New Model Army in Melkweg, foto Rob Sneltjes

New Model Army in Melkweg, foto Rob Sneltjes

Op een koude zondagavond te Amsterdam, waar de sneeuw van de voorgaande nacht tot een ijzige drab is gedegradeerd, druppelen zo’n duizend man Melkweg binnen. Ontsnappend aan de kilte van buiten en het werk dat maandagochtend op de loer ligt. Want voor een avond, elk jaar weer, doet New Model Army een traditiegetrouwe show in The Max. Met het Rotterdamse GOLD in het voorprogramma, maken de aanwezigen zich klaar voor een beproefd recept van postpunk, folkrock en metal.

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Rob Sneltjes

Gold in Melkweg, foto Rob Sneltjes

Gold in Melkweg, foto Rob Sneltjes

GOLD
De Rotterdammers van GOLD openen de avond en blijken qua atmosfeer en stijl een uitstekende support act voor deze gelegenheid. Want die occulte mix van rock, metal en zelfs een vleugje postpunk is sfeervol, donker en opbouwend. Langgerekte ritualistische epossen, druipend van eenzelfde kilte die zich buiten afspeelt doch ergens ook weer de ziel verwarmend. Met de ingetogen zang van Milena Eva, gehuld in een slobberig gewaad, wordt er een dromerige gemoedstoestand over menig toeschouwer afgeroepen. Dit mondt uit in een van de hoogtepunten bij You Too Must Die. Hoewel de aandacht van het publiek enigszins verslapt tijdens wat problemen met een versterker, weet GOLD dankzij het slepende drumwerk en de asgrauwe riffs dit gauw recht te zetten en een sterke indruk achter te laten. Ze zijn onlangs bevestigd voor de volgende editie van Doomstad. Dit smaak alvast naar meer.

NEW MODEL ARMY
Al jarenlang vindt er in Melkweg eind december een bijzondere traditie plaats. Postpunkband New Model Army komt dan trouw een show geven voor leden van The Family, de bijnaam voor fans van deze culthelden. En kijkend naar een ijzersterk optreden als vanavond, sijpelt dat familiegevoel uit de aanwezigen. Het is aanstekelijk, intiem en uiterst gemoedelijk. Met enorm veel bezettingswisselingen in het achtendertigjarige bestaan, is enkel frontman Justin Sullivan de vaste kracht en boegbeeld gebleven. Maar ondanks dat is er met ijzersterke platen als Between Dog And Wolf en Winter gebleken dat de tekstueel poëtische postpunk maar weinig aan kracht ingeboet heeft. Openend met het heerlijk uptempo Whirlwind en de meezinger Burn The Castle, is direct duidelijk hoe sterk de invloeden in elkaar gemengd worden. Eerstgenoemde is een klassieke rocker, terwijl laatstgenoemde zich kenmerkt door een guur, donker begin met haast psychedelische gitaargeluiden en verhalende zang, uitmondend in een glashard refrein.

New Model Army - Melkweg Amsterdam 16-12-2018 ©RobSneltjes (7)

Vanaf het magische A Liberal Education van debuutalbum Vengeance, zie je voor het eerst enkele toeschouwers elkaars schouders beklimmen. Het is een bijzonder tafereel, zo met een volledig meezingend publiek. Tijdens Brother stijgt het alsmaar meer op, ruw beginnend vooraleer het in een dromerige passage veranderd met gitaarsolo’s en dromerige ritmes. Met een royale set van een uur en drie kwartier lijkt het bijna alsof de band elk vinkje van een goed optreden afstreept. Het geluid is fantastisch, de sfeer zit er goed in en knaller na knaller wordt gespeeld. Zo wordt Winter toepasselijk ingezet na een anekdote over problemen op Schiphol door de sneeuw. ‘Maybe we should play another time of the year?’, grapt Sullivan. Een hele reeks tracks uit hun omvangrijke oeuvre komt voorbij. Van het krachtig gezongen Bad Old World, het melancholische Between Dog And Wolf tot het allesverzengende Too Close To The Sun, dreunend en pompend als een op hol geslagen hart.

New Model Army in Melkweg, foto Rob Sneltjes

New Model Army in Melkweg, foto Rob Sneltjes

Maar het ultieme kippenvelmoment meldt zich aan bij het ontroerende Green And Grey, dat een haast nostalgische weemoed teweegbrengt. Meerdere toeschouwers beklimmen de schouders van hun metgezellen, woord voor woord de tekst van deze cultklassieker opdreunend. Met een dubbele toegift bestaande uit furieuze, asgrauwe postpunkers als Get Me Out, Stupid Questions en Angry Planet, komt ook deze viering ten einde. En nogmaals, voor de zoveelste keer, laat New Model Army met hun winterse teksten, asgrauwe toekomstbeelden en ijzersterke muziek zo’n duizend man een andere wereld ervaren. Ver weg van het alledaagse leven, oud en vertrouwd, thuis in Melkweg als een grote, warme Family.

 

 

 

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel