Wasted Youth Club

Wasted Youth Club – Family Weekend EP

Een van de bands die zowat elke Popronde leek mee te pakken vorig jaar was wel Wasted Youth Club. De garagepunkers bleken gewilde gasten, die met hun rauwe, maar uiterst pakkende muziek heel wat mensen op been brachten. En veel vrienden maakten ook. Zo vertelde Rats and Daggers-frontvrouw Imara Speek bijvoorbeeld dat er een onmiddellijke bandcrush ontstond, met allerlei WhatsApp-groepen ten gevolge. En die vriendschappen hebben geleid tot een unieke collaboratie: Wasted Youth Club dook gedurende de winter met zes dikke bands de studio in voor een knaller van een EP. Zes songs, zes verschillende collabs, vakkundig bijeen gemusiceerd met behulp van Bongloard, Rats and Daggers, Knife Massage, Shaemless, The Super Soakers en The Desmonds. De titel? FAMILY WEEKEND, in kapitalen, net als de muziek: sonische uitroeptekens van heb ik jou daar. En met een uitverkochte Family Fuzz Fest op deze zaterdag voor de boeg te EKKO, hoog tijd om bandlid en frontman Sven te spreken over hoe ze in hemelsnaam dit product tot stand wisten te krijgen. 

Tekst: Merijn Siben

Het is een hele mondvol in ieder geval! Ga maar eens na: zeven bands, iedereen met een eigen aanpak en sound, en daar toch een coherente EP uit halen. FAMILY WEEKEND is er een waar de gezamenlijke chemie vanaf spettert. Een vrije, dwarse punkplaat waarbij elke band een distinctief element naar voren brengt. Van The Flock tot aan Band Romance: de release is zonder meer een uiterst fraai uitgewerkt experiment. Het is dan ook de dag na de repetitie dat we Sven spreken, een kwartier later dan de afgesproken tijd. ”Mijn vriendin maakte me net wakker van: ‘Had jij niet nog een interview of zo?’. Ik zei: hoe laat is het dan? Toen zag ik dat het al 12 uur was.”

Haha, geen probleem hoor! In ieder geval goed je te spreken. FAMILY WEEKEND dus. Hoe kwamen jullie op het idee? 
”Het idee ontstond na Popronde. Je moet na zo’n traject altijd wel even het moment vasthouden. We waren bezig met een debuutalbum, en dachten: wat kunnen we in de tussentijd nog erbij doen? Het plan was vervolgens om iets te maken dat de tijd tussen Popronde en ons debuutalbum kon overbruggen. We zijn innig bevriend geraakt met veel bands die tijd waaronder Rats and Daggers en Shaemless die ook vorig jaar Popronde deden, en raakten geïnspireerd door hen. Dus we waren benieuwd naar wat hun creatieve workflow was met schrijven en hoe zij op muziek komen. Daarbij dachten we: waarom spelen bands wel veel samen live, maar schrijven ze nooit samen nummers? Waarom gebeurd dat eigenlijk niet in de alternatieve punk garagescene, maar wel in de jazz, hiphop of dance? Toen zijn we gaan doorpuzzelen, en toen kwamen we op het idee dit te gaan doen, met een andere band de studio in gaan en schrijven. We hebben ervoor gekozen het binnen een bepaald timeframe te doen, om die oprechtheid en spontaniteit vast te houden. Ik heb toen bands benaderd en die waren laaiend enthousiast, en vervolgens hebben we met heel veel pijn en moeite elkaar allemaal in die oefenruimte weten te krijgen. Dat plannen, dat was een hel.”

Wasted Youth Club, foto Ruben Smit

Wasted Youth Club, foto Kirsten Heskamp

Dat klinkt echt insane, zes bands, en dan natuurlijk Wasted Youth Club er ook nog bij! Kwam er elk weekend een band kijken? 
”Klopt, het was behoorlijk insane! We hadden allemaal optredens door elkaar heen lopen ook. We zijn begonnen in januari, in april waren we pas we klaar met zes bands. Iedereen heeft banen, optredens, repetities, andere projectjes. Heel blij dat het toen helemaal af was. Het duurde meestal twee of drie dagen. Zo kwam op vrijdagavond Rats and Daggers aan, dan bouw je een repetitieruimte op en ga je een beetje jammen. Op zaterdag luister je terug wat je hebt geschreven, en denk je: ah dit is een vette riff. Rond zaterdag heb je dan een nummer, en neem je dat op. Zondag zanglijnen, solootjes, bladibla, weekend voorbij…en je hebt een track! Sommige bands hebben we in twee dagen geknald zelfs, zoals Bongloard en Knife Massage, andere bands in drie.”

Hebben jullie een eigen opname studio?
”We huren een repetitieruimte in Jacobiberg, waar we echt mee boffen! Met ons Popronde geld hebben we eveneens een fijne mixtafel gekocht. Echt fantastisch, gewoon een plek waar we kunnen blijven en naartoe kunnen. Ook niet onbelangrijk: we hebben ook een Stroomversnellers subsidie in ontvangst mogen nemen van Schakel025, waarmee we Thijn van The Super Soakers konden betalen voor het mixen, evenals de masteraar, eten voor de bands en de artwork van de EP. Erg dankbaar!”

Wat zijn nog bepaalde dingen die je zijn bijgebleven? 
”Wat me bijblijft is dat hoe mensen totaal verschillend op bepaalde creatieve ideeën komen. Tegelijkertijd merk ik hoe goed het is te vertrouwen op de creatieve workflow van een ander. We hadden met een van de bands bijvoorbeeld een riff uitgekozen en ik dacht: geen idee wat ik met deze riff moet. En dan zie je hen die riff uitbouwen tot een bepaalde hook, thema of structuur. Dan denk ik: wow, je hoort zulke andere dingen in je hoofd dan ik, of je benaderd schrijven zoveel anders. Dat is keileerzaam! Ik merk dat, nu ik weer met onze langspeler verder ben, ik superveel toepas in van wat ik heb geleerd tijdens deze EP.”

Wasted Youth Club, foto Ruben Smit

Het resultaat is ernaar! Klinkt als een Wasted Youth Club EP, maar je hoort elke bands er hun eigen smaak aan toevoegen. 
”Ook erg blij mee! Het waren wel echt lange dagen moet ik zeggen. Met Bongloard hebben we de eerste dag zo’n elf uur lang geschreven. Vervolgens haalden we de druk er weer vanaf door naar drummer Jitze en ik te gaan. We wonen allebei in een fort, antikraak. Vervolgens bier halen, kampvuurtje bouwen…echt een mooie plek, een soort eiland met een gracht eromheen en een brug.”

Wasted Youth Club, foto Ruben Smit

Je vertelde al hoe moeilijk het was om bands bij elkaar te brengen, hoe heb je het dan voor elkaar gekregen om met al die bands ook nog eens Family Fuzz Fest te organiseren op zaterdag 30 september?
”We zitten in een grote bandapp met iedereen! Daaruit haalden we drie data, met enkele mogelijke opties qua poppodia. Maar dat is dus ook het ding trouwens: je moet ook maar kijken wat in de agenda van een venue past. Ook wil je het een beetje centraal houden. Op een plek als Vera zou iedereen richting Groningen moeten komen. We hadden uiteindelijk Paradiso, EKKO en Skatecafé Amsterdam aangeschreven. EKKO is het geworden, en ze hebben ons suuuperveel geholpen! Ben ze erg dankbaar voor hun steun in dit proces.”

En ook sinds vandaag uitverkocht trouwens! 
”Word echt vet! Alle bands die op de EP staan, gaan spelen. Naast aparte sets, wordt ook elk nummer van de release gespeeld. Dus er staan ook meerdere amps, twee drumstellen en flink wat gitaren. Het is eigenlijk bijna een soort van jamavond. Ook zal de cassette, uitgebracht via Schmetterling Records, verkrijgbaar zijn tijdens de show!”

Even ter terugblik trouwens: hoe hebben jullie überhaupt Popronde ervaren? 
”Het is een van de leukste dingen die we hebben gedaan! Vette shows gespeeld, van Vera tot kroegen met maar twinting man. Je bent met de jongens op stap, je komt crew tegen, leert andere bands kennen. Het wordt echt een soort vriendengroep voor die periode, echt superleuk!”

Ik kan me nog een beruchte show van jullie op het bovenplateau van Kaapse Will’ns herinneren… De beklede stoelen overleefden het niet!
”Die was echt gestoord! We kwamen daar aan en dachten: wauw, dit is klein! We hebben nog wat spullen naar beneden gehaald om ruimte te creëren op het platform. Sommige dingen kon je niet weghalen echter. Het ging er zo hard aan toe dat het barpersoneel nog de baas wakker belde, omdat de vloer begon door te zakken van het platform. Op de benedenverdieping lag allemaal stukwerk, dat is letterlijk van de muren is afgekomen. Die show staat echt in mijn top 10 vetste shows, misschien wel top 5!”

Nu dan dus de EP-release show! Wat zijn de volgende plannen? 
”We gaan volgende maand opnemen bij Epic Rainbow Studio, bij niemand minder dan Simon van C-Mon & Kypski! Veertien nummers, die we begin 2024 op plaat willen uitbrengen. Dan zoveel mogelijk showtjes en hopelijk een dikke festivalzomer tegemoet gaan. Eerst maar even keihard feesten met onze lieve vrienden van Rats and Daggers, Knife Massage, Bongloard, The Super Soakers, Shaemless en The Desmonds morgenavond! En nog een shout-out naar KINK, die ons enorm heeft geholpen met het onder aandacht brengen van deze release, morgen verkrijgbaar via Schmetterling Records.”

Family Weekend van Wasted Youth Club is uitgekomen op 25 augustus 2023 en wordt gevierd met een dik minifestival in EKKO! tickets voor Family Fuzz Fest zijn volledig uitverkocht, dus blijf op de hoogte van opkomend WYC nieuws via Facebook en Instagram.Deel dit artikel