Bernays PropagandaHet focusgebied van de afgelopen editie van Eurosonic was Midden- en Oost Europa. Naast een steeds groeiende hoeveelheid geweldige festivals (bijvoorbeeld EXIT, INmusic, OFF, Terraneo en SuperUho) komen er de laatste jaren steeds vaker toffe acts bovendrijven. Regelmatig zijn die ook in Nederland te zien. Er is een goede connectie tussen de dynamische scenes van bijvoorbeeld Belgrado en verschillende scenes in Nederland. Noiserockers WOLVON en Lost Bear gingen bijvoorbeeld al eens op uitgebreide tours in Zuidoost-Europa.

NMTH had verschillende bands uit de regio, zoals Nikki Louder (Slovenië), Repetitor (Servië), Them Moose Rush (Kroatië) en Vlasta Popic (Kroatië) al op de radar, nu komt er een band uit een Macedonië naar Nederland voor vijf shows. Bernays Propaganda was vandaag al te horen in ons wekelijkse radioprogramma op Pinguin On The Rocks (herhaling zondag om 19.00 uur!). De groep maakte eerder drie albums vol venijnige wave en post-punk, waarmee ze de afgelopen jaren in meer dan dertig landen speelden. Sowieso is de band niet vies van lange tournees; in 2014 werden er 44 non-stop shows in Amerika gedaan.

Wat Bernays Propaganda gemeen heeft met hun labelgenoten van Repetitor, is dat er gezongen wordt in de moedertaal. Een gegeven dat bij beide bands lijkt bij te dragen aan de intensiteit en woede die er in de teksten zit. Op het laatste album ‘Politika’, dat in maart uitkwam en hieronder te beluisteren is, flirt de band ook met elektronische invloeden.

Bij de shows speelt de band met geestverwante Nederlandse acts als noise-duo BlackboxRed, The Sweet Release of Death (die in het najaar dan toch met het langverwachte debuut moeten komen), The Lumes (van die fijne ‘Lust’ EP) en Vox Von Braun.

Live:
Zondag 1 mei | WORM, Rotterdam (+ BlackboxRed)
Maandag 2 mei | Studio Patrick, Utrecht (+ Paranoid State)
Woensdag 4 mei | B32, Maastricht (+ The Lumes)
Donderdag 5 mei | OCCII, Amsterdam (+ The Sweet Release of Death & The Lumes)
Vrijdag 6 mei | Lepel Concerts/De Gym, Groningen (+ Vox Von Braun)Deel dit artikel