Lookapony, foto Melissa Verhoeven

Lookapony, foto Melissa Verhoeven

Dat duurde ons dus alweer veel te lang sinds die vorige track, maar vandaag kunnen alle vlaggen toch echt uit bij het NMTH-kantoor: Lookapony heeft de nieuwe single/clip af en die hoor en zie je hier nu helemaal. Na die heerlijk duistere garagerocker You Will Die, volgt nu de nog meer uptempo track Forty Four. De met een ‘Woooooh’ ingeleide single ademt positivisme en daar is alle reden toe. Forty Four is een catchy Britrocker die op tape verschijnt via het hagelnieuwe Satan Records. En vanavond gaat Lookapony met Together PANGEA, St. Tropez en ‘very special guests’ Mozes and the Firstborn die Effenaar kleine zaal he-le-maal ka-pot spelen.

Alle reden dus om frontman Jasper Grave op te bellen. Maar eerst: check Forty Four. Wooooh indeed.

We spraken Lookapony vorig jaar net voordat ze aan een nieuw en uitgebreid Popronde avontuur begonnen. Toen was de plaat op een week na af en kregen we – dankzij de foto’s van Melissa Verhoeven – een mooi studioreport. Het nieuwe nummer is ook volgens Grave wat meer swingend. “Daar hebben we ‘m een beetje op uitgezocht. Nu een lekker nummer en die komt meteen met een videoclip en tapes.”

Nu de single en dan de Effenaar afbreken?
“We gaan Forty Four inderdaad vanavond in Effenaar releasen. Dat wordt mooi, een dik feestje met veel bands kort achter elkaar. Het is de eerste keer in lange tijd dat we in Eindhoven spelen, dus de mensen in de kleine zaal kunnen wat verwachten.”

Artwork single Forty Four door Teun Jansen aka @anewsleeve

Artwork single Forty Four door Teun Jansen aka @anewsleeve

Je hebt het over tapejes en noemt een ons onbekend label. Hoe zit dat precies Grave?
“We gaan Forty Four op tape releasen, samen met You Will Die, in een beperkte oplage via Satan Records. Die is morgen in de Effenaar te koop voor 5 euro inclusief mooi artwork van Teun Jansen. Wel sick, dit is de eerste keer dat we een tape doen. Satan Records is een nieuw label uit Eindhoven, spiksplinternieuw en… ja we hebben er iets mee te maken. We houden een beetje in het midden wie het precies doet, maar het is een kunstcollectief van vrienden dat we in Eindhoven aan het opzetten zijn.”

Kon dat niet net zo makkelijk via bijvoorbeeld Barreuh Records of Lighttown Fidelity?
“Barreuh heeft de tapes gemaakt voor ons. Maar we willen het via onze eigen kanalen doen. Het is leuker om het zelf in de hand te houden, op dit moment willen we meer zelf kunnen doen.”

In augustus was die debuutplaat al bijna af hè! Hoe staat het nu met de plannen en ambities?
“Die beginnen langzaamaan wel weer vorm te krijgen, maar het is nooit echt heel duidelijk wanneer het gaat gebeuren. We wisten toen wel dat het album af was, maar nu weten we beter waar we heen willen en wat we moeten doen.”

Klinkt alsof jullie aan het onderhandelen zijn om een label te interesseren voor de release.
“Dat is wel een beetje het geval ja. Het klopt dat we wel contact hebben, maar het is nog niet afgetikt. En als het niet lukt, dan doen we het alsnog zelf hoor. Het belangrijkste is dat we er zelf klaar voor zijn.”

Maar eerst dus die single/clip/tape.
“We hebben nu geleerd dat we een beetje moeten opbouwen. De single was ook al te horen in 3voor12 Radio deze week. En we werken met meerdere partijen. Bob van Lexicon doet nu de boekingen. Onze producer Raven (Aartsen, van Mozes and the Firstborn, IG) denkt ook mee. En toffe dudes als Remy Meijer en Frank Kimenai helpen ons een beetje. Het is echt goed om al die verschillende geluiden te horen.”

Lookapony in de studio van Roel Blommers, foto Melissa Verhoeven

Lookapony in de studio van Roel Blommers met links Raven Aartsen, foto Melissa Verhoeven

Tof. Zitten er meer shows in de koker?
“Ja Bob doet echt superwerk voor ons. Hij heeft een heel goed beeld van waar we heen moeten en het gaat hard. Volgende week kunnen we ook allemaal grotere shows bekend maken. We gaan sowieso met Indian Askin een paar shows doen in april in Muziekgieterij, Bitterzoet en EKKO, we spelen 12 maart met Mozes in Merleyn en gaan wat met een Engelse band…

En we spelen in juni op het Mañana Mañana festival. Op een gegeven moment willen we overschakelen op festivals, wat singles uitbrengen en dan moet een keer het album komen. Daar willen we niet te lang meer mee wachten. Maar eerst zaterdag in de kleine zaal, daar hebben we veel zin.”

Waar gaat die nieuwe clip eigenlijk over?
“Dat is een ‘Dag uit het leven van the pony’s’, I guess. Omdat we de mensen willen laten zien wie we zijn. Dat hebben we nog nooit gedaan en zal in al zijn kinderachtigheid en dronkenheid wel verhelderend werken.”

Lookapony, Popronde Rotterdam

Lookapony op Popronde Rotterdam, foto Ingmar GriffioenDeel dit artikel