The Black Cult

5? We kunnen zo wel 25 redenen opsommen, te beginnen met twaalf stuks op het debuutalbum. Dat komt eind deze week uit, is nu al te beluisteren en de Groningse garage rock ’n rollers presenteren de langspeler deze donderdag (28-1) in OT301, Amsterdam en vrijdag (29e) in thuishaven Vera. Twee shows die hard door NMTH gesupport worden en waarvoor je bij deze twee tickets (zaal naar keuze) kunt winnen, plus een verse plak Black Cult vinyl! Alles wat je hoeft te doen is dit artikel uitlezen en ons het antwoord op de vraag onderin te sturen.

The Black Cult op Eurosonic Noorderslag, foto Ingmar Griffioen

The Black Cult op Eurosonic Noorderslag, foto Ingmar Griffioen

The Black Cult is al even bezig, deed al eens mee met de Popronde, speelde sowieso vrij veel zaaltjes aan gort, leverde een paar sterke singles af en vestigde een naam als hyperactieve-lolbroeken-pretgarage-rock ’n roll band. Zo’n groep jongens die er altijd staat, altijd overtuigt, maar die je – wellicht vanwege die attitude en het mailadres bierdrinkennooitmeerwerken@ – stiekem nooit helemaal serieus neemt.

Dat is nu allemaal anders, zo legde frontman Douwe Doorduin op Eurosonic al uit: “Wij zijn de nieuwe Black Cult, heel netjes geworden, we spelen sessies, geven interviews in de Volkskrant en zo. En we zijn nu 19 in plaats van 18.” Verder is bassist en geinponem van het eerste uur Jilles Hazenberg vervangen door de eveneens beweeglijke Jorn Draaijer. De plaat draait hier digitaal al even rondjes en het is dus hoog tijd om Doorduin te bellen voor wat uitleg:

Wat is er verder veranderd? Waarom ligt er nu wel een langspeler en deal met Suburban?
“We zijn dus 19 geworden… wat een hele flauwe grap was. Maar we nemen het wel wat serieuzer. Dat zie je hopelijk ook terug in hoeveel plezier we hebben. Het is zoveel leuker dan twee jaar geleden”, grapt de Groninger. “We werken er nog steeds heel hard voor hoor, maar we nemen onszelf absoluut niet serieus. Dat vind ik heel erg belangrijk, daar zijn we ook niet de band voor. Maar we zijn niet voor niks bij Suburban getekend en hard van plan om van de muziek ons werk te maken. Ja, ik werk nog wel in de Vera Kelderbar ja. Dat ga ik nooit van mijn leven opgeven. Wat is er verder veranderd? We hebben nu allemaal mensen om ons heen, zoals een tourmanager bijvoorbeeld. De grootste verandering is dat onze bassist Jilles weg is. Nu ja weg, hij is nog wel penningmeester van de stichting. Hij is aan het promoveren aan de RUG en kon het niet meer combineren.”

The Black Cult is ook een band die maar weinig nodig heeft om creatief te zijn. De laatste twee clips zijn schoolvoorbeelden van low-budget hits. “We wisten 2 weken van tevoren al dat we de deadline niet gingen halen, dus besloten we wat anders te doen. De vorige keer ging ik met een camera op m’n hoofd geplakt de stad door. Ditmaal was het eigenlijk een flauwe grap waar onze promotor Alfred mee kwam. We hadden wat geschoten, maar de enige beelden die gelukt waren, waren van schoenen. Dus stelde hij een shoegaze video voor.”

Van EP op Tender naar knalroze albumhoes
“Toen we in 2014 een EP uitbrachten op Tender Records, dachten we: ‘Ok, dan gaan we ook door naar de plaat’. Dat wilden we eigenlijk in de tweede helft van 2015 doen… maar nu was de tijd rijp en dan gaat het opeens hard. Dat past ook heel erg bij de muziek die wij maken, dat moet altijd snel en gejaagd.” NMTH vindt de knalroze hoes met oranje letters juist wat minder bij ‘de garageschoffies’ passen. “Ha, wacht maar tot je de binnenkant ziet! Ik heb een heel erg groot probleem met zenuwen en voor shows word ik daar nogal een prinsesje van. En de liedjes bevatten altijd puberale, coming of age teksten. Jilles maakt daar altijd grappen over. Hij vond dat de plaat eigenlijk ‘I don’t wanna be your girlfriend’ moest heten. Naar aanleiding van die grappen kwam Jelle van Gosliga met dit ontwerp. Ik ben enorm fan van zijn werk en het springt er ook wel goed uit.”

The Black CultTwee albumpresentaties en een clubtour
Twee releaseshows dus. Wat kunnen we voor grote surprises verwachten? “Volgens mij gaan er heel weinig bijzondere dingen gebeuren. We doen misschien wel een paar covers, we spelen overigens al heel lang een Jay Reatard nummer. En we hebben pas het leukste nummer in tijden gespeeld. Een echt Vera-nummer, die gaat beu-eu-euken jongen! Verder hebben we geen gasten, maar een lekker nuchtere show. Het meest bijzondere is dat Mark van traumahelikopter plaatjes gaat draaien in Groningen.”

Een maandje – en een show op Grasnapolsky – later begint The Black Cult aan een clubtour. “Dat wordt de meest intensieve tour ooit voor ons. Met The Miseries deden we acht shows op rij, maar wel met een kerstvakantie ertussen. Spannend dus en ik hoop dat we daarna nog een band zijn, haha. Maar we spelen niet alles als headliner, er zitten ook een hoop double en triple bills tussen. We hebben er veel zin in.”

Maar waarom moeten we nu écht komen kijken? Douwe legt het uit in:
5 Redenen om naar de plaatpresentatie van The Black Cult te komen.

domme fotokopie1. Omdat het tijd word dat je ons eens live ziet.
Laten we eerlijk wezen. Ik schrijf dit hele stuk omdat wij heel graag willen dat jij bij één van onze plaatpresentaties bent… En omdat jij op deze link hebt geklikt ben jij omgetoverd tot potentiële bezoeker. We hebben je nodig potentiële bezoeker. Zonder jou is het feestje niet hetzelfde. Ik weet het, Wij zijn ook maar een domme band uit Groningen. Maar laat mij jou overtuigen. We hebben bijna een jaar moeten wachten tot we eindelijk dit album uit konden brengen, en nu zitten wij vol met opgekropte energie en zenuwen. Dit gaat er een stuk beter uitzien als wij publiek hebben om mee te feesten. Het word tijd dat je ons eens live ziet. Wij worden er allemaal betere personen van.

FullSizeRender (1024x768)2. Omdat je toch niks beters te doen hebt.
Je hebt het gevoel dat je wel de deur uit wilt vanavond, maar je hebt niet iets concreets gepland staan. Uit wanhoop dan toch maar op Facebook kijken welke dingen er gaande zijn deze avond. “Plaatpresentatie The Black Cult”, geen idee wat het is maar (insert vriend hier) gaat wel, en oh Apneu ken ik wel een beetje. Dus wat wordt het? Toffe bands kijken, of thuis zitten met een opgefokt gevoel? Natuurlijk ga jij bands kijken. Niemand wordt er vrolijker van als jij alleen maar thuis zit. Door bij de plaatpresentaties te komen wordt je aanwezigheid nog ouderwets “gewaardeerd”. Niet alleen door de bands die komen spelen, maar ook door je vrienden die je al te weinig ziet. Betaal dat biertje nou eens terug, wees dat sociale persoon. Kom langs.

dommere foto3. Omdat wij geweldige bands meenemen.
Omdat wij als band lang niet interessant en goed genoeg zijn om een avond te vullen, hebben wij lopen smeken bij de bands die wij leuk vinden om met ons te spelen. Met succes! Wij hebben Robbing Banks (beide shows) twee jaar geleden leren kennen tijdens de Popronde, en waren meteen verslaafd aan de korte en extreem catchy nummers die Robin maakt. Enkel gewapend met wat trommels voor zijn voeten en een gitaar op schoot. En dan even hard gaan als Kensington in de Ziggo Dome (of zoiets). Wij zijn fan vanaf dag 1 en blijven dat tot het bittere eind.
’Verslaafd’ zijn aan een plaat is wel erg slijmen, maar waar is het wel. Ik heb obsessief veel geluisterd naar ‘Hard Feelings’ van Apneu (Amsterdam). Hele dagen die plaat op repeat gehad. Grootmeesters in korte rammelpopnummers zijn het. En na veel te lang wachten komt er eindelijk een vervolg. De EP van afgelopen december geeft mij enorme ontwenningsverschijnselen. Ik moet en zal meer horen. De plaat is onderweg, maar ik kan niet meer wachten. Enorm blij dat wij nu eindelijk een keer samen spelen.
Oh ja, in Vera spelen we dus met Cheatahs, een jonge band uit Londen die op plaat een wel erg lekkere pot shoegaze met garage en fuzz bakt. Buitenkans!

_VBX9680 (788x1024)4. Omdat je dit nodig hebt.
We zijn allemaal licht alcoholverslaafde ‘millennials’ die meer voldoening halen uit een avond bier drinken, slap tegen mensen aan lullen en livemuziek luisteren, dan uit een week werken. Wij bieden nu de Perfecte Avond voor jou aan. Het beste medicijn voor de week. En dat allemaal voor een paar euro. We zijn allemaal blut, dus we houden het goedkoop, en zo kan jij een biertje extra drinken. Jij hebt onze plaatpresentaties nodig. Denk nou eens goed aan jezelf.

domme foto 15. Omdat wij Beroepsmuzikanten zijn en ook Sappelen.
Volgens dit artikel van de NOS vechten wij muzikanten om ons hoofd financieel boven water te houden. Ik keek hierna in mijn portemonnee en zag dat het klopte. Maar volgens de zanger van Moke hebben de kindjes in Engeland het pas echt zwaar, en zijn wij in Nederland verwende yuppen. Ik heb de zanger van Moke een sms’je gestuurd of hij onze schulden wilde afbetalen om het voor hem wat moeilijker/ons wat makkelijker te maken. Dat wilde hij liever niet. Wij zijn nu een beetje in de war. Wij willen je geld erg graag maar blijkbaar hebben we het te makkelijk, maar ook weer te moeilijk.

Weet je wat, doe ermee wat je wilt dat geld. Van je aanwezigheid worden wij al enorm blije jongens. Koop je ook nog eens een plaat, dan zijn we beste vrienden voor het leven.

Juistem en voor een miezerige vijf (OT301) tot 2,5 (Vera) euro ben je al binnen. Klik daar voor meer info over:
Plaatpresentatie The Black Cult, donderdag in OT301 met Apneu en Robbing Banks
Plaatpresentatie The Black Cult, vrijdag in Vera met Cheatahs en Robbing BanksPRIJSVRAAG

Alles wat jij hoeft te doen om kans te maken op twee tickets voor The Black Cult en een plak vinyl is ons zo snel mogelijk te vertellen wat je van de albumhoes van The Black Cult vindt. Mail je antwoord naar contact@nmth.nlDeel dit artikel