For I Am King op Epic Metal Fest 2016, foto Rob Sneltjes

For I Am King is vrijdag te zien in Lola als onderdeel van ESNS LOUD, foto Rob Sneltjes

Eurosonic Noorderslag in Groningen is een nieuwe subconferentie rijker en wel eentje die wij als heavy alternative platform zeer toejuichen: ESNS LOUD. Het initiatief komt van van Buma Cultuur (moederorganisatie ESNS) en het Duitse mega metalfestival Wacken Open Air. LOUD bestaat uit twee delen: een conferentietak die op donderdag, vrijdag en zaterdag in de Oosterpoort en het livegebeuren zoals we die de afgelopen twee jaar kenden in Club Lola. Nu ja, maar dan de dubbele live-dosis, want Buma ROCKS! presenteert vrijdag luide bands in de club aan de Pelsterdwarsstraat 11 en Seaside Touring en Loud Noise doen dat op donderdag.

loud buma rocksESNS LOUD PANELS (complete overzicht met meer details per dag onderaan)
Voor deze eerste editie zien meteen drie seminars het licht. Op donderdag kun je vanaf 12.00 (in de Oosterpoort dus) deelnemen aan de paneldiscussie ‘Are we evil (enough)?’, waarbij vertegenwoordigers van Tuska Festival, Summer Breeze Festival, Doomstar Bookings en Seaside Touring/Wacken Open Air de stand van de scene bespreken. Op vrijdag is er in het Hampshire Hotel (tegenover de Oosterpoort) een meeting op uitnodiging. Bij het rondetafelgesprek ‘Altar of Madness’ gaat het om een wenslijst voor de toekomst (ter versterking van de scene) met naast voornoemde partijen ook sprekers van Loud Noise, Endless Music, Season Of Mist, FortaRock, Roadburn, Buma ROCKS! en MOJO. Zaterdag tenslotte gaat het weer in de Oosterpoort om ‘Waar is die doelgroep? – Metal vs Hiphop’, waarbij de twee succesvolle genres van elkaar hopen te leren via twee setjes artiesten+managers: met Caroline Westendorp (The Charm The Fury) en rapper MocroManiac en hun managers.

Voor toegang tot de panels heb je wel een ESNS-conferentiebandje nodig, en het panel op vrijdag is enkel op uitnodiging.

LIVE: Luide bands, free drinks en bitterballen in LOLA
We hadden al eerder begrepen dat de vrijdagse Buma ROCKS! line-up dit jaar bestaat uit metalbands For I Am King en Ulsect en Tusky, de uit de John Coffey-as gerezen punkrockers die net een album bij V2 aankondigden en ook op Noorderslag spelen. Amsterdamse melodische death metalband For I Am King gaat ook erg lekker op het Duitse Redfield Records en met vijf tours (incl. Japan en China) in 2017. Het Brabantse Ulsect debuteerde sterk met avontuurlijk death metal en onderstreepte dat op onder meer Soulcrusher Fest.

Ulsect in 013, foto Jostijn Ligtvoet

Ulsect in 013, foto Jostijn Ligtvoet

Verrassing: Donderdag spelen er nog twee bands in de vooravond en wel de Belgische bazen van Diablo Blvd. (gepresenteerd door Seaside Touring) en de Eindhovense brute meiden van Sisters Of Suffocation. De laatste, death metal-groep, vond onderdak bij Suburban, waar ze hun plaat uitbrachten en opbroegen aan gevallen mentor Bidi. Diablo Blvd. is opgetrokken rond komiek en presentator Alex Agnew, maar die hardrock en heavy metal (goed gevat op laatste langspeler Zero Hour) zal u het lachen snel doen vergaan. Ook dan zijn er gratis bitterballen (van Buma ROCKS!) en gratis drankjes (nu van Wacken Open Air) en bovendien … is dj-duo Goe Vur In Den Otto er ook! Check voor de gein ook ons interview met de Goe Vur In Den Otto-mannen op Fortarock in the City.

Meer live & loud:
De nieuwe organisatie tipt nog een mep loud performances @ESNS18. En terecht, zie hieronder. Maar niet voor we je wijzen op nog veel meer via de Heavy Eurosonic playlist en tips van NMTH.


OVERIGE LOUD PERFORMANCES @ ESNS 2018

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

Zeal & Ardor op Roadburn 2017, foto Roy Wolters

WOE 17 JANUARI
Diablo BLVD BE
Jesus Chrüsler Supercar SWE
Zeal & Ardor CH

DON 18 JANUARI
Auðn IS
Celeste FR
Death Alley NL

VRIJ 19 JANUARI
BAEST DK
Gruppo Di Pawlowski BE
Myrkur (acoustic) DK
Paceshifters NL
Saint Electrics BU
Spoil Engine BE
Walking Dead On Broadway DE

ZAT 20 JANUARI
Dodecahedron NL
DOOL NL
Tusky NL
VUUR NL


ALLE FEITEN OP EEN RIJTJE:

DONDERDAG 18 JANUARI
12.00 – 13.00; B4 panel room, De Oosterpoort
ESNS LOUD – Are we evil (enough)? – presented by Buma ROCKS!
Voor het vijfde jaar op rij presenteert Buma ROCKS! een paneldiscussie gedurende ESNS. Ditmaal focussen we op de toekomst van loud music in Europa. Hoe draait de scene? Zijn we nog geïnspireerd? Zijn de verwachtingen van artiesten en (festival)publiek veranderd? We sleuren vier loud music specialisten uit de loopgraven om dit en meer te bespreken.
Met: Jouni Markkanen (Tuska Festival), Chris “Jagger” Jäger (Summer Breeze Festival), Luc Favié (Doomstar Bookings), Jan Quiel (Seaside Touring/Wacken Open Air)
moderator: Mark van Schaick (Buma ROCKS!)

* Toegang met conferentieregistratie

17.00 – 20.00; club LOLA, Pelsterdwarsstraat 11
ESNS LOUD LIVE met Diablo BLVD (presented by Seaside Touring) and Sisters of Suffocation (presented by Loud Noise)
DJ duo Goe Vur In Den Otto
Gratis drankjes van Wacken Open Air!
Bitterballen van Buma ROCKS!
Networking
Toegang met conferentieregistratie, festival polsbandje of speciaal LOUD polsbandje

Tusky op Popronde Eindhoven, foto Rick de Visser

Tusky op Popronde Eindhoven, foto Rick de Visser

VRIJDAG 19 JANUARI
13.30 – 14.30; P3 meeting room, Hampshire Hotel, Laan Corpus Den Hoorn 300
* Toegang alleen op uitnodiging!
ESNS LOUD! Altar of Madness – ronde tafel met partners & friends
Met dit overleg wil ESNS LOUD een wenslijst voor de toekomst vastleggen: welke activiteiten kunnen we ontplooien tijdens ESNS LOUD die positief bij kunnen dragen aan de loud music scene in Europa, waar liggen de wensen qua showcases, panels, presentaties, enz.

Met o.a.: Summer Breeze Open Air, Tuska Open Air, Doomstar Bookings, Loud Noise, Endless Music, Wacken, Season Of Mist, FortaRock, Roadburn, Buma ROCKS!, MOJO
Moderator: Frank Helmink (Buma Cultuur/ESNS)

17.00 – 20.00; club LOLA, Pelsterdwarsstraat 11
Buma ROCKS! presents FOR I AM KING, ULSECT and TUSKY
Een smakelijk en gevarieerd heavy trio van Nederlandse acts!
De muziek tussen de shows wordt verzorgd door Walter Hoeijmakers (Roadburn Festival)
Drankjes & bitterballen van Buma ROCKS!
Networking
* Toegang met conferentieregistratie, festival polsbandje of speciaal LOUD polsbandje

ZATERDAG 20 JANUARI
12.00 – 13.00; B4 panel room, De Oosterpoort
ESNS LOUD – Waar is die doelgroep? – Metal vs Hiphop
Als artiest in metal of hiphop weet je heel goed waar je artistieke grenzen liggen, maar hoe bereik je je publiek? Twee artiest/manager-duo’s vertellen hoe zij te werk gaan waar het marketing en promotie betreft. Zijn de acts zelf heel bewust bezig met marketing? Hebben ze heel duidelijke voorbeelden en kunnen die ook uit een heel ander genre komen? Welke rol speelt het buitenland in hun carrièreplanning? En: wat kunnen metal en hiphop van elkaar leren?
Met: Martijn Swier (Endless Music), Caroline Westendorp (The Charm The Fury), Lieke de Boer (Statement Agency), MocroManiac (artist)
Moderator: Saul van Stapele
* Toegang met conferentieregistratieDeel dit artikel