Tim Vanhamel gaat er vol voor, foto Roy Wolters

Tim Vanhamel van Millionaire, mei 2017 in De Helling, foto Roy Wolters

Heavy new year peoples! Dat er maar weer veel luide, goede muziek gemaakt en gespeeld moge worden. Het begin is zoals ieder jaar weer goed met Eurosonic Noorderslag, dat dit jaar liefst 354 bands/acts presenteert, zoals altijd verspreid over vier dagen en vele podia. Kijk je alleen naar Eurosonic, dan gaat het om 262 acts in drie dagen.

En dan zijn er ook nog 13 ‘Noordelijke’ acts die voor het nieuwe talentenplatform Hit The North geselecteerd zijn, en daardoor op ESNS, ITGWO en 1 Noordelijke Bevrijdingsfestivals spelen, plus 38 die in het kader van Grunnsonic optreden. Die laatste zijn weer allemaal gratis te zien, ook zonder ESNS-bandje. En daarvan vind je de voor/volgens ons meest relevante selectie in deze mep Heavy Grunnsonic-tips. Resteren er nog 52 acts die zaterdag op Noorderslag-spelen, en waarvoor de tips volgen.


HEAVY EUROSONIC 2018, met 79 nummers in ruim 5 uur:
De kop zegt het al: Het gaat hier om Heavy (alternative en/of deviant) Eurosonic-acts, oftewel het vettige spul dat je van NMTH gewend bent. We hebben de hele selectie nog eens doorgespit en 79 acts in 1 Spotify-playlist geblaft. Hopla, daarmee ben je in ieder geval ruim 5 uur zoet.

Fuel the Fire esns18De eerlijkheid gebiedt twee dingen te zeggen: 1. Er is vreselijk veel meer te doen in Groningen in het ‘weekend’ van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 januari: het aantal officiële en officieuze al dan niet met de toevoeging -Sonic getooide side-events is al jaren niet meer te tellen. 2. Hele belangrijke zijn (ahem…) de Fuel The Fire showcase die wij samen met SOZ en TapeTown op donderdag 18 januari in de Benzinebar gooien (met Komatsu, Every Stranger Looks Like You, An Evening With Knives, Rectum Raiders, Abdomen, Rhinorino, The K. en Modest en de Buma Rocks! showcase op vrijdag 19 januari in Club Lola met For I Am King, Ulsect en Tusky (FB-event). Wij van WC Eend beginnen deze playlist dus met de ‘eigen bands’.

Myrkur, foto Rasmus Malmstrøm

Myrkur, foto Rasmus Malmstrøm

WAT NOG MEER TE VERWACHTEN?
De Eurosonic-programmering is zoals ieder jaar weer bizar veelzijdig en zit tegelijkertijd ook bovenop diverse hetere stromingen en nieuwere trends. Denk dan bijvoorbeeld aan de opleving van black metal, die als vanouds sterk vertegenwoordigd is vanuit Scandinavische hoek en acts als Audn (IJsland) en Myrkur (Deense kwam in 2017 met het sterke debuutalbum Mareridt en komt nu akoestisch met ‘Folkesange’) naar ons brengt, maar ook het Zwitserse Zeal & Ardor (dat black met slave blues en gospel mengt), het Franse Celeste (avant-gardistische black) en het Nederlandse Dodecahedron dat op Noorderslag speelt. De focus op Denemarken levert naast Myrkur ook een smaldeel uit de Kopenhaagse noisescene op, uiteraard aangevoerd door Iceage, maar bijvoorbeeld Aarhus rocktrio Velvet Volume is ook zeer de moeite. Death metal? Hebben we ook: Baest uit Denemarken en het voornoemde Nederlandse Ulsect.

Het zal je niet verbazen dat we een berg goede en vaak al aardig ervaren (anders stonden ze wel op Noorderslag immers) Nederlandse acts te zien krijgen, zoals DeWolff, Iguana Death Cult, Death Alley, Paceshifters, Canshaker Pi, Vuur, Afterpartees en The Homesick. De Zuiderburen stellen evenmin teleur met klasse acts als Millionaire, Diablo Blvd, Gruppo di Pawlowski en Equal Idiots.

LOSSE ESNS-TIPS:
Losse tips van NMTH: de Spaanse eenmans boogie- en rock ’n rollmachine Vurro (woensdag Huize Maas), Jesus Chrüsler Supercar (Zweedse mix bluesrock en metal, woensdag in All Round Poolcentrum), de heerlijke Zweedse rockgroep Pale Honey (woensdag Huize Maas), UK grimepunkers Astroid Boys (gaan de vrijdagnacht in Vera slopen), de Hongaarse garagepoprock-potpourri van Dope Calypso (vrijdag in Heerenhuis), de tweekoppige Belgische garagepunkfurie van Equal Idiots (woensdag 3voor12 stage @Basement, donderdag Heerenhuis), Zwitserse experimentele noisers Peter Kernel (donderdag in Vera) en de Kroatische psychrockers Žen (donderdag in Huis de Beurs). Al dat en veel meer in de playlist hieronder.

De hele line-up van Eurosonic vind je hier en de Timetables op deze pagina. Je Heavy Noorderslag playlist volgt.


JE HEAVY EUROSONIC 2018, met 79 nummers in ruim 5 uur:


Je heavy gids door het Grunnsonic-programma: Met stuk voor stuk Groningse acts die je wo. 17, do. 18 en vr. 19 jan. voor nop kunt zien (ja ook zonder ESNS-bandje!), aangevuld met twee Groningse acts uit talentprogramma Hit The North: De Kat en Vikings In Tibet.

HEAVY GRUNNSONIC PLAYLIST:Deel dit artikel