Your Highness, foto Oscar Anjewierden

Your Highness op Into The Void 2015, foto Oscar Anjewierden

Welkom bij weer een nieuwe editie van deze nu wel erg onregelmatig verschijnende rubriek. Mea culpa. Meevaller is dat je daardoor wel extra veel muziek voorgeschoteld krijgt. Niet alleen nieuwe, want die clip en livesong van Iggy mochten we je niet onthouden. Verder gaan we best wel hard op nieuw spul van onder meer Dopethrone, Your Highness, Slow Season, Slomatics, Cough, Castle, GOAT, Kvelertak, The Melvins, Nothing, Electric Citizen, Ghold, Jambinai (Koreaanse post-rockers deliveren het ook op plaat) en Popronde-acts Storksky, Magnetic Spacemen en Yokocola. Vers Nederlands spul van Radar Men From The Moon, The Black Cult en March. En wat te denken aan de eerste clip van die GGU:LL plaat, waarin de Tilburgse doomers ondersteund worden door Farida Lemouchi. En nog veel meer uiteraard.

Dopethrone / Fister splitNieuw: een sectie voor Popronde-bands, het rondreizende festivals waar we immers 27 acts voor selecteerden en vaak naar vooruit zullen blikken. En reken maar dat die muziek voor je aan het bereiden zijn.

Uiteraard weer een selectie van Thomas Harteveld. We hebben ook een erg dik Belgisch hoekje, al zeggen we het zelf, en dan zitten de platen van Your Highness en Rhea daar nog niets eens in. Geen Roadburn-hoek meer natuurlijk…, volgend jaar weer, maar je zou gek zijn als je die verse mep audiosets niet zou checken.

Luister donderdag om 15.00 en zondag om 19.00 naar een selectie op NMTH op Pinguin Radio on the Rocks. Laatste playlist hierrrr en check die uitdijende Spotify-playlist!

Uitzending Pinguin On The Rocks:
Donderdag van 15:00 – 16:00 uur
Herhaling Pinguin On The Rocks:
Zondag van 19:00 – 20:00 uur

Die uitzending is gebaseerd op deze rubriek Hier is nieuwe muziek van… en zo vind je hier veel nieuwe muziek, die we ook op Pinguin Radio gaan draaien! Niet alles, want daarvoor is hier veel te veel muziek en bovendien zijn veel verzamelde (pre-) streams nog niet op mp3 verkrijgbaar en daarmee draaibaar.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.


 

IGGY POP – SUNDAY (VIDEO)
Napret voor memsen die vorige week bij het werkelijk magistrale concert van Iggy & co in de HMH waren. En voor iedereen die er niet bij was trouwens ook; de nieuwe clip van Iggy! En vooruit: Hierbij nog een take van Lust For Life bij Later… with Jools Holland op BBC Two.

KVELERTAK – SVARTMESSE/HEKSEBRANN (TRACKS)
Elke paar dagen weer eentje: De tracks van Kvelertaks album Nattesferd bleven maar op ons afkomen. Heksebrann zorgt weer voor een fijne portie dikke Noorse rock, prog en heavy metal in een epische track van 9 minuten, waar geen cleane vocalen aan te pas komen. Svartmesse is wat bondiger en black metal dan we van de Noren gewend zijn, je kunt ook zeggen: minder intro, meer punch. De derde plaat is 13 mei uitgekomen via Roadrunner Records. Nu nog hopen dat die tour met Mutoid Man/Torche ook Europa aandoet. Voorlopig zijn alleen Hellfest, Hurricane en Roskilde bevestigd. Lees hier meer.

De hele plaat streamt bij Rolling Stone, inclusief een track-by-track uitleg en je luistert ‘m ook op Spotify:

SLOW SEASON – Y’WANNA (TRACK)
US heavy rockers Slow Season komen op 6 juli met derde album Westing op Riding Easy Records. Net voor ze aan een lange Noord-Amerikaanse tournee beginnen is hier de eerst track Y’Wanna. En die is goddelijk! The Obelisk weet meer.

GOAT – I SING IN SILENCE (VIDEO)
Zweedse psych-tovenaars GOAT hebben een nieuwe video gefabriceerd voor ‘I Sing In Silence’. De track vormt de A-kant van de aanstaande 7″ op Rocket Recordings/Sub Pop. Live: 11 juni op Eindhoven Psych Lab, 9 juli op het Luikse Les Ardentes Festival en 10 juli op het Cactus Festival in Gent.

JAMBINAI – THEY KEEP SILENCE (VIDEO)
Zuid-Koreanen lieten het weer zien in Vera en ze laten je hier ook een eerste song van het aanstaande album horen. A Hermitage wordt uigebracht door Bella Union/PIAS op 17 juni 2016.

GGU:LL – HET SMERIGE KLEED VAN DE ZIEL (VIDEO)
Eerste video van de net verschenen (en net op Incubate gepresenteerde) debuutplaat van GGU:LL. Extra troef in “Het Smerige Kleed Van De Ziel” (beste tracktitel van 2016 vast) is de zang van Farida Lemouchi. Album “Dwaling” van de Tilburgse doomers is op cd en lp uit op Ván Records en binnenkort op cassette via Tartarus records.

DOPETHRONE / FISTER – “HOST/THE FAILURE” (SPLIT)
Heel dik sludgende split op Riff Dealer Records, geafficheerd als ‘The last thing you’ll ever hear’… Dopethrone staat sowieso voor de vettere, smerig riffende en zwaar groovende doom en sludge en nu bundelt de band uit Montreal, Canada de krachten met Amerikaanse collega doomers Fister. De Europese tournee doet naast Hellfest en Stoned From The Underground in ieder geval ook Arnhem (23 juni), Amsterdam (6 juli) en Rodeo Fest Antwerpen (30 juli) aan. Gratis te downen op Bandcamp.

COUGH – THE WOUNDING HOURS (TRACK)
Zwaaaaarrrrrrrr ok deze zesenhalve minuut durende trip van Cough. Voorbode van het eerste album in vijf jaar, diat nota bene geproduceerd is door Electric Wizard’s Jus Oborn en opgenomen door Oborn en Windhand’s Garrett Morris. Still They Pray staat voor ‘monolithic cosmic doom die je van de hoogste wanhoop naar de diepste afgrond voert.’ Bring. It. On.

YOUR HIGHNESS – THE QUIETUS (ALBUM)
Eén nummer duurt The Quietus slechts, maar wat voor een… Wat je ook doet vandaag… ga er even voor zitten en luister naar het album van de Antwerpse stonersludgers van Your Highness, die The Quietus gisteren in Muziekcentrum TRIX presenteerden. Kolere, wat bruut gezongen ook weer. Tijd voor een nieuwe Nederlandse show heren.

CASTLE – FLASH OF THE PENTAGRAM (TRACK)
Wat is dat dan, de Amerikaanse Death Alley? Inderdaad dikke referentie, wel mindere zang, maar ook nog een tweede vrouwenstem erbij (a la Windhand) en we diggen Castle zeker. 12 juli brengt dit duo uit San Francisco de vierde plaat Welcome To The Graveyard uit op Ván Records. Doom met een dikke lik 70s riffrock.

THE MELVINS – I WANT TO TELL YOU (BEATLES COVER)
Bijna tijd voor (the) Melvins’ nieuwe album Basses Loaded (3 juni) en daarvan hoor je nu de The Beatles cover I Want To Tell You. Op 6 juni staat de Amerikaanse band in Paradiso. Luister bij Wall Street Journal.

RADAR MEN FROM THE MOON – MASKED DISOBEDIENCE (TRACK)
Het Eindhovense Radar Men From The Moon komt binnenkort met het album Subversive II op het al even geweldige Fuzz Club Records. Check die eerste single “Masked Disobedience” dan met die extatische mix van kraut en elektronica. Hooked again. Meer op Ehv Psych Lab bovendien.


NIEUW: DE POPRONDE-HOEK
We maakten net onze 27-tallige Popronde-selectie bekend en dus alle reden voor een Popronde-hoekje in deze rubriek.

STORKSKY – ‘SABOTEUR’ (VIDEO)
Had je al gezien op NMTH natuurlijk die nieuwe Saboteur video. Prachtproject van zanger-gitarist Michiel Claessen met de drummers van onder meer De Staat, Automatic Sam en Triggerfinger (!). 27 mei komt de EP uit.

YOKOCOLA – MONEY MAKES THE WORLD GO WRONG (VIDEO)
Het duisterste snoepje uit Roffadam heet Yokocola. Even intrigerende als verdwazende psych-post-punk en hier met een nieuwe video met alvast een hele geslaagde titel. Gemaakt met deze gratis Video Star-app: //VideoStarApp.com/FREE

MAGNETIC SPACEMEN – YOUTH GLORY (VIDEO)
Een van de tofste bands in de Popronde-selectie is Magnetic Spacemen, congrats guys! Naast die najaarstour hebben de garagerockers uit Tuk (Ov.) ook nog o.a. Pedro Pico Pop, MadNes Festival, Rosrock, Stonerock, Fields of Joy en Dicky Woodstock op de agenda staan. En ze hebben dus een nieuwe single, met geinig clipje. ‘Youth Glory’ is meteen de eerste track van het debuutalbum, dat in september moet volgen.

THE FIRE HARVEST – SINGING, DANCING, DRINKING (ALBUM)
Zeer deviant die slowcore van het Utrechtse The Firse Harvest. Bloedjemooi ook en ergens tussen Nick Drake en de folknoir van een Wovenhand breekt dit vele harten. Langspeler ‘Singing, Dancing Drinking’ is net uit op Subroutine/Snowstar/Sinnbus Records.


STILLWAVE – THE HEIM EP
Stillwave uit Utrecht mailt de nieuwe EP. Fraaie shoegaze noise en post met donkere zang. Na een stel singles ligt nu The Heim EP er, gepresenteerd in EKKO, en er is alle reden die een zwengel te geven. Geproduceerd door Martijn Groeneveld, mastering door Darius van Helfteren.

SAMAVAYO – DAKOTA (ALBUM)
Heavy Berlin rockers die we je al middels dikke tracks Overrun en Cross The Line en op Pinguin On The Rocks voorstelden. Vijfde plaat Dakota is net (6 mei) uit op Setalight Records en wij gaan hard op dermate vettige stonerrock.

SLOMATICS – ELECTRIC BREATH (VIDEO)
Reken altijd op The Obelisk voor dikke muziek. Zo kregen we dus ook de nieuwe Slomatics mee. Fuck yes zeg… Electric Breath gaat er diep, hard en ziek op. De track staat op het album Future Echo Returns, dat in september uitkomt via Black Bow Records.

NOTHING – TIRED OF TOMORROW (ALBUM)
Nothings tweede langspeler Tired Of Tomorrow refereert wederom nadrukkelijk aan Smashing Pumpkins en nineties grunge. De band uit Philadelphia licht daar de juiste ingrediënten uit: noisy gitaarwerk, meeslepende zanglijnen, samenzang en die overheersende groove, die beide platen net zo verslavend maakt als Punpkins’ meesterlijke Siamese Dream. Zet Nothing niet weg als copycats: de band heeft meer in huis op deze plaat. Lees de review hier. Tired Of Tomorrow komt 13 mei uit op Relapse Records. De groep zit tot en met 30 juli in een uitgebreide Noord-Amerikaanse tour en het wachten is op meer Europese data. Lowlands en Pukkelpop opgelet!

GHOLD – BLUD (TRACK)
Ghold gaat niet voor de subtiliteitsprijs en gelukkig maar. Grove Londense sludge heeft daar natuurlijk ook geen baat bij. Dit is de tweede song van derde langspeler PYR die deze maand via Ritual Productions verschijnt.

MARCH – “ILLUSIVE PARADISE” (VIDEO)
Daar zijn de Bredase punkrockers van March weer met een nieuw pareltje en een verse video erbij. Album Stay Put komt 3 juni uit op White Russian Records.

LIMESTONE WHALE – TALE OF THE SNOW CHILD (TRACK)
Jawohl! Heavy psych und classic hardrock aus Bayern! Limestone Whale dus. Die net het nummer “Tale of the Snow Child” van het self-titled debuutalbum loslieten. Doorklikken levert je ook nog de track Paralyzed In Paradise op.

SPEEDY ORTIZ – DEATH NOTE (TRACK)
Heerlijke punkpoppy US band met weer een catchy track. Death Note staat op Speedy Ortiz’ “Foiled Again” EP, die 3 juni verschijnt op Carpark Records.

TWIN PEAKS – BUTTERFLY (VIDEO)
Papapapapapaaaaa. US garageband met een nieuwe video! ‘Butterfly’ is meteen de eerste single van het nieuwe album ‘Down In Heaven’ dat net uit is.


BELGIE HOEK
FUTURE OLD PEOPLE ARE WIZARDS – MAN WITH BRICKS (VIDEO)
Eerste single van het volgende FOPAW album, dat 16 september uit moet komen op Zeal Records en een geslaagde, gevarieerde affaire die u aanvankelijk op het verkeerde been zet.

THE K. – BURNING PATTERN ETIQUETTE (ALBUM)
Helaas moesten ze Incubate afzeggen, maar jij wil die intense Vlaamse noiseplaat van The K. zeker horen.

THE SORE LOSERS – EMILY (VIDEO)
The Sore Losers, onlangs nog op ons Life I Live podium en dit jaar op Pinkpop, hebben een nieuwe single. Studio Brussel Hot Shot ‘Emily’ heeft ook een video meegekregen. Voor fans is ook een opname live @ Ancienne Belgique 2016 beschikbaar als gratis download.

PIQUET – HANDWERK/INPUT UITGESCHAKELD
Belgisch hoekje compleet met Piquet, een straf orkest uit Hasselt dat volgende week de 7″ uitbrengt. Handwerk/Input Uitgeschakeld staat al wel op Spotify en is net gedoopt in de Charlatan in Gent.


PAWS – GONE SO LONG (TRACK)
Na No Grace komt PAWS uit Glasgow met Gone So Long, weer een sterke track van het aanstaande album, dat Fat Cat Records uitbrengt. No Grace verschijnt op 17 juni en biedt de betere meeslepende noiserock/punk.

CHRIS ROBINSON BROTHERHOOD – NARCISSUS SOAKING WET (TRACK)
Kent u Chris Robinson nog? Is dat niet die meneer van the Black Crowes? Jazeker wel, en al even (2011) solo met de Chris Robinson Brotherhood, waarmee hij ons land regelmatig op ‘An Evening with…’ concerten trakteert. De Amerikaanse bluesrockers komen 29 juli met vierde plaat ‘Anyway You Love, We Know How You Feel’ en hier is een funky en rootsy voorproefje.

THE BLACK CULT – OLDER (VIDEO)
Nieuwe video van de garage-blagen van The Black Cult, geschoten door Peter Buikema. Older stamt van het onlang verschenen, sterke debuutalbum.

ELECTRIC CITIZEN – HIGHER TIME (ALBUM)
Hele plaat van Electric Citizen is los! De vierkoppige doom/rock ’n roll-band uit Ohio tourt nu met Wolfmother en onderscheidt zich door de heldere vocalen van frontvrouw Laura Dolan. Higher Time komt 6 mei uit op RidingEasy Records en is gemixt door Black Keys’ engineer Collin Dupuis in Dan Auerbachs Easy Eye Studio in Nashville. Op Bandcamp bestel je die plaat en hoor je vast drie nummers. Voor de volledige Higher Time experience ga je naar Spotify.

LESS WIN – RITUALS (VIDEO)
Vorige week lieten we je Bury The Heart horen, nu zijn de Denen van Less Win terug met Rituals en een video, geregiseerd door Emma Acs. De Kopenhaagse post-punkers/noisers bouwen op naar de release van debuutplaat Trust, die 17 juni verschijnt via The Big Oil Recording Company. Less Win speelt in juli in Vera (16e), Studio K (17e) en de 18e op het Valkhof Festival.


‘BANG YOUR RADIO’ HARTEVELDS HOEKJE

RHEA – EVERYTHING YOU NEED (TRACK)
Vaste gasten op de playlist van Studio Brussel en heavy finalist in StuBru’s talentenpool Nieuwe Lichting (zie dit live-filmpje): Het vijfkoppige Rhea bestaat pas sinds oktober 2015 en gaat inmiddels ook volle bak voor Humo’s Rock Rally 2016. Kan niet lang duren eer de Gentenaren in Nederland geraken, ze hebben vast de bandwedstrijd van Baroeg gewonnen en staat zo 10 september op de Talent Stage van Baroeg Open Air. Hier is nieuwe single Everything You Need.

GO!ZILLA – GAMBLING WITH THE CROCODILE (TRACK)
Wel erg lekkere catchy garagerocker van Go!Zilla. Italian psychedelic fuzzPunk ftw! Dit is de b-kant van de single ‘Pollution’, die op limited edition picture disc 7″ uit is. Nummer stamt van laatste album ‘Sinking In Your Sea’ (april 2015 op Stolen Body Records).

DUNE RATS – BULLSHIT (VIDEO)
Eerste single van het tweede album van het Australische trio ‘hyperactive stoner cunts’. Dune Rats dus. Goed feestje ook zeg, no bullshit.

PRETTY VICIOUS – CAVE SONG (VIDEO)
Garage met Arctic Monkeys zang, afkomstig van de gelijknamige EP.

THE COSMICS – JOHNNY (VIDEO)
Garagepunk uit Birmingham, met grrrlpunk-zang van Erin Grace.

ROUND EYE – BILLY (VIDEO)
Een punkband uit China is sowieso +3 natuurlijk. De leden van Round Eye wonen inmiddels elders en voelen de knoet van Xi Jinping wat minder. Opvallend – doch niet minder terecht – dat ze juist Amerikaanse rechtsextremisme en paranoia op de korrel nemen. Dangerous Minds zoemt in.


BLUE CRIME LIVE IN 3VOOR12 RADIO
Ja! Moooooiii ja. De Amsterdammers zijn inmiddels terug van de Europese (Italiaanse tournee, maar gingen eerst bij 3voor12 Radio langs. Inmiddels staat een Noord-Amerikaanse tour op stapel!

THE CHIKITAS – WRONG MOTEL (ALBUM)
Die Zwitserse noisepunk grrrls The Chikitas, die we tipten voor Eurosonic, zijn nu klaar met de hele plaat. Je luistert Wrong Motel natuurlijk in deze rubriek. Lynn Maring (zang en gitaar) en drummer Saskia Fuertes uit Genève zijn op een missie en ook op die derde langspeler bewapend met vlijmscherpe, gierende noisepunk.

HYPNO5E – SOUTH SHORE – BLIND MAN’S EYE (VIDEO)
Lieten we je eerder al het album Shores Of The Abstract Line als eerste horen, nu is Hypno5e terug met een video voor tweeluik South Shore – Blind Man’s Eye. De filmische progmetal van de Fransen verdient ook passende visuele begeleiding en deze minifilm van een kwartier doet het zeker recht.

SLOW WORRIES – S/T (12″)
Dwarse indie en noiserock van een Amsterdamse band met leden uit Dusty Blinds, New XY, Blue Crime en Bombay? Yup, kan haast niet misgaan met Slow Worries zou je zeggen en dat doet het dan ook niet. Sterker: Vijf tracks lang gaat het erg goed met de band, die ook aan nineties rock, post-hardcore en bands als Fugazi, Sonic Youth en dichterbij huis Space Siren refereert. Na eerder twee tracks ligt er nu een debuut-EP via De Graanrepubliek en twee Duitse labels. Check en bestel Slow Worries vooral via Bandcamp.

HÄXXAN – RODION (7″ EP)
Onze favoriete Israeli’s zijn terug! En ditmaal heeft Häxxan de 7″EP Rodion voor je. Denk aan fuzzy psych/garage van de lizards of Tel Aviv. Release in samenwerking met Geertuida.

SVVAMP – BURNING DOWN (TRACK)
Meer Easy riding met RidingEasy Records’ nieuwste aanwinst SVVAMP. Het Zweedse trio laat je meteen de track Burning Down horen, een fijne psychedelische rock ’n roll-trip van nog geen 4 minuten. De heavy psych sound heeft sporen van Cream, Thin Lizzy, CCR, Blue Cheer en Crazy Horse en de langspeler komt 26 augustus uit op RidingEasy Records.

CHOCO – HELMS DEEP (VIDEO)
Poeh geen gekke psychedelische stonerdoom van eigen bodem zeg. Leiden zelfs. Niet helemaal vreemd, want het betreft de ex-zanger/bassist van Toner Low met twee leden van Dr. Dynamite (hence the electronics). “Helms Deep” staat op de plaat “Killing Time” (oktober 2015), die je op Bandcamp vindt en bestelt.

SEEDS OF MARY – FREAKSHOW (VIDEO)
Heavy rock uit la France met referenties aan Alice in Chains, Black Label Society, Led Zeppelin en Guns N’ Roses. Seeds Of Mary heeft net het tweede album ‘Choose Your Lie’ uit en de nineties rockers/grungers hebben nu een video bij “Freakshow”. Album te bestellen en streamen op de Bandcamp.Deel dit artikel