Spidergawd Spidergawd III (LP CD) 934750933 (1024x1024)Dat (niet eens meer zo) nieuwe jaar begint alsmaar harder te knallen met nieuwe muziek. Ligt me daar opeens een kneiter van een nieuwe Spidergawd plaat, de spannende langspeler van Savages moet je zeker ook ondergaan, terwijl de albumtrip van Fat White Family zo weird is dat het ons maar niet loslaat. Ty Segall heeft ondertussen een plaat als Emotional Mugger gemaakt. En op Iggy Pop en Josh Homme staat helemaal geen maat meer, om de paar dagen krijgen we een nieuwe studio- of livetrack en een brok nieuws. 10 mei staan ze in de HMH, nu ja staan: het publiek is veroordeeld tot een zitconcert.

En er is veel meer. Een albumteaser van Lody Kong (de zonen van Max ‘Sepultura/Soulfly’ Cavalera), buitenaardse clips van Wolfmother en Amon Amarth en hele dikke Nederlandse platen van DeWolff en The Black Cult! Plus Belgische treats van The Scrap Dealers en Horses on Fire, een nieuwe Utrechtse waverockgroep (Tosk) en Generation Doom; een GROVE band met leden van Automatic Sam en Dead Neanderthals die 4 nummers in 3.05 aflevert… Dat dus en uiteraard nog veel meer.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

SPIDERGAWD – III (ALBUM)
Heavy riffing madness! De monsterlijk goede Noorse band Spidergawd is terug met III, inderdaad het … album. Sinds 2013 leverden zanger Per Borten, saxofonist Rolf Martin Snustad, bassist Bent Sæther en Kenneth Kapstad (met de laatste twee heb je de Motorpsycho ritmesectie te pakken!) dus al een schat aan full-blast 70ies rock af. Live is het helemaal of MC5, Blue Cheer en Sabbath een strak huwelijk aangaan met Queens of the Stone Age, waarna Snustad er à la Shining doorheen blaast. Geen hernieuwde bazenshow op Eurosonic of Roadburn, maar mooi dat die Noren 13 februari Bitterzoet wel even opblazen.

IGGY POP – BREAK INTO YOUR HEART (TRACK)
Amper bekomen van die eerste très Bowie-esque track van Iggy Pop en Josh Homme, krijgen we weer een nieuwe voor de kiezen: Break Into Your Heart. Vrijdag hoorde je al Gardenia bij NMTH. Beide nummers komen op het album Post Pop Depression, dat 18 maart verschijnt op Vista Loma/Concord. De 68-jarige Pop en de Queens of the Stone Age-frontman schreven de plaat samen sinds januari 2015 en na twee, ingetogen maar toch heel verschillende nummers kunnen we wel stellen dat we zeer, zeer benieuwd zijn naar het totaalplaatje. Live is het dus zitten in de HMH (of springen op stoelen) geblazen en wel op 10 mei.

TY SEGALL – CANDY SAM/EMOTIONAL MUGGER (TRACK/ALBUM)
Alsof de man niet net een Fuzz album en een T-Rex tributeplaat (Ty Rex…) heeft uitgebracht, komt uw en onze favoriete garagerocker Ty Segall nu gewoon alweer met een langspeler. Ditmaal onder de naam Emotional Mugger. Die is net uit en niet te streamen maar de heerlijke, en al wat eerder uitgebrachte, track Candy Sam wel. Update: Voor zolang het duurt staat Emotional Mugger ook op de YT en dat is geen rechttoe rechtaan stoempende garage of fuzzrocker geworden. Er gebeuren dissonante, spannende en briljante dingen. Het lo-fi gehalte is wel weer redelijk zoals je zou verwachten van de Californische duizendpoot. Het album is (in LP, cassette, CD, mp3) te bestellen bij Segalls label Drag City en dat bevelen we van harte aan!


SAVAGES – ADORE LIFE (ALBUM)
Had je nog tegoed van ons: de hele plaat van UK post-punkers Savages staat online. Verduveld goed. Ga die Jehnny Beth en haar fascinerende band zien in Botanique, Brussel (2 maart) of Melkweg, Amsterdam (16 maart).

THE BLACK CULT – THE BLACK CULT (ALBUM)
Sterk aanbevolen die twee presentaties van The Black Cult en de aanleiding daarvoor is uiteraard die eerste langspeler van de Groningers, die Suburban deze vrijdag uitbrengt en die vast op de luisterpaal streamt. Lees ook de plaatrecensie en 5 redenen waarom je The Black Cult live moet gaan zien (zeker donderdag in OT301 en vrijdag in Vera!).

DEWOLFF – ROUX-GA-ROUX (ALBUM)
Roux-Ga-Roux, de nieuwe plaat van DeWolff streamt al bij het Duitse Visions en op de Luisterpaal en is wat NMTH betreft zeer de moeite waard. De door de band zelf opgenomen en gemixte plaat kun je echter het beste op (dubbel) vinyl luisteren, legt DeWolff uit. Noted!
Lees ook de recensie.

WOLFMOTHER – VICTORIOUS (CLIP)
‘Buitenaardse’ clip van Wolfmother bij de al eerder losgekomen titel- en bazentrack Victorious. Het script lijkt losjes gebaseerd op een Mad Max meets Star Wars meets Raiders of the Lost Ark. Bizar ja. Maar ergens werkt het wel. Het maakt ook benieuwd naar het decor tijdens de clubtour.

HORSES ON FIRE – WANDERESS (TRACK)
Het Gentse Horses On Fire is terug en de nieuwe track Wanderess wakkert van alles aan! Dat komt mooi uit, want ze zijn in april te zien in het voorprogramma van Wallace Vanborn (15-4 @De Helling, 7 mei @Gebr. De Nobel) en komen voor die tijd (8 maart) al met de EP ‘Wanderess’ als gratis download.

LODY KONG – DREAMS AND VISIONS (ALBUM TRAILER)
Cavalera Conspiracy style maar dan jonger: Zyon en Igor Cavalera (zonen van held Max) pakken de brute handschoen op met Lody Kong. Het debuutalbum Dreams and Visions komt 25 maart uit bij Mascot Label Group en hier is vast een teaser. 3 maart staan ze in Doornroosje!

FAT WHITE FAMILY – SONGS FOR OUR MOTHERS (ALBUM)
YES! Wat was dat debuut Champagne Holocaust van Fat White Family goed zeg, bijna net zo hitsig, dampend, sleazy en garagerockend als de liveshows van de Londense band (zeker London Calling staat nog voor de geest. Opvolger Songs For Our Mothers is nog wat leiper en ongrijpbaarder. Het begint al met het zwoele, verslavende Whitest Boy On The Beach (een Fear and Loathing in Barcelona tafereel dat tekstueel wringt) en gaat van slowdopejams als Love Is The Crack en het rootsy songwriterliedje Lebensraum tot de up-tempo broeierige en vervreemdende sfeer van Tinfoil Deathstar, de 7 minuten durende psych-hoempapa (Stuurbaard Bakkebaard anyone) van We Must Learn To Rise en Goodbye Goebbels. Die slotsong is weer a-typisch, meer een akoestische lo-fi dronkemans pubsong, wat een aparte keuze is voor  een ‘brief van Hitler aan Goebbels’. Uiteraard doet ook daar de tekst (“Fade into the ashes”, “Silence is easy”) diepere zielenroerselen vermoeden. Jasper Willems raadt ons ter verduidelijking dit interview van The Quietus aan, dat we NU gaan lezen. En hier nog zo’n knappe van Drowned In Sound. Resumerend: fascinerende band. Live op 3 maart te bewonderen in de Reflektor in Luik.

GENERATION DOOM – NO IDENTITY/SUICIDE/ON MY KNEES/I CAN NEVER (EP)
“Raw proto-hardcore/punk that raises it’s ugly head from the Dutch underground.” Generation Doom dus; een GROVE band met leden van Automatic Sam en Dead Neanderthals die 4 nummers in 3.05 aflevert. De tering…

THE SCRAP DEALERS – WALKING ALONE (TRACK)
Heerlijk uitgesponnen Belgische psychtrack van The Scrap Dealers. Walking Alone staat op het album After a Thousand Blows.

AMON AMARTH – FIRST KILL (CLIP)
De Zweedse metal-vikings van Amon Amarth hebben eerste single ‘First Kill’ met een minstens zo brute clip uitgebracht. Op 25 maart brengen ze het 10e album Jomsviking uit op Metal Blade Records/Sony Music. Eem dag eerder spelen ze in Hall Of Fame, Tilburg!

THE TEMPERANCE MOVEMENT – WHITE BEAR (ALBUM)
De Londense bluesrockers en rock ’n rollers The Temperance Movement hebben net de plaat White Bear afgeleverd. Dat tweede album hoor je hieronder en 5 februari zie je ze in de Melkweg, Amsterdam.

BOMBAY – GOLD RUSH (TRACK)
Alweer de derde single op rij van Bombay (het vroegere Bombay Show Pig). Gold Rush is iets dromeriger dan de gejaagde voorganger Slow Motion. De Amsterdamse band werkt zich met verve en met een nieuwe drummer door een serie previewshows heen en maakte ook indruk op Eurosonic. Op 5 februari komt het nieuwe album Show Your Teeth uit bij V2.

SPOOKEN – BLACK END (CLIP)
We schreven onlangs al een luistertip over SpoOken en niet voor niks: de Groningse doomers volgen dat op met deze flitsend doch duister gemonteerde clip voor Black End.

PUP – DVP (TRACK)
Verse Toronto punkrock op Side One Dummy/Royal Mountain Records. Via Thomas Harteveld.

HIS STATUE FALLS – THE VIRUS (CLIP)
Post-hardcore en metalcore met elektronica uit Saarbrücken: His Statue Falls mengt hard met melodieus. Song The Virus komt van het album Polar, dat 4 maart uitkomt op het Duitse Redfield Records.

BLOODHOUNDS ON MY TRAIL – ESCAPE II (EP)
Aussie shoegazers Bloodhounds On My Trail gaan dat heerlijk dromerige spul ook in Europa uitbrengen. Goede zaak dat ze een internationale deal scoorden en ze zettenb hun geld nu op tweede single She’s In My Plans. Ondertussen vind je de hele Escape II EP al op Bandcamp, inclusief die fijne eerste single Jolly.

PRIMAL FEAR – ANGELS OF MERCY (CLIP)
Ok, genoeg grappen nu even gewoon doen. Tijd voor Duitse heavy metal in de geest van Judas Priest. Hel ja. Oder Hölle jawohl. Angels of Mercy stamt van het album Rulebreaker, dat morgen uitkomt. Richtig Deutsche power metal.

GIANT GUTTER FROM OUTER SPACE – SET ADRIFT (EP)
Hopla; we krijgen gewoon avant-gardistische noise en metal opgestuurd uit het Braziliaanse Curitiba. Meet het instrumentale gitaar-drums duo giant gutter from outer space! Zet je tanden in deze 5-track EP:

KEN & MARY – DELUSIONS (EP)
De Leidse rockers Ken & Mary (een band met vier jongens en zonder een Mary overigens…) gooien er een EP uit, die je hier hoort:

ONMENS – TAKE A LIFE (CLIP)
Is dat geen dance dan? Ja, maar ook industrial, noise, digital hardcore, EBM en wat niet meer. Onmens is opruiend en deviant to the bone. Take A Life staat op het album Witruimte, waarmee het Belgische duo op 18-2 op Sideburn Records debuteert.

THE TEXAS CHAINSAW DUST LOVERS – DARK STUFF
Goede clip! De Franse heavy rockers hebben een oogverblindend witte video gemaakt bij Dark Stuff. Die clip kent overigens genoeg (donkerder) twists. Op 28 maart bundelen ze die groovy rock ’n roll op debuutalbum Me And The Devil, dat via Besta Records het licht ziet.

TOSK – DAYS IN THE FIRE (TRACK)
Nieuwe Utrechtse waverockband met de derde song van debuut-EP ‘Blue City’. Op zondag 28 februari wordt die gepresenteerd tijdens ‘Sunday afternoon in Blue City’ in Ekko, Utrecht. De EP is gemaakt, geproduceerd en gemixt door Koen-Willem Toering (Sunday Sun, Woost), gemasterd door Pieter Kloos (Motorpsycho, Peter Pan Speedrock) en opgenomen door Yvo van Gemert (o.a. Black Marble Selection, The Slick & Suited).

HEAVY UITSMIJTER:
DESTRÖYER 666 – HYMN TO DIONYSUS (TRACK)

Luister bij Metal Exposure naar de nieuwe track van DESTRÖYER 666. Hymn To Dionysus is een voorbode van Wildfire, dat de extreme metalformatie op 28 februari uitbremgt via Season Of Mist.Deel dit artikel