Mono & The Oocean - Transcedental EP

Mono & The Oocean – Transcedental EP

Deel 4 van Hier is weer een fikse mep nieuwe muziek van… is hier. Wederom hebben we gepoogd om die enorme stroom aan releases te filteren en in één artikel te bundelen. Spitten in die berg heavy alternative muziek met onder meer een uniek duet van het Mexicaanse Le Butcherettes met Iggy Pop, een nieuw grunge-project met Alain Johannes (ex-QOTSA), Matt Cameron (drummer Pearl Jam, Soundgarden), Ben Shepherd (Soundgarden, Hater) en Dimitri Coats (OFF!, Burning Brides) + gast Mark Lanegan, met een hele fijne 10 minunten durende track van The Ocean (van hun split met Mono), clips van onder meer Dope Body, Atheense death/thrashers Revolted Masses en het Brits-Poolse Kroh en hele albums/EP’s van o.a. Vandal X, Sex Jams, UK metalcore-bruten Counting Days, Canada doom/sludgers IRN en de Noorse stonerdoomers van Barbarian Fist! Ervaren Nederlandse groepen als Robbing Banks en My Baby presenteren hun nieuwe werk naast ontdekkingen als Laura Palmer en Feather And The White.

Check onze categorie ‘New Music’ voor meer nieuwe clips en tracks.

LE BUTCHERETTES – LA UVA (FT. IGGY POP)
Het Mexicaanse Le Butcherettes is sowieso een bijzondere band en ze hebben wat leuks bedacht voor de nieuwe single La Uva: een gastrol voor Iggy ‘Motherfucking’ Pop, die ‘m in deze video inzingt, waarna hij zangeres Teri Gender Bender complimenteert met haar stem. Album A Raw Youth is net uit op Ipecac Recordings en in november spelen ze o.a. in De Veste, Delft; Magasin 4, Brussel en de Oefenbunker, Landgraaf.

THE OCEAN – THE QUIET OBSERVER (TRACK)
We praten je even bij wat betreft The Ocean: de Berlijnse post-metalband heeft een split-EP met Mono in de koker zitten met awesome artwork. Die komt 23-10 uit op Pelagic Records en je hoort het geweldige, ruim 12 minuten durende The Quiet Observer hier. Meer goed nieuws is dat die twee bands met het IJslandse Sólstafir op tournee gaan en 24-10 op Into The Void spelen! Kun je niet naar Leeuwarden, dan kun je het een dag later in de Antwerpse zaal Trix proberen.

SHINING – LAST DAY (LIVE AT TROLLTUNGA CLIP)
We hadden die meer dan geweldige foto’s gezien van de show die Shining (de Noorse black metal-jazz bazen) gaf op de Trolltunga rots. Daar waren band en publiek niet voor niets naartoe geklommen: er is ook een clip opgenomen op die rotspunt 700 meter boven het fjord… Geniaal. En dat geldt ook de single Last Day, die je op het aanstaande album International Blackjazz Society terugvindt. Althans vanaf 23-10 als Spinefarm het uitbrengt. 15-11 komen ze weer naar Nederland voor een show in De Helling en 17-11 zie je Shining in de Brusselse Rotonde Botanique.

TEN COMMANDOS – STARING DOWN THE DUST (TRACK)
Weer een supergroep-alert: een grungy all-star collectief met Alain Johannes (ex-Queens Of The Stone Age), Matt Cameron (drummer Pearl Jam, Soundgarden), Ben Shepherd (Soundgarden, Hater) en Dimitri Coats (OFF!, Burning Brides) en… met gastvocalen van Mark Lanegan. Helemaal niet verkeerd.

COUNTING DAYS – LIBERATED SOUNDS (ALBUM)
Nadat ze ons eerste genadeloos op de kaken sloegen met twee clips en een track, primeurde het Engelse metalcore-gezelschap Counting Days gewoon de hele intense plaat Liberated Sounds bij NMTH:

DOPE BODY – OBEY (VIDEO)
Van die heerlijk ongemakkelijke Kunk plaat, die net uit is op Drag City. Pleistertje voor de mensen die net als wij zo stom waren om vrijdag Dope Body in dB’s te missen.

VANDAL X – VANDAL X (ALBUM)
Een van de grote verrassingen op Desertfest was het Belgische noiseduo Vandal X. Al 20 jaar roffelen die Limburgers een end weg en man wat was dat intens. Goed nieuws dus dat het nieuwe album net uit is via FONS Records en NEWS.

METZ – ERASER (TRACK)
Die laatste Metz plaat II is amper verteerd of daar staan de Toronto noisepunks weer voor onze neus. Ditmaal komen ze kort en krachtig met de track Eraser, deel 1 van een 7″ die volgens Stereogum op 22-1-16 uitkomt. Bij Three One G nog wel, in plaats van Sub Pop.

ROBBING BANKS – THIS & THAT (ALBUM)
Jawel: je hoorde die nieuwe Robbing Banks plaat This & That voor de release dus al op NMTH! En het was dubbel smullen geblazen, want we hadden er meteen een albumrecensie bij voor je. Presentatie deze zaterdag in dB’s, Utrecht.

X SUNS – DEATH PERCEPTION (TRACK)
In première bij The Sludgelord: deze heerlijke post-metal/-rock trip van X Suns. Death Perception staat op de derde EP III, die de band uit Seattle op 14-10 in eigen beheer uitbrengt.

FEATHER AND THE WHITE – IT’S HARDER TO IGNORE IT (SINGLE)
Je kunt ze nog kennen van Popronde 2014 (waar ze 20 shows deden!) en Feather And The White gaat gewoon door met alweer hun derde EP. Die presenteert het Noord-Hollandse bluesrockduo op 31 oktober in Winston, Amsterdam. Je krijgt hier vast de eerste single It’s Harder To Ignore It.

PRETTY HURTS – EXPECTATIONS (EP)
Berlijns trio Pretty Hurts handelt in kille post-punk, hardcore en noise en vat dat in deze beste 4 track EP.

MY BABY – REMEDY II (TRACK)
My Baby heeft de zwoele, bezwerende albumtrack Remedy in een langer en broeieriger jasje gehesen: Remedy II. De track luister je op NMTH tot 23 oktober, want dan verschijnt de officiële Remedy EP via Embrace Recordings. We krijgen dus nog deze maand nieuw werk van het rauwe bluesrocktrio!

IRN – SEWER DISEASE (ALBUM)
Is het een EP (want drie nummers) of een album (want ruim 39 minuten)? Het laatste en een beste ook: de Canadese doom/sludge metalgroep IRN gaat op Sewer Disease pijnlijk diep met die screams, maar heeft ook ambient momenten.

THIS GIFT IS A CURSE – ALL HAIL THE SWINELORD (ALBUM)
We brachten je al meerdere tracks van This Gift Is A Curse. De Zweedse band is dan ook van de gemene, occulte black metal met elementen van hardcore en sludge. Erg prettig inderdaad en het hele album All Hail The Swinelord (en hail die albumtitel sowieso) streamt nu bij Lords Of Metal.

LAURA PALMER – LIGHT YEARS (EP)
De Haagse shoegaze/nu waveband Laura Palmer heeft de tweede EP af. Check de drie tracks van Light Years hieronder en live bij de presentatie op donderdag 22-10 in De Zwarte Ruiter in Den Haag (met ook Suburbs en Cole Department).

TOGETHER PANGEA – BLUE MIRROR (TRACK)
Geen garage in deze round-up? Toch wel, of in ieder geval een garageband: Together PANGEA. De Californische komt dit keer echter wat meer wavey, lo-fi en met een surfgitaartje tot je. De nieuwe single Blue Mirror streamt bij Stereogum en is een voorloper van de The Phage EP.

GRAVE – PLAIN PINE BOX (TRACK)
Zweedse death metal met superbe groove. Van het album Out of Respect For The Dead dat uitkomt op Century Media Records. Eerder hoorde je al Mass Grave Mass.

SEX JAMS – CATCH (ALBUM)
Sex Jams was een van de betere acts die in de Austrian Focus op Eurosonic 2014 bovendreef, niet in het minst dankzij de geweldige frontvrouw. De Weense noisepoppers brengen vrijdag derde plaat Catch! uit (op This Charming Man) en die streamt nu al bij het Duitse Visions.

BARBARIAN FIST – THE WHORELORD COMETH (ALBUM)
Ah yeah: lekker stonerdoom album met even subtiele teksten als artwork. Dat is die Noren wel toevertrouwd. Het album van Barbarian is eigenlijk deze zomer al uitgebracht door Voidcaller Records, maar wordt nu pas onder onze aandacht gebracht.

KROH – LIVING WATER (CLIP)
Gave, creepy clip bij deze trak van Birmingham doomsters Kroh. Hoewel het meer oogt als living plants dan water, maar vooruit. Sterke troef is ook de Poolse zangeres Oliwia Sobieszek.

THE GARDEN – HAHA (ALBUM)
Is het discopunk of electrogaragepunk? Zeker is dat het weird, opzwepend en helemaal punk is wat de eeneiige Californische tweeling Wyatt (bas) en Fletcher (drums) Shears opdient. The Garden heten ze en ze hebben het album Haha net uit op Epitaph en die streamt al in z’n geheel op YouTube. 13-11 op Crossing Border te zien.

SWALLOW THE SUN – HEARTSTRINGS SHATTERING (TRACK)
Finse death-/doommetalband en een ambitieuze: 13 november komt bij Century Media Records liefst een driedubbelaar uit:
I: Een typische Swallow The Sun album
II: Akoestisch album
III: Funeral Doom album

REVOCATION – SUMMON THE SPAWN (TRACK)
Vers van de streaming-pers is deze gemeen hard(cor)e track van Revocation. Het thrash / deathmetal-kwartet uit Boston brengt album Empire of the Obscene (inclusief deze vroege demo) op 13 november uit op Metal Blade Records. Luisteren bij Decibel Magazine.

A SHORELINE DREAM – TIME IS A MACHINE GUN (TRACK)
In de categorie deviant: shoegaze/post-ambient/dreampop van A Shoreline Dream uit Colorado. De band heeft al vier platen uit en deze track komt in 2016 op de volgende.

UPON SHADOWS – STREETS OF DESPAIR (CLIP)
Weer een duistere clip, ditmaal met een gruntende dame en van Upon Shadows, een Finse ‘female dark metal’ band. Streets Of Despair is de tweede single, 18 oktober komen ze met het album.

REVOLTED MASSES – WALTZ FOR THE FALLEN (CLIP)
Een potje death en thrash metal uit Athene? Dat zal wel verrekte boos klinken dan? Jazeker: Revolted Masses heeft het zo te horen helemaal gehad en daarmee inspiratie genoeg voor een Waltz For The Fallen. Het nummer staat op het album Age Of Descent dat uitkomt op, jawel, vrijdag 13 november.Deel dit artikel