Suffocation op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Suffocation op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Netherlands Deathfest is alweer aan de derde editie toe. Het Tilburgse feestje trekt inmiddels een publiek van heinde en verre voor de crème de la crème uit de zwaarste metal-hoek. Het is dus in de vallende sneeuw een drukte van jewelste rondom 013 op vrijdagavond.

Tekst: Guido Segers, fotografie: Paul Verhagen

Helaas sneeuw dus en dat betekent bands die afzeggen. Dat is jammer maar helaas niet anders en het Tilburgse podium weet dan ook in zo goed als no-time de vacante plekjes op het schema te vullen met bands die haastig toesnellen. Zo neemt Hacavitz er een extra show bij en komt Antropomorphia een setje in eigen stad spelen. Nog een Tilburgse invaller: Ibex Angel Order vervangt het Belgische Leng Tch’e. Prima, het merendeel van de bezoekers zal er nagenoeg niets van gemerkt hebben.

Lees ook het verslag van NDF18 Dag 2

SUFFOCATION
Een hoogtepunt op de vrijdagavond is uiteraard Suffocation. Met hun donderende geweld en energieke live-show, weet de New Yorkse band een aardige beweging te krijgen in de grote zaal van 013. Iets waar de band zelf ook zichtbaar van geniet. Laten we wel wezen, dit formaat zaal is vaak niet besteed aan de extremere metalbands. Centraal tijdens de liveset staat natuurlijk oer-lid Terrance Hobbs, met zijn dansende vlechten. De vocalen worden door Ricky Myers afgeleverd, die na het stoppen van Frank Mullen deel uitmaakt van het roterende gezelschap zangers. Uit hun oeuvre van de laatste (bijna) 30 jaar komt een rijke selectie klassiekers langs, waar het publiek ook duidelijk van smult.

Victims op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Victims op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Antropomorphia op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Antropomorphia op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

VICTIMS en ANTROPOMORPHIA
Victims mag vervolgens de kleine zaal aan gruzelementen blazen. Met hun d-beat hardcore en rappe, agressieve klanken is de band een verademing tussen het grove geschut. De zaal lijkt dan ook meteen los te barsten in een grote mosh van rondstuiterende bezoekers. Een stel Zweden vooraan brult iets wat lijkt op beledigingen richting de heren, wat ze nog een tandje bij doet zetten. De Tilburgers van Antropomorphia maken inmiddels hun opwachting in het Patronaat met een gitzwarte death metal-geluid. Frontman Ferry Damen is een imposante verschijning vooraan het podium. Elke keer als hij de vocalen brult, sperren zijn ogen wijd open in zijn met bloed besmeurde gezicht. De band bracht vorig jaar weer een plaat uit en lijkt met het 30-jarige jubileum in zicht niet van plan gas terug te nemen met hun grimmige en recht-voor-zijn-raap geluid.

CARCASS
De perfecte headliner voor elke avond van Netherlands Deathfest is toch zeker wel Carcass. Jeff Walker, Bill Steer en hun band teren nu toch bijna 5 jaar op het succes van melodeath plaat ‘Surgical Steel’. De bekende backdrop siert dan ook het podium, waar deze mannen hun beminde werk ten gehore brengen. Her en der een klassiekertje uit de minder genuanceerde periode, maar Carcass heeft zich als band ontwikkeld tot een veelzijdig en kwalitatief stel metal-meesters. Walker heeft zelfs een paar podiumtruukjes om het feest nog meer op gang te krijgen en zoekt regelmatig contact met de fans. Met name een jongen van zo’n 10 jaar oud op de schouders van pa valt op. Ook de death metal heeft nog altijd nieuwe aanwas dus.

Carcass op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Carcass op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

YACØPSÆ
Over backdrops gesproken, die van Yacøpsæ mag de dagwinnaar heten. Het piepkleine ding zal nog nooit ergens geweigerd zijn vermoedelijk en siert in minimale glorie het decor van de Hamburgse grindcore band. Eigenlijk hoor je niets anders dan feedback en bekkens tijdens de set van de alleraardigste Duitsers, maar dan kan de stuiterende, beukende fans niet storen in hun activiteiten.

Yacøbsæ op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Yacøbsæ op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

PROFANATICA
Dagafsluiter is het Amerikaanse Profanatica, dat hals over kop uit Denemarken is komen scheuren om alsnog te spelen. Het drietal maakt deel uit van de tour met Auroch en Rites of Degringolade, welke beiden afvielen vandaag. Op een mistig podium, trekt de band de putdeksel van de hel open met een grimmig, kolkend black metal-geluid. Pikzwart en met een zuigend effect, lijkt het donker te worden in het Patronaat als de band speelt. Een waardige afsluiter van Dag 1.

Lees ook het verslag van NDF18 Dag 2, meer werk van Paul Verhagen op zijn site.

Profanatica op Netherlandse Deathfest, foto Paul Verhagen

Profanatica op Netherlandse Deathfest, foto Paul VerhagenDeel dit artikel