Andrew Stockdale van Wolfmother

Andrew Stockdale van Wolfmother

hinds leave-me-aloneNieuw jaar en uiteraard ook meer nieuwe muziek. Vrij veel nieuwe muziek meteen zelfs, na het kerstreces zijn de sluizen duidelijk weer geopend en we laten ons na enig filterwerk graag meevoeren. We openen met alweer de derde uitstekende verse Wolfmother track op rij: Gypsy Caravan. Aftellen tot die albumrelease! Biffy Clyro liet na een lange stilte (live) ook een voorproefje van de nieuwe plaat horen, ook langverwacht is de tweede track van De Staats aanstaande (15-1 al!) album en Triggerfinger ging het duel aan met rapper Method Man. Verder de garageplaten van Hinds en Earth Mk. II, hele brute nieuwe tracks van Black Tusk en Bloodiest, een vanouds lekker punkend Thermals nummer en clips van o.a. METZ, Grim Tim en Bird On The Wire.

Vooruitblikken naar Eurosonic kan allereerst met de Heavy Eurosonic route en hier ook met Desert Mountain Tribe (yes!!), Vikings In Tibet, Nikki Louder en Lost Bear. Er is zoals je gewend bent natuurlijk veel meer, zoals: Een nieuwe Antwerpse garageband (Roda Lits), een even verse verrassing uit Amsterdam (groovy thrashers The Hangman’s Lament), heavy stonermetal uit zowel Odense (DK) als Madison (US), Hongaarse post-hardcore en Portugese doom. En – geloof het of niet – als uitsmijter een bak bruut gruntende ‘Saudi Arabian Occult Black Metal’ met expliciete clip.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

WOLFMOTHER – GYPSY CARAVAN (TRACK)
Nieuw nummer van Wolfmother! Verdikkeme wat lekker. Gypsy Caravan is alweer de derde track die we horen van het vierde album Victorious, dat op 19 februari loskomt. Eerder lieten de Australische rockers al het titelnummer en City Lights horen. Gypsy Caravan is ook al zo’n geslaagde Wolfmother song, die aan de hoogtijdagen refereert. Frontman Andrew Stockdale verklaarde eerder al met deze langspeler terug te willen keren “naar die grote Wolfmother sound” en tussen ‘garage-energie en een grote productie’ te balanceren. Gaat lekker Andrew, maar ehm… duurt lang!!

BIFFY CLYRO – ON A BANG (LIVE TRACK)
Oh jazeker wel; een nieuwe Biffy Clyro track. We moeten het wel met een live-opname doen van On A Bang op Edinburgh’s Hogmanay festival. Niettemin is het de eerste voorbode van de zevende plaat van de heavy Schotten en, zeker na dat sabbatical in 2015, wij willen meer Biffy horen in 2016!

DE STAAT – GET ON SCREEN (TRACK)
Nog een live geprimeurde track dan, maar wel met studiokwaliteit. De Staat komt 15 januari al met vierde album O en officieel hebben we alleen nog maar het fijne Peptalk gehoord. Daar kwam dinsdagavond verandering in toen 3voor12 Radio Get On Screen liet horen. Klinkt goed, nog even geduld dus. Op 15 januari is het sowieso raak, want dan spelen de Nijmegenaren ook op Eurosonic Open Air.

TRIGGERFINGER – THE ONE FT. METHOD MAN (TRACK)
Terug naar de dagen van Aerosmith vs Run DMC en Public Enemy & Anthrax? Of het recentere Blakroc? Een beetje wel. Op deze collabo van Antwerps finest en loudest met Wu-Tang rapper Method Man voert laatstgenoemde met zijn vocalen de boventoon. Klinkt niettemin niet verkeerd, ook dankzij het gitaarwerk en de howl op de achtergrond. Het nummer lag al even op de plank, omdat Triggerfinger ‘m niet bij de vibe van album By Absence of the Sun vond passen.

HINDS – LEAVE ME ALONE (ALBUM)
Madrileense garage-meisjes Hinds hebben het debuutalbum af. En dat is goed nieuws. We hadden al een aantal fijne garagepoppy en speelse tracks gehoord, dus het is geen donderslag bij heldere hemel, maar Leave Me Alone biedt wel meer goed luistervoer.

DESERT MOUNTAIN TRIBE – RUNWAY (CLIP)
Hadden we even gemist deze recente clip van de Londense psychrockers, maar in het kader van Eurosonic-voorbereidingen konden we er zeker niet omheen. Helemaal niet omdat de groep dit jaar pas met het debuutalbum komt: Either That Or The Moon komt 4 maart uit op het Hamburgse Membran label. Deze jongens waren bovendien zeer op stoom op Eindhoven Psych Lab 2015, dus Eurosonic-gangers moeten vrijdag de 15e zeker om 23.00 uur bovenin De Spieghel zijn.

THE THERMALS – HEY YOU (TRACK)
The Thermals, wie kent ze nog? De Portland punkrockers kenden begin deze eeuw een sterke fase met albums als More Parts per Million en Fuckin A op Sub Pop. Als we zeggen punkrock, dan bedoelen we catchy spul met een voorliefde voor lo-fi opnames trouwens. Tof wel. Inmiddels zitten ze al even op Saddle Creek, dat 25 maart zevende album We Disappear uitbrengt. Hier is Hey You:

BLACK TUSK – BORN OF STRIFE (TRACK)
Hel ja, een nieuwe track van Black Tusk, onze favoriete sludgers uit Savannah, Georgia! Born Of Strife is niet de eerste voorbode van Pillars of Ash, de plaat die Relapse op 29 januari uitbrengt. Het is wel een heerlijk thrashy punkende track met heavy metal-solo. Nice. Het album verschijnt ter nagedachtenis aan bassist/zanger Jonathan Athon, die eind 2014 om het leven kwam bij een motorongeluk en wiens baslijnen nog te horen zijn. Hieronder ook de vorige single God’s On Vacation.


METZ – ERASER (CLIP)
Kregen we begin 2015 al het wederom manische, tweede noisepunk-album van METZ, in oktober waren de Canadezen alweer terug met de dubbele, hectische single Eraser/Pure Auto en in december gooiden ze alweer single Can’t Understand eruit. Onstopbaar die band, ook op Le Guess Who? eind november weer. Ditmaal zijn ze terug met een clip voor Eraser. De “Eraser” b/w “Pure Auto” single is vanaf 22 januari ook op vinyl verkrijgbaar.


BLOODIEST – HE IS DISEASE (TRACK)
Zware groovende, experimentele metal uit Chicago. Het zestal Bloodiest brengt het zelfgetitelde album op 15 januari uit op Relapse Records. He Is Disease is na Suffer de tweede track van de acht nummers tellende plaat die naar buiten komt. Ditmaal via Cvlt Nation. Verdacht bruut plaatje.

EARTH MK. II – MARK TWO (ALBUM)
Ja dat Earth Mk. II is van psychedelica naar rafelige lo-fi grunge gegaan en dat smaakt best. Zo hoorde je eind december al toen we je de clip van Grey Eyes gaven. Inmiddels heeft Amsterdammer Hugo van de Poel de hele plaat losgelaten op de Luisterpaal. Dig.

THE HANGMAN’S LAMENT – EYE FOR AN EYE (EP)
How about een totaal nieuwe hard groovende, thrashy metalband uit Amsterdam? Niet gek toch? The Hangman’s Lament stuurde zojuist de EP op en dat hadden ze best even eerder mogen doen. Eye For An Eye is namelijk HARD en 12-12-15 al gepresenteerd in The Cave, Amsterdam. Het hele werk staat op YouTube en is mede dankzij het hardcore zangwerk goed voor een kwartier met de vuist in de lucht genieten.

IDLE BLOOM – FARE FUMO (TRACK)
Nashville female fronted grunge- en psychrockers Idle Bloom met een felle nieuwe track. Via Noisey.

VIKINGS IN TIBET – LÖWENWEISE (TRACK)
Niet voor niks getipt in onze Heavy Grunnsonic route: Vikings in Tibet maakt spannende, bij vlagen epische post-rock. Löwenweise is opgenomen in Haren met producers Geert van der Velde en Matthijs Herder van The Black Atlantic/Black Oak. De Groningers zijn tijdens ESNS16 liefst zes keer te zien, weet Kicking the Habit, dat het nummer primeurde.

INVERLOCH – DISTANCE COLLAPSED (IN RUBBLE) (TRACK)
Weer een Relapse plaatje en dus spitsen we de oren: Inverloch debuteert 4 maart met de langspeler Distance Collapsed en deze (bijna) titeltrack (via Decibel Magazine) maakt ons zeker benieuwd. De band uit Melbourne, Australia handelt in tamelijk macabere death & doom metal. Even achteneenhalve minuut verdrinken in het zwarte water van Inverloch.

DOSMALÉS – DOSMALÉS (ALBUM)
LOODzware sludge en stoner metal van DOS MALÉS uit Madison, Wisconsin. Debuutplaat komt tot ons via Heavy Planet.

BIRD ON THE WIRE – MOVEMENTS (CLIP)
Het Amsterdamse Bird On The Wire heeft de folkvleugels afgeworpen en vaart een dreamkraut/shoegaze-koers die in januari (22e) uitmondt in het nieuwe album Elephanta. Die plaat is opgenomen met de Vlaamse producer Koen Gisen (The Bony King of Nowhere/The Black Heart Rebellion/Flying Horseman) en wij hoorden die donkere melancholie al terug in de fijne track Horse. Net los en ook zeer smakelijk en visueel verantwoord is deze clip van Movements. Presentatie op 22-1-16 in Plantage Dok, Amsterdam. Tour langs oa Vera (21-1) en Paard van Troje (28-1) met Flying Horseman en na bezoek aan EKKO zwaar aanbevolen.

NIKKI LOUDER – PARA CARGO (CLIP)
Lekkere bak noise en rock in deze clip van het Sloveense Nikki Louder, die je op woensdag en donderdag op Eurosonic in De Spieghel kan zien.

LOST BEAR – CRAAASH! (CLIP)
CRAAASH! is het eerste geluid van dit jaar op NMTH en tevens van het nieuwe album Inside The Dragon, dat Lost Bear later dit jaar op Tiny Room Records wil uitbrengen. De Utrechtse indie rockers gaan voor een dubbelaar ‘vol lo-fi pareltjes, met invloeden uit de 60’s psych, noise, classic rock en (post-)punk’. Je kunt de dolende beren gratis op Eurosonic zien: donderdag 14 januari om 13.30 al in Vera tijdens Tiny Shark Art Attack.

GRIM TIM – YOU, ME & LOU REED (CLIP)
Eindhovense bluesy rock dan van een evenzeer getalenteerde band. Grim Tim klinkt in You, Me & Lou Reed wat grootser, haast richting Editors. Let op: David Henry, Koen Frijns en Dustin Boerrigter zoeken de komende maanden de podia op.

VENOMOUS CONCEPT – KICK ME SILLY – VC III (ALBUM)
Venomous Concept primeurt de derde plaat Kick Me Silly – VC III (8 januari uit op Season Of Mist) en je hoort die 22 vernietigende nummers nu op NMTH. Venomous Concept staat voor Amerikaanse hardcore/grindpunk van supergroep-proporties, met (ex-)leden van Napalm Death meets Brutal Truth, dat werk. Geboren uit voorliefde voor punk-helden als Black Flag, Systematic Death, GBH, Siege en Poison Idea en 29 januari live te zien in Baroeg!

EMPIRE OF DOOM – LEFT FOOT IN SPACE (ALBUM)
Heavy fuzzende, sludgende stonermetal uit Odense. Pittig en zeer op smaak, stiekem eind november al uitgekomen. Via The Bong Druid Of Mammoth Weed Mountain.

ID!OTS – BACKK (TRACK)
Kort, knallend en krachtig; dat is Backk zeker. Het is de eerste single van het tweede album van ID!OTS, een plaat die de Belgen domweg ‘II’ gedoopt hebben en die 29 februari uitkomt op Waste My Records.

HOODED EAGLE – NIGHTSCAPES FROM THE ABYSSAL PLANE (ALBUM)
Amerikaanse doom en extreme metal van Hooded Eagle uit Charleston. Album verscheen 13 december op Swamp Metal Records.

SHELL BEACH – THE ECLIPSE (CLIP)
Hongaarse post-hardcore dan. Shell Beach brengt 29 januari de EP Changes x Restless x Faithless op Redfield Digital. Hier is vast The Eclipse, in een lyric video inclusief fraaie ‘helikopterview’ beelden van Boedapest bij nacht.

MOZZ – BITTERE PIL (TRACK)
Op 11 januari gooit MOZZ de Ongeneesbaar EP eruit en nu vast de track Bittere Pil. De Rotterdamse ‘no-nonsense rockers’ lieten je eerder al Snarenbreker horen, inclusief live clip.

BOSQUE – PARADOX (TRACK)
Stukje doom metal uit Portugal. Van het album Beyond, dat 1 februari verschijnt op Dunkelheit Produktionen, geeft Bosque je nu de track Paradox. En dat is met dertien minuten geen half werk, sterker: dat is meteen eenderde van de hele plaat.

R.I.P. – IN THE WIND (ALBUMTEASER)
Portland, Oregon doom-crew R.I.P. kondigde het debuutalbum In The Wind aan. Dat verschijnt in maart op Totem Cat Records en hier is een albumteaser om de interesse te wekken.

RODA LITS – LYING (DEMO)
Nieuwe garagerock ’n roll band uit Antwerpen. Roda Lits heeft recent deze demo op de Bandcamp geslingerd. Wij zeggen: goede eerste kennismaking vast.

CONTRACONTRA – ARENA (CLIP)
Meet ContraContra: een Nederlands-Belgisch kwartet, dat broeierige Nederlandstalige oer-poëzie met een punk-attitude maakt. Eerste clip hieronder en meer info in dit artikel. Debuutalbum Wrakjuweel komt 3 maart uit op Bastaard Platen, presentatie diezelfde avond in Brakke Grond, Amsterdam en 5-3 in Extase, Tilburg.

THE LION’S DAUGHTER – EXISTENCE IS HORROR (ALBUM)
‘Blackened sludge metal’ oftewel ziekelijk harde sludge metal met horror-invloeden van The Lion’s Daughter. De band uit St. Louis, Missouri stelt je meteen voor aan het hele, tweede album Existence is Horror. Die plaat komt officieel 8 januari uit bij Season Of Mist.

DESTROYER 666 – LIVE AND BURN (TRACK)
Destroyer 666 komt al snel met het nieuwe album Wildfire (26 februari via Season Of Mist) en nu is er ook een eerste single los. Je had het niet verwacht van de ooit Australische, nu Zuid-Nederlandse blackened thrashmetal-band en inderdaad: Live And Burn is geen zachtzinnig werk. Luisteren doe je bij SkullsnBones.

AL-NAMROOD – HAYAT AL KHEZEA/DIAJI AL JOOR (CLIP/ALBUM)
Uistmijter met een stukje Arabian Occult Black Metal? Zeker wel. Al-Namrood uit Saoedi-Arabië leverde in november album Diaji Al Joor af (dat net pas in de mailbox belandde) op Shaytan Productions. De groep heeft daar onderstaande clip bij voor Hayat Al Khezea, die van aardig wat lef getuigt. Er zijn mensen voor minder onthoofd in het oliekoninkrijk zeg maar… Ontdekking: Arabisch combineert dus aardig met grunten.Deel dit artikel