BombayDe Amsterdamse indierockers van Bombay leveren net een tweede album af, dat ons maar niet loslaat. Op Show Your Teeth laat het trio niet zozeer de tanden zien als wel het vernuft om fijne indierock- en popliedjes te schrijven. Bij vlagen wat tammer dan het debuutalbum, maar singles als Slow Motion en Gold Rush blijven me een partij hangen.

In Slow Motion jaagt de tweede stem van drumster Linda van Leeuwen de boel nog op. Zij is inmiddels vervangen door Lisa Ann Jonker, die op Eurosonic meteen aan de bak kon. Vanaf albumopener Dolly Doesn’t Want to Face the Facts ademt de langspeler een emotie en een meeslependheid, die ons instant spijt bezorgen dat we geen kaarten voor Grasnapolsky hebben. Daar speelt de band, die begin 2015 de toevoeging Show Pig liet vallen, zaterdag 5 februari namelijk tweemaal. Gelukkig zijn de herkansingen talrijk, te beginnen met de plaatpresentatie op 11 februari in OT301, Amsterdam.

Voor het zover is mailt NMTH met frontman en Bombay-lid van het eerste uur Mathias Janmaat om wat uitleg over de nieuwe release, de personeelswisseling, de Franse slag en optreden met Tame Impala in de HMH. Luister ondertussen vast die tweede plaat:

Hoe gaan de previewshows en hoe doet de nieuwe drumster Lisa Ann het Mathias?
“De shows gaan goed, we beginnen nu wel aardig op stoom te komen en merken dat we met iedere show weer wat beter worden. Lisa Ann is al helemaal op haar plek. Eigenlijk klikte het al vanaf de eerste keer dat we samen speelden. We zijn nu sinds september shows aan het doen en ik zou het me eigenlijk niet meer anders kunnen voorstellen, dus dat lijkt me wel een goed teken ;)”

Verzorgt zij ook de backing vocals die we af en toe horen?
“De hele plaat was al opgenomen voordat Lisa erbij kwam, dus de hoge backings komen waarschijnlijk bij mij, of bij Tjeerd (Bomhof) of bij Linda vandaan. Lisa zal pas op de volgende plaat te horen zijn.”

Wat was nu precies de reden dat jij en Linda uit elkaar gingen? Wat klopte er niet meer?
“We waren uit elkaar gegroeid en hadden creatief en persoonlijk niet meer echt een click. In principe was het al aan de hand voordat we aan dit album begonnen, maar tijdens de opnames werd extra duidelijk dat het niet meer werkte.”

Wat heeft dit met de band Bombay gedaan?
“De periode voor het album was lastig, maar het heeft de band uiteindelijk heel veel goeds gebracht, we zijn nu voor mijn gevoel voor het eerst sinds tijden weer goed aan het spelen en verder is de sfeer onderling ook heel goed!”

Is dat de reden dat jullie de tanden gaan laten zien tijdens deze tour?
“Ik denk dat we voornamelijk onze nieuwe energie gaan laten zien tijdens de tour, maar ik kan natuurlijk niet beloven dat daar geen tanden bij komen kijken ;).”

Serieus: verklaar die albumtitel.
“De titel slaat een beetje op de onderhuidse spanningen die er in de periode voorafgaande aan de nieuwe cd speelden in de band. En daarnaast is het de eerste regel van het eerste nummer van de cd.”

Hoe belangrijk was het voor jullie om eind januari voor Tame Impala in de HMH te openen? 
“Ik weet niet of het belangrijk is, maar het was wel leuk! En ik denk wel dat veel mensen die Tame Impala leuk vinden ons ook leuk kunnen vinden. Dus dat is natuurlijk een toffe kans om daar dan voor te mogen spelen.”

Hoe vet zou het zijn om vaker met ze te spelen?!
“Dat zou heel tof zijn. Sowieso lijkt het ons erg tof om te openen voor een grote band tijdens een Europese tour! Dus mocht je ergens iets horen dan houden wij ons aanbevolen ;).”

Heb je Kevin Parker nog aangeschoten voor een collab?
“Dat niet, maar we stonden na de show wel met hem in de lift en toen complimenteerde hij ons op onze kar met backline, en dat telt ook wel als een soort collab toch???”

BombayVeel shows buiten Nederland ook na de release. Vooral Duitsland en Frankrijk lijken belangrijk, er is zelfs een releaseshow in Parijs.
“Ja, we spelen daar met de Franse band Elecampane (zij-project van een aantal leden van Concrete Knives) en kijken daar erg naar uit! We nemen hun trouwens ook mee voor een aantal shows in Nederland!”

Waar ligt de focus?
“De cd komt in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland uit, dus eigenlijk ligt daar allemaal de focus. Maar het is natuurlijk even afwachten waar het het meest zal gaan aanslaan. Volgende week gaan we voor een aantal dagen naar Parijs om promo te doen dus ben benieuwd wat daar weer uit gaat komen.”

In Nederland moet het 11 februari in de OT301 gebeuren. Wat kunnen we verwachten?
“Sowieso nemen we Canshaker Pi mee, dus dat wordt al tof! Verder spelen wij heel veel tracks van de nieuwe plaat, zijn er dj’s van The Daily Indie en ook nog een paar verrassingen waar we nog niks over kunnen zeggen… Maar het wordt zeker weten een goed feestje!”

Zijn er meer plannen voor na april?
“Zeker, er worden nu allemaal festivals geboekt voor de zomer en verder zijn we rustig aan al weer een beetje aan het schrijven, dus wie weet zitten we later dit jaar wel weer in de studio…”

Bombay speelt zaterdag 5 februari tweemaal (1 sessie) op Grasnapolsky, presenteert de plaat op 11 februari in OT301 (met Canshaker Pi) en is na een paar Engelse en Franse uitstapjes midden maart terug voor shows in Patronaat Haarlem (17-3), Podium Asteriks, Leeuwarden (18-3), Metropool, Hengelo (19-3), Hedon Zwolle (24-3), Extase Tilburg (25-3) en EKKO, Utrecht (26-3). Ook is de band 27 april te zien voor nop op Oranjepop.Deel dit artikel