stoned Jesus (Igor Sydorenko) ook nog tekeer in titelnummer Payan.

SLOMATICS – zaterdag 17:15-17:55 – Canyon Stage
Slomatics is wel een band voor splits zeg, zo leerden we ze in 2011 kennen door het loodzware tegenwicht tegen Conan. En dat zegt wat. Vorig jaar was Ungraven aan de beurt en die met Mammoth Weed Wizard Bastard (2018) mag er ook zijn. De nieuwste van de brute Belfasters kwam dit jaar uit en delen ze met onze favoriete Zweedse doomers van Domkraft. Stiekem een van de platen van het jaar. Live verwachten we weer bereveel van de drie Noord-Ieren en vooral ultradiepe, zware en traag voortrollende doom.

ALUNAH – zaterdag 20:25-21:15 – Canyon Stage
Ik had me eigenlijk voorgenomen ook wat van de zondag te tippen en daar is alle reden toe met o.a. ‘Satan worshipping doomers Bongripper, de nieuwe Noorse (invallende) stonerhelden van Slomosa en diverse acts die al getipt zijn. Omdat ik nogal fan ben van duistere doomy & gloomy muziek met als tegenhanger vrouwelijke vocalen waren Lucifer en Wucan zeker ook een optie, maar ik kies toch voor Alunah. En wel omdat de UK doomers me al sinds de Amber & Gold EP (2018) in de greep hebben, ja zelfs met die Chris Isaak-cover. “Hailing from Sabbath city Birmingham” presenteren ze die nieuwe plaat Strange Machines op Desertfest!

PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS – zaterdag 23:55-0.15 – Canyon Stage
Eigenlijk zet Desertfest op vrijdag en zaterdag verdacht vaak een gruwelijke band neer als dagafsluiter in de Canyon. Onder meer STAKE, DŸSE, Inter Arma en Sasquatch gingen Pigs x7 al voor en we hebben er met deze mannen uit Newcastle niet minder vertrouwen in. Een van de meest freaky beukende acts on the road, weergaloos live en notoir lastig te vangen. Want zijn ze nu aan het sludgen, noisen, stonerrocken of nee, is dit nu weer heavy psychrock van de meest weirde soort? Zeker is dat de varkentjes, of je ze nu ziet op Eurosonic, Sniester of ‘gewoon’ in de ACU, altijd overweldigend van het podium spatten. Zaterdag met ongetwijfeld wat meer ruimte dan:

STEAK – zondag 18:40-19:30 – Canyon Stage
Verdomd als het niet waar is, we geven toch nog een uitsmijter voor de zondag mee: Steak dus! Niet te verwarren met… maar wel de naam van een goede Londense heavy psych en stonerband, die we in 2019 ook al eens de Canyon Stage in de fik zagen steken. Nu is het derde album Acute Mania net uit, die is wat melodieuzer van insteek en smaakt zeker naar een live-vertolking en weerzien.


WALDO VOLMER – GENERAL MANAGER

Algehele goesting! Als ik naar de timetables van Desertfest 2022 kijk, val ik van de ene ‘must see’ in de andere ‘wanna check this out’…wat te tippen?! Voila, toch enkele smaakmakers in mijn festivalroute, met aandacht voor de afwisseling. Want dat was nog wel eens de achilleshiel bij eerdere edities, maar daar lijkt nu straffer rekening mee te zijn gehouden.

Vrijdag:
Dommengang
Cave In
Acid Mammoth
Somali Yacht Club

Zaterdag:
Gnome
Irist
Slomatics
Elder

Zondag:
Plainride
Steak
Tons
Sasquatsch

Tot zover, tot vrijdag!

En dan heeft het festival alle acts van deze editie ook nog eens in een gigantische playlist gemikt. Friggin’ nice!Deel dit artikel