Ggu:ll @ Little Devil 2022 foto Paul Verhagen

Het kan nog, een laatste show in het jaar proppen en daarmee 2022 afsluiten in de CBGB’s van Europa; de Little Devil. Dat doen we met een thuiswedstrijd voor Ggu:ll, de Tilburgse doombazen. Het is een uitverkochte show en dat schijnt veel mensen te verbazen. Een veelgehoorde vraag is “weet jij of er nog kaartjes zijn?” Het zegt iets over Ggu:ll of over het moment. Wij waren er in ieder geval bij.

Tekst: Guido Segers / Fotografie: Paul Verhagen

Iskandr @ Little Devil 2022 foto Paul Verhagen

De opener deze avond is Iskandr, het soloproject van Omar Kleiss, ook bekend van zo ongeveer elk Haeresis Noviomagi project, Roadburnhelden Solar Temple en gitarist in Dool. Iskandr is zijn absolute soloproject, waarin hij black metal produceert volgens een eigen, unieke visie. Materiaal voor de fijnproever, maar tot voor kort een studioproject. Na de release van Vergezicht is het project omgevormd tot een live entiteit. Wel solo, dus met de nodige hulpmiddelen en vooraf opgenomen elementen. Het is daarom misschien ook even erin komen. Het geluid is namelijk niet de hagelstorm van de platen, maar een hybride beleving tussen psychedelica/kraut en black metal.

Een geluid doorspekt van melancholie, waar je graag de term ‘gloomy’ bij plaatst. Introspectief, idiosyncratisch en lijzig, wat natuurlijk ook veel te maken heeft met een ritmeloop vanaf tape. Kleiss gebruikt ook prachtige natuurbeelden in projecties achter hem. Terwijl hij de gitaar gebruikt om de flow van de nummers te kanaliseren, wordt de luisteraar getrakteerd op beelden van bergen, rivieren en paarden. De muziek is gelaagd, veel complexer dan één persoon zou kunnen brengen denk je. Met tamboerijn op stille momenten komt er toch nog een soort gevoel van ritueel. Doomy en met een vleugje van dat Ulveresque dat niet voor velen weggelegd is, overtuigt Iskandr met deze bijzondere live ervaring. Check anders recente release Knagend Zout om te proeven.

Ggu:ll @ Little Devil 2022 foto Paul Verhagen

Ggu:ll @ Little Devil 2022 foto Paul Verhagen

Ggu:ll is een band die elke liefhebber van stevig werk voor de kiezen krijgt, en op hun laatste plaat Ex Est staan ze volop in hun kracht. Slopende ritmes, hemeltergende zang, en die bijzondere vaardigheid om alles in een non-stop eruptie ten gehore te brengen op het podium. Ik zoom vandaag even in op bassist Dave van Beek, toch makkelijk de focus tijdens een live show van Ggu:ll. Een muzikant die alles afreageert op z’n instrument. Hij stompt op de body, trekt aan de hals, lijkt soms de hele bas uit elkaar te willen trekken of te schudden. Het belichaamt te spanning en intensiteit die van het podium afspat in een stampvolle Little Devil.

En dat lijkt de band alleen maar meer aan te sporen om het maximale te geven. Een balans tussen energie, kracht en controle. Waar de ritmesectie de intensiteit kanaliseert in een dronend, zo nu en dan hypnotiserend, geluid waarmee we het jaar mogen afsluiten. Met goeie, overweldigende metal dus, waar we volgend jaar alleen maar meer van willen.

Ggu:ll @ Little Devil 2022 foto Paul VerhagenDeel dit artikel