Kvelertak, foto; William van der Voort

Kvelertak stond in november nog met Slayer in 013, foto; William van der Voort

Nattesferd! Klinkt goed, en het is niet Noors voor ‘natte scheet’, maar wel de titel van het derde album van Kvelertak. De zeskoppige crew uit Oslo is wat minder black metal dan op de eerste twee platen, maar versmelt weer op knappe en vooral aanstekelijke wijze heavy metal, black, prog en cockrock, die uiterst sexy vorm van classic rock en protopunk die hier zo goed uitgevent wordt door de heren van Death Alley. Goed nieuws, want die derde studioplaat is nu volledig te beluisteren en dat klinkt als: ‘haarslaan’, ‘bier in de lucht’ en vooral ‘bijna weekend’!

Kvelertaks 3e album Nattesferd komt 13 mei al uit!

Kvelertaks 3e album Nattesferd komt 13 mei al uit!

De hele plaat hoor je bij Rolling Stone, inclusief een track-by-track uitleg door de band.

De ene na de andere nieuw tracks van Kvelertaks aanstaande album kwam de afgelopen weken en dagen voorbij. Heksebrann zorgt weer voor een fijne portie dikke Noorse rock, prog en heavy metal in een epische track van 9 minuten, waar geen cleane vocalen aan te pas komen. Svartmesse is wat bondiger dan we van de Noren gewend zijn, je kunt ook zeggen: minder intro, meer punch. Bronsegud is ook een kortere serie stompend in de maag, die dan weer veel meer als opwindende rock ’n roll aanvoelt. Openingstrack Dendrofil For Yggdrasil is daarentegen meer black, gierende black met screams zoals je van Noorse bands zou verwachten. Toch weet Kvelertak ook daar proggy, melodieuze passages in te verwerken die het een eigen draai geven.

De band heeft best wat kritiek ontvangen, vooral van fans van het eerste uur die het allemaal wat te weinig black en te veel poppy vinden. Daar heeft eerste single 1985 (alsof je NWOBHM met metal-zang opleukt) vast aan bijgedragen. Niettemin valt er veel te genieten en nog zat haar te slaan op de eerste plaat die Kvelertak in eigen land opnam. We hebben hieronder de zes tracks voor je verzameld die officieel los zijn. Hele plaat hoor je dus bij Rolling Stone.

Nattesferd komt 13 mei uit via Roadrunner Records en is hier te bestellen. Nu nog hopen dat die tour met Mutoid Man en Torche ook Europa aandoet en anders gaan we de Noren in het najaar wel op een eigen tour zien. Voorlopig zijn alleen Hellfest, Hurricane en Roskilde bevestigd.
Deel dit artikel