Pj Harvey, foto Maria Mochnacz

Pj Harvey, foto Maria Mochnacz

Zo dat was me weer een rijke muziekweek. En een week is altijd een goede week als je nieuwe muziek van PJ Harvey krijgt! Of van Suuns natuurlijk. Ook niet te versmaden: vers werk van Voivod, Textures, Mozes and the Firstborn (die opeens een EP gaan gooien vrijdag) en weer een goede track van Lookapony. Hele goede nieuwe Nederlandse platen van Those Foreign Kids en Bombay hoorden we en we zagen bijzondere clips van onder meer Ty Segall en FIDLAR. En nog even goed nieuws van Parquet Courts, die vast twee nieuwe nummers live speelden.

En er is natuurlijk veel meer. En dat mag je allemaal hieronder gaan checken. Veel luisterplezier!

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

SUUNS – TRANSLATE (CLIP)
Suuns is altijd duister, dromerig en een tikje weird toch? Meestal wel en ook nu komen de Canadezen onder leiding van Ben Shemie beklemmend en lekker om de hoek. Nog beter: de Translate clip is een voorbode van album Hold/Still, dat 22 april verschijnt bij Secretly Canadian. 20 mei spelen ze in de Melkweg.

PJ HARVEY – THE WHEEL (CLIP)
Is PJ Harvey deviant? Zeker wel! Kijk die clip en lees dat steengoede verhaal en weet dat de dark lady terug is. Bluesy voorproefje van het ongetwijfeld meesterlijke ‘The Hope Six Demolition Project’, dat dus 15 april uitkomt. Albumtrailer hier. O ja, ze speelt op Down The Rabbit Hole en Werchter!

DEFTONES – PRAYERS/TRIANGLES (TRACK)
Yes! Nieuwe track van Deftones. Prayers/Triangles komt met een stukje interview van Beats 1-jock Zane Lowe met frontman Chino Moreno. Het nummer staat op het Gore album, dat 8 april uitkomt via Warner Bros. En ze gaan op stap! Maar…. de tourkalender meldt een stel Amerikaanse en Europese festivals, maar geen Benelux-data. Pitchfork heeft de data en een korte albumteaser.

FIDLAR – WHY GENERATION (CLIP)
Ha geweldige, prettig geschifte clip van Fidlar, de snotty skatepunkkids die een emoji-explosie in hun video voor Why Generation stopten. Werkt geweldig. Goede tongue in cheek verpakking. ‘Why Generation’ staat op FIDLARs tweede album ‘Too,’ (uit september). Via DIY Mag.

VOIVOD – POST SOCIETY (TRACK)
Metalkanjers Voivod speelden weer ijzersterk op Speedfest en het goede nieuws is dat ze meteen EP komen. Luister vast naar titeltrack ‘Post Society’. De EP volgt 26 februari op Century Media Records.

TY SEGALL – EMOTIONAL MUGGER (CLIP)
Lieten we je vorige week niet al wat van de nieuwe Ty Segall plaat horen? Jazeker, tracks op YouTube. Maar Pitchfork of nee Indiewire heeft nu de video van de very weird & noisy titletrack. Niet voor als je een zwakke maag hebt zeg maar…

MOZES AND THE FIRSTBORN – NOWHERE BOUND (TRACK)
Slick (in a good way) übercatchy powerpop van Mozes and the Firstborn die net nadat ze op de planken van de Effenaar van zich lieten horen, deze track primeurden. Meezingertje hoor. Bij 3voor12 Radio vertelden ze ook doodleuk dat ze vrijdag de Power Ranger EP droppen. Pardon? Lekker bezig gasten! En dat net voor de tour met together PANGEA die gisteren ook al zo lekker bezig waren. Einde existentiële crisis hopen we dan maar.

PARQUET COURTS – DUST/OUTSIDE (LIVE TRACKS)
Brooklyn rockers Parquet Courts met nieuw en vertrouw hoekig werk. In live-sessie vorm maar dat mag de pret niet drukken. Twee tracks zelfs en bij de sessie vertelden ze aan WFUV dat de nieuwe LP Human Performance gaat heten en deze lente uitkomt. Via Stereogum. Interview en meer bij WFYV.


BLACK STONE CHERRY – IN OUR DREAMS (CLIP)
Kijk daar is Black Stone Cherry weer met die toffe In Our Dreams track en wel omdat er nu een vette sci-fi video van is. Deze tweede single stamt van het album Kentucky dat 1 april verschijnt via Mascot Label Group.

EX-CULT – STICK THE KNIFE IN (EP)
Ah drie felle nieuwe nummers van Ex-Cult. Geweldig. Met een felheid, Britse vocals en furie die we ook aan Rats On Rafts zo waarderen. (Post-)punk zoals we het graag hebben. De drie nummers tellende 7″ single is net uit op In The Red.

LOOKAPONY – FORTY FOUR (CLIP)
Duurde even maar dan heb je ook wat! Weer een lekkere garagetrack van Lookapony, dat er meteen een tape uitgooit en NMTH ook vertelde over onder meer het aanstaande album. We can’t wait!

TANGLED HORNS – MOMENTUM (CLIP)
RAWK van Tangled Horns, wiens rauwe, bluesy stonergrunge ons al op Roadburn en Desertfest Antwerpen opviel. De Belgen zijn terug, met een vette nieuwe liveclip en de aankondiging van het album Unstoppable Force. Het nummer doet ons best een beetje aan Alice In Chains denken, zeker ook dankzij de zanglijnen, en dat is een compliment waard. Het album Unstoppable Force volgt op 26 februari, gepresenteerd in Het Bos, Antwerpen. De Antwerpenaren spelen 20 februari in Cafe Ozzy, Apeldoorn (met The Apologist) en 02/04 in Little Devil, Tilburg.

THOSE FOREIGN KIDS – OH, NOTHING (ALBUM)
Haarlem noiserockende kids laten debuutalbum los. Geertruida dingetje, en inderdaad best poppy. Ry Gos is niet de enige hitparade-fahige single.

TEXTURES – SHAPING A SINGLE GRAIN OF SAND (CLIP)
En Textures bouwt gestaag door naar de langverwachte langspeler Phenotype. De progressive metal-bazen hebben een nieuwe clip voor ‘Shaping a Single Grain of Sand’, de derde track die loskomt. De plaat volgt deze vrijdag (5-2) op Nuclear Blast. Een week later zie je de band al aan het werk in Bibelot, Dordrecht (12-2) en O13, Tilburg (13-2). Dan is heet even geduld hebben tot 4-3 in Hasselt in Muziek-O-Droom en 5-3 in het Haarlemse Patronaat.

BOMBAY – SHOW YOUR TEETH (ALBUM)
De tweede plaat van Bombay ligt er en daarop laat het trio niet zozeer de tanden zien als wel het vernuft om fijne indierock en pop-liedjes te schrijven. Met nieuwe drumster is Bombay 5 februari te zien op Grasnapolsky en 11 februari presenteren ze de plaat in OT301, Amsterdam. Lees ook het interview.

ULVER – ATGCLVLSSCAP (ALBUM)
Noorse black met folkinvloeden? Aanvankelijk ja, maar het experimentele Ulver ontwikkelde zich door richting avant-garde, elektronica, ambient en kraut en zo is de nieuwe plaat ATGCLVLSSCAP een heerlijk stuwende trip van ruim 80 minuten vol bevreemdende geluidjes. Het album is een collage van opnames van twaalf verschillende liveshows en kwam 22 januari uit.

THE CORAL – MISS FORTUNE (CLIP)
The Coral met Miss Fortune, afkomstig van het album ‘Distance Inbetween’, dat 4 maart uitkomt. 8 april in de Melkweg!

SINISTRO – RELIQUIA (CLIP)
De Portuguese ambient doom rockers Sinstro laten via Roadburn een uitstekende, melancholische track horen van het aanstaande album ‘Semente’, dat 8 april dropt. Vrijdag 15 april spelen ze op Roadburn.

BLACK COBRA – IMPERIUM SIMULACRA (TRACK)
Nieuwe sludge-track van Black Cobra en het duo stelt weer niet teleur. Het betreft meteen het titelnummer van de plaat die 26 februari bij Season of Mist verschijnt. Via MetalSucks.

EAGULLS – LEMONTREES (TRACK)
Eagulls komt opeens niet meer zo kiezelhard en genadeloos voor de dag als op de debuutplaat. Zonde. Nog steeds toffe track, met die typische Britse Robert Smithesque zang ook. Lemontrees komt waarschijnlijk op het tweede album van de band terecht.

MIND SPIDERS – COLD (TRACK)
Texaanse garagerock met een snuf Kraut en punk. Via Kicking the Habit. Mind Spiders brengt de vierde plaat Prosthesis 12 maart uit via Dirtnap Records.

ULRIKA SPACEK – THE ALBUM PARANOIA (ALBUM)
Dol als we zijn op shoegaze, noise, kraut en psych springt dit plaatje wel erg lekker in de oorschelpjes. Ulrika Spacek laat bij NME het hele album horen, dat 5 februari uitkomt op Tough Love. Je had het Berlijns-Londense duo mooi woensdagavond in de OT301 kunnnen zien als support op de plaatpresentatie van Those Foreign Kids.

MY VITRIOL – IT’S SO DAMN EASY (CLIP)
Nu-gaze noemden ze dat blijkbaar. Wavey shoegaze in ieder geval van het Britse My Vitriol dat terugkeert met deze dromerige track. It’s So Damn Easy maakt deel uit van The Secret Sessions, die de Londense band voor hun fans opnam.

STAVAST – VANAF HIER! (CLIP)
Effenaar-programmeur en Heideroosje voor het leven Marco Roelofs maakt nu Nederlandstalige rock. Vanaf Hier is het Stavast. Naar verluidt met Adje Vandenbergs Moonkings als band.

KATLA – KALDIDALUR (TRACK)
IJslandse Kraut? Vernoemd naar een van de grootste vulkanen van het eiland maakt het duo Katla best wel spannende muziek met post- en kraut-trekken en toch ook wat erupties. Nieuw project van Guðmundur Óli Pálmason, de ex-drummer van Sólstafir en dit is pas de eerste song. En als we dan toch in die hoek zitten: Luister meteen de nieuwe Skuggsjá song ‘Kvervandi’.

NECK DEEP – KALI MA (CLIP)
Nieuwe Neck Deep video! Kali Ma” komt van tweede full-length ‘Life’s Not Out To Get You!’ (augustus 2015). De Welshe punkrockband staat 3 april in de Melkweg en 24 juni in De Helling.

NIGHT BEATS – NO COPS (CLIP)
In de categorie ‘Hadden we vorige week even gemist’, deze heerlijke track van Night Beats. 21 februari staan de psychgaragesurf-dudes uit Seattle in EKKO, met The Black Cult als openers. Clipje:

PIL & BUE – FORGET THE PAST, LET’S WORRY ABOUT THE FUTURE (ALBUM)
Noorse bluesy rockers Pil & Bue nu met de langspeler.

BANDITS – WHEELS (TRACK)
Denver psych-rockers Bandits met een sludgy trackpremiere. Luisteren doe je beter bij Diffuser. In maart uit op de “Kill Tonight” 7”, waarvan je hieronder de titeltrack hoort.

THE PETERLEES – PANZERFAUST (TRACK)
The Peterlees broeden op een nieuwe release en geven je vast deze Panzerfaust van een track. De Leidse hardcorepunkers gaan een zes track EP uitgeven op 7″ vinyl en digitaal. Ga die mannen ook even 13 februari in CAPSLOC in Capelle a/d Ijssel zien.

STELLA DIANA – ALHENA (EP)
Donkere Italiaanse shoegaze van Stella Diana, inclusief Kula Shaker cover Govinda.

PRIMITIVE MAN / SEA BASTARD / NORTHLESS – SPLIT LP’S
Stukje loodzware doom metal op deze twee split-elpees. Primitive Man uit Denver gaat eerst het duel aan met de Britse sludgers van Sea Bastard en dan met Milwaukee doomers Northless. Al het geweld komt pas uit in maart, de eerste op Dry Cough Records/Black Reaper Records en de tweede op Halo Of Flies Records. Beiden streamen bij Noisey.


SUMMER FLAKE – SHOOT AND SCORE (TRACK)
Fijne shoegaze dreampop uit Adelaide. Dit is de eerste single van de Hello Friends LP, die Summer Flake 8 april releaset op Rice Is Nice Records.

THE LIMIÑANAS – MALAMORE (TEASER)
The Limiñanas komt met een nieuw album in april! 8 april om precies te zijn en het gaat Malamore heten. Toffe teaserclip vast.

UITSMIJTER: THE BLACK MARKET AKA DE MAAND JANUARI IN METAL
Lekker bezig Stereogum. Even nalezen en -luisteren die januarimaand.Deel dit artikel