NMTH presents Iguana Death CultOh jazeker wel: NMTH presents Iguana Death Cult op zaterdag 18 februari in Pier15 te Breda! Wacht even, je bedoelt dat NMTH de dag na die eerste DOOMSTAD-editie in EKKO, meteen weer een dikke avond presenteert? Klopt, helemaal! We houden al zeker sinds de Popronde van 2015 van Iguana Death Cult en nu de Rotterdams-Scheveningse garagerockende reptielen dat debuutalbum af hebben, schreeuwen we dat graag ook van de daken. Liever nog zien we dat van het podium spatten. Dat gaat dus in het Bredase skatepark Pier15 gebeuren en wel met support van Creepy Karpis (Zwols-Groningse psych-garage), Charlie & The Lesbians (Eindhovens-Tilburgse sleaze & fuzzpunk) en een surprise-act. Tataaaa!

De scherpere geesten onder u is het al opgevallen dat het album The First Stirrings of Hideous Insect Life al op 16 februari uitkomt (op het eigen Amphibian Records). Die donderdagavond wordt de langspeler ook ten doop gehouden in Rotown, Rotterdam en een dag later zijn de garagesurfende Iguana culthelden ook nog in Bitterzoet te doen (alle livedata onderaan). Never Mind The Hype presenteert juist de Bredase show en wel vanwege de locatie (we love skateparks!) en de geografisch-historische raakvlakken (de jongens schijnen oorspronkelijk uit de regio te komen).

Allemaal leuk en aardig die overwegingen, maar we presenteren die avond natuurlijk ook (i.s.m. Iguana Death Cult, Rock ’n Roll Highschool en Pier15) omdat we vinden dat de groep een meer dan geinige plaat heeft gemaakt. Sterker; The First Stirrings of Hideous Insect Life is een voortrazende trein met negen nummers, waarvan je partygarage-firestarter Can Of Worms en Jellyfish (bizarre garagefun van slepend naar surfpunk) al kende. Knap aan de plaat is verder dat het niet op één gedachte hinkt, maar van vele markten thuis is: denk aan opwindende garagesurf (opener Pyramids is helemaal Thee Oh Sees), laidback broeierige garagapepunk (onder meer The Dreamer herinnert prettig aan Black Lips) en dan zijn er voldoende songs die de opwinding ademen, die Iguana Death Cult live tot zo’n gezegende ervaring maakt. Zo zien we tot onze vreugde de heerlijke psychgarage-knaller Seven Tongues terugkeren. De B-kant van debuutsingle Sirens (op Geertruida uitgebracht) is zo te horen wel opnieuw opgenomen, want die fuzzt, kraut en surft nu nog helderder door de kamer. En wacht maar tot je het manisch garagepunkende Mutterschiff 308 binnenkort hoort…

Er is eigenlijk maar één ding dat we niet snappen: Hoe, bij de staart van de hagedis, is het mogelijk dat Iguana niet van de partij is als Thee Oh Sees met liefst vijf supports in de Maassilo staat?! Als er een Nederlandse band is die … Oh well, wellicht hebben de Zuid-Hollandse schuinsmarcheerders al wat te doen op zondag 7 mei.

Goed, lang verhaal kort: Je moet erbij zijn op 18 februari anders ben je vierkant, dom, een pechvogel, ingedut, verkrampt, suf (doorhalen wat niet van toepassing is). De feiten:

NMTH presents Iguana Death Cult
Zaterdag 18 februari
Pier15, Breda
Vanaf 20.00 uur
Supports: Creepy Karpis, Charlie & The Lesbians + 1 surprise
Tickets kosten slechts € 7,- en haal je via deze pagina
FB-event

IGUANA DEATH CULT LIVE
16 feb Rotown, Rotterdam
17 feb Bitterzoet, Amsterdam
18 feb Pier15, Breda
23 feb Stroomhuis, Eindhoven
24 feb Brigant, Arnhem
02 maa Cul de Sac, Tilburg
10 maa Zwarte Ruiter, Den Haag
16 maa Vera, Groningen
17 maa Patronaat, Haarlem
23 maa ACU, UtrechtDeel dit artikel