Kadavar op Scumbash, foto Christel de Wolff

Kadavar op Scumbash, foto Christel de Wolff

Yes! Kogels door de kerk, extreme voorpret galore, een intensieve luistersessie en alles. Vergeet dat regeerakkoord, vandaag maken we bekend dat we naar Desertfest Belgium gaan. In 2015 sloegen we voor het eerst onze tenten op in de zalen van het Antwerpse Muziekcentrum Trix en dit jaar hebben we alles op alles gezet op een terugkeer. Want?! Want, een meer dan geweldige line-up en dat drie dagen lang uitgesmeerd over die drie podia. Deze vrijdag gaat het al los en maandagochtend keren we pas weer terug uit onze zelfverkozen woestijnbubbel.

Desertfest 2017 is volledig uitverkocht en dat is ook niet zo gek. Zo maakt Graveyard het gemis van vorig jaar goed (toen de Zweden ‘gestopt’ leken) en met The Melvins en Kadavar liegen ook de andere headliners er niet om, terwijl de cateogorie sub-headliners met Radio Moscow, Windhand, Monolord en Saint Vitus ook vettig als Vlaamse frieten is. De Nederlandse eer wordt deze editie erg hoog gehouden door het Rotterdamse DOOL, een act die we je niet meer hoeven te tippen. Voor de Vlaamse lezers: Zondag 18:40 Canyon Stage, vraag Jan Debbie gerust waarom.

De NMTH-redactie heeft besloten je te gidsen in het forse aanbod met een reeks denderende tips. Daarbij is er nog een reddingsboei: drie dagen vol stoner, heavy psychrock, doom, sludge en meer lekkers gevat in één afspeellijst. Op één na staan alle artiesten op de bill in de playlist, waarmee je in 44 tracks van Graveyard en Melvins via Stoned Jesus en (afsluiter) Conan tot Saint Vitus liefst 3 uur en 51 minuten onder de pannen bent. Doe je collega’s ook een plezier en luister je in voor Desertfest Belgium 2017!

 


CHRISTEL DE WOLFF:

GRAVEYARD – zaterdag 23:00-0:15 – Desert Stage
Dat was schrikken vorig jaar, toen Graveyard aankondigde te stoppen en alle shows cancelde, inclusief Desertfest 2016. Het bleek maar een korte breakup, want dit jaar kwam de reünie al. Alleen drummer Axel Sjöberg liet weten dat hij bij zijn nieuwe band (Big Kizz) zou blijven. Maar met een nieuwe drummer aan boord, weten de besnorde mannen uit Gothenburg nog steeds wat rocken is. Precies dat komen ze op deze editie van Desertfest bewijzen: zaterdagavond is er om 23.00 uur maar één plek waar je moet zijn en de deal is als volgt: Zweden op het podium = zweten op de dansvloer.

KADAVAR – zondag 21:00-22:00 – Desert Stage
Al zeven jaar slingert het trio uit Berlijn zware psychedelische stonerrock de wereld in onder de naam Kadavar. Zeven jaar nog maar? Je zou toch zo zweren dat de band al sinds de jaren 70 meedraait, in het voorprogramma van Led Zeppelin of zo. ‘Doomsday Machine’ is de meezing-klassieker in kwestie, maar je kunt je nekspieren thuis alvast trainen met het gloednieuwe album ‘Rough Times’ dat amper een week uit is. Zorg dat je op zondag om 21.00 uur in de buurt van de Desert Stage bent, dan zullen de lange haren en de al even lange solo’s je om de oren vliegen. Lekker!

Ps: Donderdag beginnen ze aan de Europese tour samen met NL trots Death Alley (en Mantar) en samen brengen ze deze split 7″ uit.


INGMAR GRIFFIOEN:

DŸSE – zaterdag 0:15-1:15 – Canyon Stage
De Duitsers hebben niet de makkelijkste bandnaam gekozen en muzikaal maken ze het je ook niet eenvoudig, maar wel erg heftig. DŸSE is een van de vele bands waarvan de dit jaar te vroeg overleden boeker Bidi me verzekerde dat ik ze absoluut moest zien. Iets in de strekking van “Die jongens zijn geweldig en dat ga jij helemaal te gek vinden” en dan nog een woordenstroom. Zoals vaker sloeg Bidi de spijker op de kop en op Eurosonic 2009 zag ik in een bovenzaaltje (ik meen Shadrak Up) twee jongens uit Karl-Marx-Stadt (aka Chemnitz) als razenden tekeergaan op gitaar en drums. Ze omschrijven het zelf treffend als ‘New Wave Of German Noiserock’ en er zijn meerdere goede redenen dat ze zaterdagnacht de Canyon Stage afsluiten. Beter check je die singlecompilatie.

MINAMI DEUTSCH – vrijdag 20:25-21:15 – Canyon Stage
Weer een Duitse band? Nope, wel een hele bijzondere Japanse. Waar we balen dat we de landgenoten van Acid Mothers Temple (12-10 Effenaar, 13-10 in dB’s) moeten missen, plakt Minami Deutsch gelukkig pleisters. Dikke pleisters met hypnotiserende Krautrock, laidback in de groove hangen en – terwijl het trio langzaam instrumenten toevoegt – wegdrijven maar. Even het gas los is in het aardig loodzware programma ook best een welkome afwisseling, zo leerde het maken van de Desertfest playlist (bovenaan) gisteren. Niet dat je keuvelend met je maten een paar bier staat te hijsen aan de bar of zo, neen dat zit er niet in. Daarvoor is de Krautrockgroove van Minami Deutsch veel te dwingend. Het nieuwe album is heel tof en de split Tunnel / New Pastroal Life nog veel toffer.

OHHMS – zaterdag 21:40-22:30 – Vulture Stage
Hier had natuurlijk ook die tip gepast over de daverend doomnende afsluiter Conan, steengoede Belgische bands King Hiss en Hemelbestormer, de heropgestane Zweedse desertrockers Lowrider, Baltimore heavy psychstoner Black Lung en eigenlijk al die bands die de collega’s al tippen. Toch kiezen we voor OHHMS, UK heavy doomers die je ook op Into The Void kan checken, en wel hierom: de groep uit Canterbury bracht in maart het ongenadig straffe debuutalbum The Fool uit, wat je echt even moet checken voor je zware portie doom, sludge, prog- en post-metal. In een interview vertelde frontman Paul Waller NMTH alles over de groep uit Kent en na vele goede berichten over de liveshow stuurden ze deze bevestiging van de must-see status op:


JURGEN DE RAAD:

ALL THEM WITCHES – vrijdag 19:15-20:15 – Desert Stage
Afkomstig uit country-bolwerk Nashville put All Them Witches zelf uit hele andere stijlen. Het houdt er een dikke psychedelische rocksound op na, in de prettige lijn van oudgedienden als Blue Cheer of Mountain. Het muzikale spectrum broeit aan alle kanten. Diep ronddolend in zweterige fuzz hypnotiseert All Them Witches je in jam-achtige songs vol stoner, blues en psych. Dat doen ze met zo’n onweerstaanbaar rauwe underground-vibe. Recente plaat Sleeping Through The War getuigt van nog meer dynamiek dan voorheen. Genoeg redenen dus om de ‘neo-psychedelic dark blues’ niet aan je voorbij te laten gaan.

WINDHAND – zaterdag 21:00-22:00 – Desert Stage
Windhand maakt lome, massieve stonerdoom die je met gemak bij de hand neemt. Althans, als je een liefhebber bent van de krachtig herhalende slepende riff. Ik lust er zelf in ieder geval aardig pap van. De Amerikanen verpakken de repeterende en dragende knalriffs in uitwaaierende doom-hymnes die verder opstijgen door kenmerkende melodie en atmosfeer. Absoluut middelpunt in Windhands sfeerglans is het bijzondere, ijle stemgeluid van zangeres Dorthia Cottrell. Dat achtervolgt je, verleidt, brengt je in trance en vormt een prachtig contrast met de sonore, laaggestemde gitaren. Een contrast dat Windhand toch een heel eigen plek in zijn genre heeft bezorgd.

(THE) MELVINS – zondag 23:00-00:15 – Desert Stage
De iconische Amerikaanse band weet van geen ophouden. Afgelopen zomer werd de wereld verblijd met album A Walk with Love and Death, nummer 25 in hun 34-jarige bestaan. Bandoprichter en opvallende krullenbol Buzz Osborne (zang, gitaar) en zijn twee collega´s (inclusief sublieme hardhitter Dale Crover) munten uit in originaliteit. The Melvins stonden met hun eigenzinnige geluid zo’n beetje aan de wieg van sludge, grunge en doom metal. En zo kwam het dat ene Kurt Cobain de band adoreerde, er enige tijd ook roadie was en de eerste gitaarkneepjes kreeg aangereikt van Osborne en dat Crover nog even op de drumkruk zat in Nirvana. Na al die jaren zijn de Melvins op het podium ook nog even excentriek en overdonderend als ervoor. Een post-punkende metal-smeltkroes waar je niet omheen kan. De satirische teksten en geslepen experimenteerdrang benadrukken daarbij Melvins’ unieke status in de metal-scene.ROY WOLTERS:
Ik krijg op de vrijdagavond al gelijk ruzie met mezelf door drie supertoffe bands die elkaar gedeeltelijk overlappen.

GOZU – vrijdag 22:15-23:15 – Canyon Stage
‘Bostonian no-bullshit stonerrock’.

Ik hou het het maar bij wat puntige quotejes deze keer “Gozu’s sound is tailor-made for blasting out the car speakers via international radio airwaves. That music pulling up alongside you while walking the street minding your business, demanding that you get in the goddamned car. You come-to after two lost days on the side of a dirt road, dazed and bruised.” Dus gewoon ouderwets met het hoofd schudden om 22:15 voor de Canyon stage!

RADIO MOSCOW – vrijdag 23:00-0:15 – Desert Stage
De psychrockers uit San Diego pakken weer flink uit met de kersverse plaat “New Beginnings”. Jimi on acid!

In een interview met zanger-gitarist Parker Griggs lezen we; “Well, to me, it’s the most exciting form of rock ‘n’ roll, and it’s timeless,” he shares. “We are influenced by an era where music was so plentiful and creative. I think psychedelica has been waiting for its comeback for far too long; it was such an important and interesting style to only have been around for a few years in the ‘60s. It seems like a perfect time to relight the torch and keep it going. Plus, the freedom in this style to jam and improv when you want is very refreshing and keeps everyone on their toes. Each night’s a new surprise for some tunes, and nowadays, with so much overproduced music, that is a rare thing.” Must-see Radio Moscow staat om 23:00 uur op de desert stage.

-(16)- – vrijdag 23:25-0:15 – Vulture Stage
Heerlijke sludge van deze oude rockers is ideaal voer voor de vrijdagavond. Dat houdt een mens op de been na een werkweek zet de lekkere toon voor de rest van het weekend. Ook hier een quote;
“Pivotal Punishment, Ugly. God Damn Dangerous! You Are Never Alone In Your Own Hell As 16 Know Exactly How Much One Person Maintains Life Through Self Loathed Hatred, That Inner Part Of You That You Want To Punch In The Face, To Rip Out Of Your Flesh And Choke Yourself To Death.” Ga dat zien vrijdagavond!


TIM VAN DER STEEN:

STEAK NUMBER EIGHT – Vrijdag 0:15-1:15 – Canyon Stage
Na een onbewaakt pass-to-the-left momentje op Into The Void afgelopen jaar met de bassist van Black Rainbows (wat voor bizarre immuniteit heeft die gast opgebouwd!?), wisten we het allemaal even niet zo zeker. Was deze band nou echt zo dik of vonden we op dat moment gewoon alles leuk? Dat probeerden we dus nog maar een keer op Doomstad, waar zij alle twijfel wegnamen. Vervolgens deden zij dat in de Ronda nog eens dunnetjes over als voorprogramma van Mastodon. Snoeihard en vuig, met een groove die de zaal platwalst. Niet te missen act dit.

MONOLORD – Zondag 16:15-17:00 – Desert Stage
Op diezelfde Into The Void editie maakte ik ook voor het eerst kennis met Monolord. Ook daar ging de zaal plat, maar dan door een loodzware heipaal die iedereen in de zaal deed knipmessen op een bpm dat lager lag dan het aantal Facebook-vrienden van je oma. Moddervet, ik was definitief om. Op datzelfde feestje maakte ik ook kennis met Conan trouwens (ook deze zondag te zien: Canyon Stage, 0:15-1:15). Heftig balen dat ik er niet bij kan zijn in Antwerpen dit jaar, maar vreugde dat ik op Soulcrusher Fest dit geweld alsnog kon ondergaan. Precies een week voor Desertfest waren beide bands in ieder geval in topvorm, weinig kans dat dit in Antwerpen verslapt. DOOOOOMMMM!!

STONED JESUS – Zaterdag 17:40-18:30 – Desert Stage
Ok, toch nog steeds balen dat ik niet van de partij ben. Toevallig staat een van mijn favoriete recente (her)ontdekkingen in Trix gewoon op het affiche: Oekraïens haarslaan met Stoned Jesus. Even wat minder zwaar en serieus allemaal. Hierbij ligt het tempo dan weer een stuk hoger, verplichte kost voor fans van Red Fang, maar net een tikje geflipter: Here Come The Robots! Cool!


Check ook de Desertfest 2017 playlist:Deel dit artikel