Artwork: Bob Mollema

Artwork: Bob Mollema

Jazeker, in de donkere dagen van het jaar is er eindelijk ruimte voor een passend duistere aankondiging van team Doomstad. Het is niet voor het eerst dat heavy Nederland en pittig België elkaar vinden onder deze vlag, wel wordt Doomstad V de eerste met een double bill: Op zaterdag 11 mei 2019 komen GOLD en Raketkanon naar EKKO, Utrecht.

Bijna precies een jaar eerder, 17 mei 2018, hulden Wrekmeister Harmonies, Wiegedood en Verval de Domstad in bittere duisternis en meeslepende schoonheid voor Doomstad #4. Het is dus even wat stiller geweest aan het front, maar achter de schermen werd hard gewerkt aan een nieuwe editie. Zo zijn we trots om met GOLD en Raketkanon twee van de meest spannende en ervaren acts van de Lage Landen naar EKKO te halen. Twee groepen ook, die beide met nieuw werk hun opwachting maken.

GOLD
GOLD is een Rotterdamse groep die ons al meerdere albums in de greep heeft met een geluid dat ergens tussen post-metal en post-rock in hangt. Van de albums Optimist en No Image (uit via Ván Records en Profound Lore) tot singles en uit het leven en zoveel meer gegrepen video’s als White Noise en Teenage Lust; GOLD fascineert. Het nieuwe album is vastgelegd met de gereputeerde Colombiaanse producer Jaime Gomez Arellano, die met iedereen van Paradise Lost, Ghost en Myrkur tot Cathedral, Opeth, Mayhem en Oranssi Pazuzu heeft gewerkt. GOLD presenteert dat materiaal ook op, het inmiddels totaal uitverkochte, Roadburn Festival. En we kunnen niet wachten op de eerste tipjes van de grauwsluier. Dealbreaker voor ons zijn de ijzingwekkende vocalen en uitstraling van zangeres Milena Eva, die zich omringd weet door een bedwelmend totaalgeluid met drie gitaristen.

RAKETKANON
Raketkanon maakte dan weer naam met kanonharde, alles en iedereen verbijsterende noiserock, die bijzonder goed van diverse podia kwam. Of het nu Eurosonic, Zwarte Cross, Werfpop of clubs als Baroeg, Bibelot was, iedere keer gingen we voor de bijl van frontman Pieter-Paul Devos en zijn mannen. De Gentse formatie opereert een tikje breder dan noiserock, want op RKTKN#1 en RKTKN#2 kregen we ook sludge, psychedelica en post-hardcore voor de kiezen in een experimentele, chaotische en vooral compromisloos harde verpakking. Na vijf jaar zijn we meer dan klaar voor de opvolger: kom maar door met die RKTKN#3!

>>> Doomstad #V met GOLD en Raketkanon
>>> Zaterdag 11 mei
>>> EKKO, Utrecht
>>> Artwork door Bob Mollema
>>> Ticketlink
>>> Facebook-event

Gold in Melkweg, foto Rob Sneltjes

Gold in Melkweg, foto Rob SneltjesDeel dit artikel