New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

The Man Up North @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

Hoewel post-punklegende New Model Army nooit voorbij de cultstatus heeft gereikt, staat buiten kijf dat er een trouwe fanschare is overgebleven. Niet alleen tuft de band elk jaar langs de Melkweg, maar vullen ze amper vier maanden later ook nog eens de Pandora. Een uitverkochte show in hartje Utreg? Ja graag! De tour staat in het teken van nieuwe plaat Unbroken, een titel die uiterst goed bij de band past, gezien ze al bijna 45 jaar kranig en ononderbroken door stuwen. Het blijkt de avond ook te sieren: Justin Sullivan en co. serveerden namelijk een set vol onverwoestbare post-punk, folk en rock, die toch ook wel scherp uit de hoek kan komen. Hoe dat was lees je in ons verslag…

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Mia Weerdesteijn

The Man Up North
De zaal is nog niet eens halfvol als supportband The Man Up North komt opwarmen. De Belgen vinden hun oorsprong al in 2011, waar ze destijds redelijk wat aandacht scoorden. Echter kwam daar met het titelloze debuut in 2023 pas een eerste langspeler, ontstaan uit een comeback. De set begint al lekker slepend in ieder geval. Rokerige indie alsof het door een old school goth koker is gegaan, mede ook dankzij de donkere vocalen van zanger Jochen Theys, die fraai samengaan met de dromerige lijnen van toetsenist Charlotte Marsan. Het nummer erna heeft wat meer 80’s Depeche Mode vibes, die desondanks toch ook een uptempo swing erin heeft. Zelfs Justin Sullivan komt even een kijkje nemen in het publiek. Het afsluitende Slow Down mag er ook wezen, een ronkende track die de melancholie van Lenard Cohen met het stuwende van Interpol vermengt. Niet verkeerd dit!

The Man Up North @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

New Model Army
Het blijft toch maar een beetje een anomalie van een band. Hoewel New Model Army vele bands heeft beïnvloed, waaronder ook in de metal (o.a. Sepultura, Soilwork en Anacrusis), wordt de band zelden genoemd en erkend. Justin Sullivan zal er vast niet wakker om liggen: New Model Army heeft een trouwe fanbase, een consistente discografie en genoeg shows om in ieder geval te leven van de muziek. En dat is hoe Justin het wellicht ook altijd wilde, want de songwriter deinst er niet voor terug zich fel uit te spreken tegen kapitalisme, politiek en onrust. De huidige line-up houdt daarbij al bijna twaalf jaar stand. En die krachtige eenheid uit zich al meteen in het begin, waar uptempo rockers van Coming Or Going en States Radio het concert met behoorlijk wat branie inluiden. Maar het is First Summer After die zo’n typische hedendaagse kant van New Model Army laat horen. Een introspectieve ballade, die zo sterk past bij de doorleefde rauwheid van Justin’s stem. Een stem die alleen maar beter is geworden overigens.

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

Wat volgt is een royale set, die toch ook vandaag weer laat zien wat een geoliede, onderschatte liveband New Model Army eigenlijk is. Een track als Stormclouds bijvoorbeeld, met raggende powerchords binnenkomend, om vervolgens met extra percussie van bassist Ceri Monger een, jawel, blastbeat in te zetten. Als er vervolgens enkele rustigere composities komen, kakt de set heel even wat in. Dat wordt echter ruimschoots goed gemaakt met het klassieke 225, dat in de livevariant zoveel scherper en venijniger klinkt. Ook een fraaie is Reload van de nieuwe plaat, die voorafgaand met een kritische noot naar de huidige status quo wordt geplaatst, zoals venijnig de tekst ook luidt: ‘We’re only fuel for them to burn.’ Een tandje bozer gaat het vervolgens met de ware post-punkgranaat Angry Planet, wiens opgefokte ritmes en gitaarlijnen als een mes op je inkerft, en het publiek toch even opzweept tot een moshpit. Hoe mooi om dan vervolgens over te gaan in de atmosfeer en euforie van Purity, een track die ze best vaker mogen spelen, al is het maar om die emotionele vioolakkoorden te horen (ditmaal vanaf het keyboard).

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

Uiteindelijk is het de oldschool post-punksound van New Model Army die de overhand heeft aan het eind, met het energieke No Rest, afgetopt door Get Me Out en het stokoude Betcha. Kortom, New Model Army flikt het hem weer. Een band die live hun muziek naar een hoger niveau tilt, en weet te raken op emotie en euforie. Benieuwd hoeveel jaren de band nog in zich heeft, maar van enig slijtage is er nog weinig sprake. Oh, en uiteraard is de band ook weer bevestigd voor Melkweg in december.

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

New Model Army @ TivoliVredenburg, foto Mia Weerdesteijn

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel