Ik heb een eigen blog, dat heet Stranger Aeons. En als ik groot ben, wil ik dat mijn blog net zo gerespecteerd is als Addergebroed. Nee, serieus… Addergebroed is zo’n voorbeeld van een webzine met continue hoge kwaliteit content, een integere aanpak en een duidelijke focus. Een platform als Never Mind The Hype is wat breder georiënteerd, maar respecteert de underground en daarom vonden we de eerste boekvorm van Addergebroed de moeite waard om te lezen en er wat over te vertellen. Want na tien jaar online was het tijd om een soort jubileumviering te doen voor Addergebroed en dat deed het door de mooiste interviews te bundelen en publiceren (via het evengoed prachtige label Babylon Doom Cult). 

Door Guido Segers

In general, krijg je een prachtige uitgave, mooi zwart wit met een boos-rode kaft. Er is veel werk verricht aan de lay-out en het recht doen aan elke band in woord en weergave. Ook zijn de geïnterviewden erg divers. We krijgen Nederlandse bands als Turia voor de kiezen, maar ook cult acts als Tsatthoggua, vreemde vogels als het Deense Afsky, de zonderlinge act Akhlys en Christelijke black metalevangelist Elijah Tamu. Elk interview kenmerkt zich door een kritische houding van de interviewer, vooral die van Johan ‘Jokke’ Heyrman zijn vaak scherp en confronterend, maar ook goed onderzoek en kennis van zaken. Daardoor een consistent hoge kwaliteit.

Als ik iets verder inzoom, zijn er een aantal dingen die je ook leert uit dit boek:

 • 1) België heeft eigenlijk een verdomd mooie black metal ondergrond, met bands als Enthroned, Wolvennest, Paragon Impure en vele anderen.
 • 2) Veel black metalmuzikanten beginnen antwoorden over hun materie met iets als ‘Ik ben absoluut geen expert, maar…’.
 • 3) Er zijn er ook veel die bij moeilijke vragen over hun materie iets zeggen als: ‘De antwoorden zitten in de muziek’ of ‘De luisteraar moet dat zelf uitzoeken, ik wil dat niet hier uitleggen’.
 • 4) Michael Rekevics is sowieso een baas.
 • 5) Arrogant doen in interviews en vragen ontwijken is gewoon de standaard.
 • 6) Punt 2 t/m 5 zijn de laatste tien jaar weinig veranderd.
 • 7) Er wordt veel te veel wild gekampeerd door black metalmuzikanten, o.a. die van Asagraum.
 • 8) Niemand vindt Batushka (en dat soort bands) cool.
 • 9) Black metal hoeft niet satanisch te zijn.
 • 10) Er is heel veel wat black metal wel moet zijn. Denken we.
 • 11) Elijah Tamu is de leukste Christen die er is.

Maar zonder verder gekscherend te zijn; dit boek biedt een uniek overzicht van de black metal scene die Addergebroed de laatste tien jaar gedocumenteerd heeft. Dat is geen totaalplaatje, maar wel een specifieke hoek met eigen nukken en ontwikkelingen die je niet in de grotere titels tegen kan komen. Ik zou ‘m niet proberen in één keer uit te lezen overigens, het is zware kost vaak. Wel prima om zo een interview te lezen tijdens je lunch of een andere maaltijd. Ik vind de lunch ideaal…. Maar al met al ben ik ben blij dat Addergebroed er is, en als jij nog nooit van deze site gehoord hebt dan zou ik gewoon dat boek op de kop tikken. Het is vakantie, kan je tegen je moeder zeggen dat je pas nog een boek gelezen hebt. Iedereen wint!


De bundeling interviews Addergebroed 2011-2021 And Beyond is naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het webzine Addergebroed uitgebracht in samenwerking met Babylon Doom Cult Records in maart 2021. Het boekwerk is te verkrijgen door een mail te sturen naar addergebroedblog@gmail.com of aan te schaffen via deze link.

 Deel dit artikel