Het Japanse Mono

Het Japanse Mono

De derde editie van het stoner/doom/sludge festival Into The Void gaat de boeken in als eerste festival op het programma van het kersverse culturele popcentrum Neushoorn in Leeuwarden. Het cement is amper droog en de eerste liters bier moeten hun uitweg nog vinden door de leidingen, maar voor Into The Void komt de oplevering van de zalen precies op tijd. Organisator Paul van Berlo heeft mooie toekomstplannen voor het festival. Met de geboden faciliteiten in Neushoorn en met stadsschouwburg De Harmonie om de hoek, kunnen plannen, wensen en ideeën vrij baan vinden voor een vooruitstrevend festival in het genre.

Door Marije Heida

Paul van Berlo

Paul van Berlo

– Lees ook ons interview met organisator Paul van Berlo: Into The Void houdt van ‘doom, psych, sludge én rechttoe rechtaan stoner pompen’
Maak kans op kaarten voor Into The Void

But first things first. Voordat we ons hopelijk een aantal dagen kunnen wentelen in stoner, doom en sludge – zoals bijvoorbeeld bij Roadburn in Tilburg -, staan er anno 2015 op één dag al een vijftiental acts op de drie podia. Daarmee zijn er bijna twee keer zoveel bands geprogrammeerd, als de twee voorgaande jaren. Naar eigen zeggen is dat meteen het voordeel van de komst van Neushoorn. Menig inwoner van Leeuwarden zal – nu al – weemoedig terugdenken aan de Westerkerk, waar voorheen Poppodium Romein gevestigd was. Van Berlo denkt daar duidelijk anders over, want als liefhebber van goed gefaciliteerde gebouwen, liet het pand van het voormalige poppodium nogal wat te wensen over. Een aantal dagen na de aanstelling van Neushoorn-directeur Jan Pier Brands, stapt hij voor onder andere Into The Void het kantoor van Brands binnen en legt zijn plannen op tafel. Een aantal koppen koffie later, verlaat Van Berlo het pand met de toezegging dat Into The Void in oktober op de programmering staat. Spannend, want op dat moment is het cement in de fundering – van het toen nog naamloze pand – net gestort. De spanning stijgt bij Neushoorn en Van Berlo als blijkt dat de geplande oplevering in september niet gehaald wordt. De nieuwe aankondiging laat weten dat de officiële opening van de zalen op 21 oktober zal plaatsvinden: drie dagen voor Into The Void.

Neushoorn in aanbouw

Neushoorn in aanbouw

Aan Into The Void dus de eer om Neushoorn te ontmaagden, als het gaat om het organiseren van een festival in het nieuwe pand. Naast de twee zalen, is eveneens het café onderdeel van het festival. Het Koreaanse Jambinai en OBESE van eigen bodem zullen daar in de avond beide een set van drie kwartier spelen. Het café is toegankelijk voor bezoekers, waardoor iedereen die wil een graantje mee kan pikken van het festijn. OBESE is overigens de enige Nederlandse bijdrage aan het festival. Uit buurlanden België en Duitsland rijden King Hiss, Your Higness, My Sleeping Karma, Wucan, Mother Engine en The Ocean richting Leeuwarden. Christian Mistress vliegt over uit de Verenigde Staten om de liefhebber van heftige gitaarriffs te voorzien in hun behoefte. Het Italiaanse Ufomammut en Mist uit Slovenië staan als één van de eerste namen op de poster van Into The Void en zetten meteen de toon voor het festival.

Mono & The Oocean - Transcedental EP

Mono & The Oocean – Transcedental EP

Verder zijn de Scandinavische landen goed vertegenwoordigd met het Noorse Magister Templi, het Zweedse Deville en headliner Sólstafir uit IJsland. Laatstgenoemde weet de Friese hoofdstad goed te vinden. Vorig jaar stonden ze geprogrammeerd op Into The Grave, waar ze opvielen met hun ijzersterke optreden. Tijdens die dag zijn veel gemengde geluiden te horen. De één vindt het geweldig, de ander kan de essentie van de band niet te pakken krijgen. Reden te meer voor Van Berlo de band terug te fluiten richting Leeuwarden voor deze editie van Into The Void. Daar zijn ze meer op hun plek wellicht, en een interessante headliner. De IJslanders wisten in hun cowboy-outfits Vera te ontroeren op Eurosonic en pakten op Roadburn zelfs tweemaal uit. Met de aankondiging van het Japanse Mono maakt de organisatie het plaatje compleet. De band maakt wereldwijd indruk met hun optredens die veelal verzanden in uitgerekte stukken, waarbij de luisteraar meegesleept wordt. Mono komt een dag voor het festival met een split-EP met de Berlijnse post-metalband The Ocean, waarvan je vorige week de eerste track hoorde op NMTH. Slimme zet dus om beide bands uit te nodigen in Leeuwarden.

Never Mind The Hype doet uitgebreid verslag van Into The Void, op zaterdag 24 oktober in het gloednieuwe pand van Neushoorn. Ben je inmiddels warm gelopen en wil je ook een volle dag stoner, sludge en doom over je heen krijgen? Kaarten (€20,- in de voorverkoop) zijn verkrijgbaar via de site van Neushoorn en Into The Void óf probeer kaarten te winnen via de actie van Never Mind The Hype.Deel dit artikel