SpoOkenNMTH bericht ook over minder platgetreden paden en… het talent van morgen. De stadjers van het Groninger metalgezelschap SpoOken komen met een interessant broedsel van stijlen voor de dag. Hun zelfbenoemde ‘regressive post-doommetal’ laat op een natuurlijke manier een uitgekiende hoeveelheid aan psych- en seventies aandoende prog-elementen doorvloeien. De metal is lekker smeuïg van klank en ademt een gezonde hang naar nostalgie uit.

Tekst Jurgen de Raad

SpoOken brengt met hun debuterende demo EP A Shadow Larger Than Reality vijf nummers, die een old-school schwung hebben à la vroeger werk van Entombed en Paradise Lost. De band nam het debuut in eigen beheer op. De weergave kent een prettig rauwe touch en een goede onderbuik (de genoemde smeuïgheid). De prangende gitaarlijnen vertonen hier en daar opvallende linken met Paradise Lost. Ook de doomy gespeelde patronen roepen die associatie op. Luister in het kader van de vergelijkingen met de doom-grootheid maar eens naar een nummer als Steinert of Serpenta. Dit kwartet weet dus goed waar de mosterd te halen. Dat schetst geen verbazing, helemaal niet als je weet dat men binnen de formatie tevens wortels heeft in metalbands (o.a. Sanguinary, Toxocara en Tekhton).

SpoOken geeft op doordachte wijze een frisse draai aan zijn nummers. De in de basis doomy midtempo songs herbergen leuke, soms iets naar prog neigende gedeeltes. Tel daar de waterige sfeertjes bij op die om de hoek komen kijken (erg fraai in Wake) en je komt tot een aardig eigenzinnig klinkend geheel. De spaarzame vocalen hebben met name een sfeerbevorderende functie. Naast de droge grunts van gitarist Bert Dijkhuis wordt die sfeerverhoging overtuigend gecreëerd door de ijle zangstem van bassiste Anne van Doorn.

Resumerend zet SpoOken in met een zeer verdienstelijke demo. Het prikkelt de nieuwsgierigheid naar een vervolg hierop. Liefhebbers van metal met meer eigengereide trekken zouden A Shadow Larger Than Reality zeker eens aan een luisterbeurt moeten onderwerpen. Als je de band live aan het werk wil gaan zien, dan kan dat al op korte termijn. Op donderdag 24 december speelt SpoOken tijdens de Frisian Metal Night in Neushoorn in Leeuwarden.Deel dit artikel