Baroness, foto Jimmy Hubbard

Baroness, foto Jimmy Hubbard

Dan denk je dat het jaar bijna afgelopen is en dat men wel in ruste gaat en dan komt me er toch nog een partij goede heavy muziek los! Bam, zo in de Nieuwe Muziek rubriek geslingerd. Tijd voor deel 13 dus. De toch weer enorme stroom aan heavy alternative releases is na enig filterwerk in dit artikel gebundeld. We hebben het hele nieuwe album van Baroness voor je, dat op de valreep nog enkele jaarlijstjes lijkt binnen te stormen. Plus nieuwe tracks van Black Stone Cherry, Dan Auerbachs The Arcs, Black Cobra, Sauna Youth, Stoned Jesus, (NMTH presents) Coppersky, EP’s van The Fuel en Here Be Dragons en de folk-noir plaat van ZooN en dan hebben we het nog niet eens gehad over de clips van Motörhead, Paceshifters en Cradle Of Filth.

Je bent het inmiddels gewend: er is nog veel en veel meer. Veel scroll- en luistervoer dus.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

CRADLE OF FILTH – BLACKEST MAGICK IN PRACTICE (CLIP)
Zwarte magie, jazeker. Ingeleid door onheilspellende zang, waarna – ondersteund door gemeen riffwerk en blast beats – die cradle of filth helemaal open gaat. Blackest Magick In Practice stamt van het album Hammer Of The Witches, dat de UK metal-groep deze zomer uitbracht via Nuclear Blast. De optelsom van track en clip is een ruim 7,5 minuten durend, redelijk epische ervaring.

BARONESS – PURPLE (ALBUM)
Ja, ja, ja! Dat was alle opbouwende hype helemaal waard: track na track groeide de anticipatie voor Baroness’ Purple. Die langspeler kwam vandaag en streamt volledig via YouTube. Het artwork van de video’s en de binnenhoes van Purple (de hoes deed frontman John Baizley uiteraard zelf) is verzorgd door Nederlander Marald van Haasteren. De tien songs nam de band op met producer Dave Fridmann (The Flaming Lips, MGMT), schijnbaar een langgekoesterde wens van Baizley. Het was ook de eerste keer dat hij en Pete Adams (gitaar/zang) opnamen met de in 2013 vernieuwde ritmesectie: Nick Jost (bas) en Sebastian Thomson (drums).

Ook tof: Baroness begint aan een uitgebreide tournee, die ze in maart naar de AB in Brussels (22-3), Tivoli de Helling, Utrecht (23e) en Paaspop in Schijndel op de 25e voert.

BLACK STONE CHERRY – THE WAY OF THE FUTURE (TRACK)
Way Of The Future is het eerste geluid van de aanstaande vijfde plaat van Black Stone Cherry. Op 1 april 2016 brengen de US heavy rockers studioalbum Kentucky uit, vernoemd naar de thuisstaat. Het is hun eerste plaat voor Mascot Label Group, dat meteen ook de hoes en tracklisting naar buiten bracht, evenals deze behind-the-scenes studio footage.

Belangrijker: op 8 februari speelt BSC in Trix, Antwerpen en 11-2 staan ze in de Melkweg, Amsterdam.

MOTÖRHEAD – WHEN THE SKY COMES LOOKING FOR YOU (CLIP)
Nieuwe Motörhead video met ‘a pokergame gone bad in a biker bar’. Wreed, maar echt. Niet echt nieuwe muziek, want When The Sky Comes Looking For You stamt van de 22e plaat Bad Magic, die in augustus uitkwam. De clip is wel fonkelnieuw en bovendien zo bruut, dat we je die niet mogen onthouden.

THE ARCS – FOOLS GOLD (TRACK)
The Arcs is inderdaad de band van The Black Keys’ Dan Auerbach en daarmee laat hij met enige regelmaat nieuwe tracks los. Ook Fools Gold (geen Stone Roses referentie, noch een verwijzing naar de geweldige LA band) is een bluesy rockend stukje muziek om je bottleneck bij af te likken. Oor meldt terecht, dat we dit nummer kunnen aantreffen op een verzamelaar van 30th Century Records, het nieuwe label van producer Danger Mouse (die voor de Keys meerdere platen produceerde). Dit jaar bracht The Arcs het debuutalbum Your’s, Dreamily uit.

ZOON – DEEP (ALBUM)
Fraaie folk-noir en swamprock plaat van deze groep rond Ron van Herpen. Je kent de Brabander als meesterlijke gitarist van Astrosoniq en The Devil’s Blood. Voor deze nieuwe band krijgt hij hulp van onder meer gast-vocaliste Farida Lemouchi (The Devil’s Blood) en multi-instrumentalist Niels Duffhues (o.a. ex-The Gathering en Blimey!). Denk ook aan Wovenhand. Presentatie deze zaterdag 19 december in De Groene Engel in Oss. Album uit op het Eindhovense Lighttown Fidelity.

COPPERSKY – LOOSE ENDS (TRACK)
Coppersky heeft het tweede album af en de Utrechtse rockers presenteren If We’re Losing Everything op 4 maart in De Helling. Never Mind The Hype presenteert ook en wel de hele, deels door Duitsland en België voerende clubtournee. Plus hierbij meteen het eerste geluid van die plaat: de single Loose Ends. Die draagt het kenmerkende donkere rock-stempel van Coppersky en op basis van die eersteling durven wij te voorspellen dat de plaat weer een meeslepende affaire gaat worden.

SÓLSTAFIR – MIÐAFTANN (CLIP)
Sólstafir heeft een video for Miðaftann vrijgegeven en kondigt meteen een set Europese shows voor mei aan, waarin ze laatste full-length ‘Ótta’ (2014) integraal spelen met hulp van piano en strijkers. 16 mei moet je in het Haarlemse Patronaat zijn om een van de absolute hoogtepunten van Roadburn, Into The Void en Eurosonic te zien. Dit nummer komt van Ótta en het zal je niet verbazen dat de visueel uitmuntende IJslanders, ook hier weer een bijzonder fraaie clip afleveren.

SAUNA YOUTH – THE BRIDGE (CLIP)
Beetje indie dan. Indie garagepunk uit Londen welteverstaan. Sauna Youth geeft een lekkere rauwe, punk-feel mee aan The Bridge en die arty low-budget clip mag er ook zijn. Het nummer komt van Sauna Youth’s album ‘Distractions’, dat Upset The Rhythm uitbracht en dat je op Bandcampo (hieronder) luistert.


STONED JESUS – WOUND (LIVE CLIP)
Dikke heavy rock uit Kiev, zo zagen we op Desertfest. De Oekraïense bazen van Stoned Jesus hebben nu een ‘Live experience video’ gebouwd for Wound. Wat dat inhoudt word je bij het bekijken vrij snel duidelijk. De beelden zijn geschoten tijdens de Re$publica en Zaxid zomerfestivals. Wound stamt van het dit jaar verschenen album The Harvest. En opgelet: in de lente komt Stoned Jesus terug: 05.03 naar de Rotterdamse Baroeg en 18.03 in het Tuchthuis, Eindhoven.

BEESUS – THE RISE OF BEESUS (ALBUM)
Van de Italiaanse noisy fuzz metal-band Beesus lieten we je al eens het nummer Stonerslam horen en nu ligt de hele debuutplaat er. The Rise Of Beesus brachten de Romeinen 17 december uit op Goodfellas en New Sonic Records. Voor fans van Mudhoney, The Melvins en Kyuss zeggen ze zelf en wij zijn bij het titel- en openingsnummer al helemaal om. Hele album op Bandcamp (en betaalbaar!).

HERE BE DRAGONS – THESE GOLDEN DAYS OF YOUTH (EP)
De Brabantse band Here Be Dragons laat zich zien. De debuut-EP These Golden Days Of Youth laat post-rock en ambient horen, die invloeden van onder meer Mogwai, Aereogramme en Radiohead laat horen. Lekker zweven dus op die knappe EP, opgenomen met producer Martijn Groeneveld (o.a. The Spirit That Guides Us, Blaudzun). Presentatie 8-1 in 013 met Lightwires.

THE FUEL – ADD FIRE TO THE FUEL (EP)
Herinner je je die gasten van Troy Torino/Spoiler nog? Best wel harde Utrechtse stonerband toch? Juist! Die gaan nu als The Fuel door het leven en lieten onlangs een fijne eerste track los. Nu ligt er een EP getiteld Add Fire To The Fuel en je voelt ‘m al… Dat doet ie juist wel! Met stoner doe je de heren nu geen recht meer, The Fuel zit meer in de hardblues- en classic hardrock-hoek. Ook de van Moskowicz en Man Made Ivory bekende drummer Jordi Langelaan is van de partij.

MONSTRANCE – KARMA AFTER THE STORM (CLIP)
Alweer een Cradle Of Filth update? Bijna, ex-drummer Nicholas Barker (tevens oud-lid Dimmu Borgir, Testament) is aangeworven door ex-Carcass gitarist Carlo Regadas om hem en vocalist Tony Glover (ex-Devoid) te vergezellen in deze ‘UK metal superband’. En laat Monstrance nu net een brute albumdemo voor je in petto hebben. Metalhammer weet dat ze in mei 2016 hun live-debuut maken op Mosh Against Cancer in Liverpool.

ULAN BATOR – COEURRIDA (TRACK)
De Franse experimentele/ avant-garde band Ulan Bator kondigt het nieuwe album Abracadabra aan. 26 januari komt die uit via Acid Cobra Records/Overdrive Records/Goodfellas Distribution en je kunt vast naar Coeurrida luisteren. Ergens tussen Swans, can, Spiritualized, Nick Cave en Sonic Youth.

BLACK COBRA – EYE AMONG THE BLIND (TRACK)
Razende San Fran sludgers Black Cobra hebben een nieuwe track voor je. Tweede nummer alweer van het vierde album Imperium Simulacra, wat 26 februari de wijde wereld in geworpen wordt door Season Of Mist.

HYPNO5E – EAST SHORE – IN OUR DEAF LANDS (TRACK)
Nieuwe track van Hypno5e! East Shore – In Our Deaf Lands is een voorproefje van Shores of The Abstract Line, het derde album van de Franse prog metalband, dat Pelagic Records op 19 februari 2016 uitbrengt. Filmische metal uit Montpellier en zaterdag 5 maart in Patronaat, Haarlem te bewonderen op het eerste Complexity festival.

GOLD – AND I KNOW NOW (CLIP)
De Rotterdamse ‘post-everything’ band GOLD heeft een verse clip voor je en zoals je van ze gewend bent is die niet vrij van maatschappijkritiek. And I Know Now neemt duidelijk consumentisme op de korrel. In de clip zie je onder meer een doorgeslagen menigte een Amerikaanse elektronica-winkel bestormen tijdens Black Friday. Album No Imago is ook een absolute aanrader.

PACESHIFTERS – DAVIS (LIVE CLIP)
Geen nieuw werk, wel een hele intense live-opname van Davis. Opgenomen door Delton tijdens een feestje in Hedon, Zwolle, dat niet voor niks Hack Of A Party heette.

ENTROPIA – MANDALA (CLIP)
De Poolse extreme metalband Entropia gaat van black naar doom en post-metal. Mandala is de eerste single van het aanstaande album Ufonaut, dat in februari verschijnt op Arachnophobia Records.

URGEHAL – THE SULPHUR BLACK HAZE (TRACK)
Stukje Noorse black metal dan via Lords Of Metal. Op The Sulphur Black Haze levert TAAKE-vocalist Hoest een bijdrage. Dit is het eerste nummer dat het trio Urgehal laat horen van het album Aeons in Sodom. Die plaat gaat Season Of Mist op 12 februari uitbrengen.

VENOMOUS CONCEPT – THE POTTERS GROUND (TRACK)
Nog een Season Of Mist release, maar dan categorie bikkelharde grind en hardcore. The Potters Ground komt op het derde album Kick Me Silly – VC III, dat 8 januari uitkomt.

HURRICANE JOE – D BEAT N ROCK N ROLL (CLIP)
Even wat anders… Dutch country/narco artist Hurricane Joe klopt aan de deur met deze nieuwe video van zijn tape Vortex Of Eternal Void.

PRIMAL FEAR – BULLETS & TEARS (TRACK)
Duitse heavy metal dan, zwaar beïnvloed door de Britse band Judas Priest. Primal Fear heeft Bullets & Tears online, afkomstig van 11e album Rulebreaker, dat 29 januari het licht moet zienvia Frontiers Music Srl.Deel dit artikel