Voltage, Evita Copier Photography

Voltage, Evita Copier Photography

Al even op de radar door een reeks sterke singles en een EP en sinds de release van tweede album Around The Bend helemaal: Voltage! De rootsy rockers uit Helmond, Eindhoven en vuige omstreken leerden we ook kennen, omdat frontman Dave Vermeulen een beste perfomance gaf tijdens de vorige Lemmy Live tournee. Samen met Gijs Heijnen (gitaar/backing vocals), bassist Bob Donkers en drummer Bart Candel vormt hij Voltage, een groep waaarin de liefde voor vettige bluesrock, 70’s rock ’n roll, Americana, Status Quo en Southern rock à la Blackberry Smoke in alle hevigheid samenkomt.

Gaat ook best lekker met de mannen trouwens. Ze deden al best wat gigs (waaronder een aftershow voor Status Quo, organiseerden het Rockin’ Roots Fest in de Hellemondse Cacaofabriek en presenteerden Around The Bend in een volle Effenaar. We waren er dan ook als de hanige kippen bij om ze aan de NMTH-selectie voor Popronde 2017 toe te voegen, waarin ze al negentien boekingen vergaarden. Middenin een hectisch najaar vol Popronde en andere gigs besloten we de vier rockers maar eens aan de tand te voelen.

Tijdens het lezen over blues in Brabant, het eigen festival, baarden en doekoe, en Lemmy Lives vs The Voice, kun je mooi Around The Bend luisteren:

– Hoe, waar en wanneer is de band ontstaan?
Dave: “De band is door mij opgericht in 2011 als coverband om de muziek te spelen die de bandleden thuis hoorden en graag met een eigen sausje wilden presenteren. We hadden onwijs veel podiumervaring opgedaan, maar altijd nog een missie in ons achterhoofd: ‘het schrijven van eigen werk’, deze missie werd gerealiseerd toen Gijs bij de band kwam!”
Gijs: “Vanaf 2013 ben ik begonnen bij de band. Voorwaarde voor mij was om de overstap te maken van covers naar eigen werk. Die weg zijn we in 2014 ingeslagen.”

– Is het klimaat in Helmond en Brabant/Limburg een beetje goed voor bands die van rock, blues en roots houden?
Gijs:
“Best wel lekker. In Helmond wordt ieder jaar, eind oktober de Bluesroute gehouden. Het lijkt een beetje op popronde, alleen dan met supertoffe blues en rootsmuziek. Je kunt met pendelbussen door de stad naar de verschillende kroegen om bandjes te checken. Er is ook ruimte voor wat cross-over, dus zeker vet om een keer te bezoeken. Vorig jaar hebben we daar nog een lekker setje gespeeld om Rockin’ Roots Fest te promoten.”
Bob: “Verder kun je hier in de regio in superveel kroegjes spelen. Niet alleen in Helmond, maar ook in Eindhoven en veel omliggende boerendorpen.”

– Of besloten jullie dat eigen Rockin’ Roots Fest in de Cacaofabriek te Helmond te organiseren om dat klimaat eens even een goede boost te geven?
Bob:
“Rockin’ Roots Fest was een feestje dat we wilden geven na het ontzettend toffe jaar dat we in 2016 beleefden. Na de deelname van Dave in The Voice ging het qua shows ineens heel hard. Daar wilde we een grote strik omheen doen met een eigen feest in onze thuisstad. Dat is zeker gelukt! Het bier zat maanden later nog steeds aan de muren geplakt hahaha!”
Gijs: “Het was een combinatie van het jaar vet afsluiten, maar ook mensen laten horen dat er in Nederland aanwas is van jonge bands die roots georiënteerde muziek spelen. Samen met Hillbilly Hayride en The Grand East hebben we een mooi statement neergelegd die avond.”
Bart: “En we hopen natuurlijk dat we de komende tijd genoeg te vieren hebben, zodat er weer een reden is voor zo’n feest!”

– Moet je een baard hebben om in Voltage te spelen?
Gijs:
“Ja, een man zonder baard is z’n kloten niet waard…”

– Wat moet je sowieso wel hebben?
Bob:
“Doekoe en bitches, muzikant zijn levert geen knoop op en we zijn met drie vrijgezellen.”
Bart: “Maar vooral ook een dosis droge humor, anders hou je het niet lang met ons uit. Het is eigenlijk iedere keer weer feest als we op pad gaan om te spelen. Je weet niet altijd waar je belandt, dus kun je maar beter zorgen dat je zelf de tijd van je leven hebt!”
Dave: “En een baard.”
Gijs: “Amen to that!”

Voltage, Evita Copier Photography

Voltage, Evita Copier Photography

– Wij zagen Dave op een Lemmy Lives show in Amersfoort en kwamen er vervolgens achter dat hij ook bekendheid geniet via TVOH. Hoe verbind je die twee wel heel verschillende werelden?
Dave:
“Ik heb zowel genoten van The Voice als van de Lemmy Lives tour! Twee uitersten van elkaar, maar als je deze werelden dichter bij elkaar kunt brengen, hebben we toch een groot: ‘Muziekliefhebbend rock ’n roll-land’!? At least… let me/us try.”
Bob: “Dave heeft tijdens The Voice bewezen dat rock ‘n roll wel gewoon kan in mainstream muziekland. Hij speelde daar nummers die hij vet vindt. Lemmy Lives was een kans die zich voor deed. Super tof voor Dave om zich bij een nieuw publiek te laten zien. Voltage ligt precies tussen die twee uitersten in, denk ik.”
Gijs: “Verder geven we geen fuck om kaders. We willen gewoon onszelf blijven. We zijn trots op onze muziek en willen die graag uitdragen en laten horen aan iedereen.”

– Heeft deelname aan beide Voltage goed gedaan?
Bart:
“Dave is op die manier goed in the picture geweest. The Voice heeft ons zeker de nodige fans opgeleverd! Maar het heeft vooral een deur geopend voor ons om meer te kunnen spelen. Via Sanne Hans zijn we met een boeker in contact gekomen waar we mee om tafel zijn gaan zitten. Dat doen we trouwens nog steeds, om te bepalen waar we heen willen met de band. Dat Dave meedeed aan ’Lemmy Lives’, dat is gewoon super kicken!!”
Gijs: “Daar hebben we zeker heel veel aan gehad. We hebben supervette shows gespeeld op onder andere de Zwarte Cross en een clubtour gedaan. Dankzij Dave zijn we terechtgekomen onder het dak van (boekings- en managementkantoor) Agents After All en zij hebben echt te gekke shows voor ons kunnen boeken. Ook nu weer tijdens de Popronde.
“Wel merk je soms dat mensen een bepaald beeld van vormen omdat onze frontman aan The Voice heeft meegedaan. Maar ja, ik lig er niet wakker van. ‘Probeer onze muziek uit’ zou ik zeggen en anders blijf je maar lekker weg.”
Dave: “Bart en Gijs halen me de woorden uit de mond!”

– Sturen jullie altijd handgeschreven briefjes mee met jullie muziek? Dat maakt het wel persoonlijk.”
Bob:
“Als ik bijvoorbeeld de naam op de bestelling herken, krabbel ik altijd wat op de bon. Kleine moeite? Dat de meeste mensen mijn gekras hoogstwaarschijnlijk niet kunnen lezen nemen we maar voor lief. It’s the thought that counts right?”
Gijs: “We vinden het sowieso belangrijk om persoonlijk te zijn richting onze fans en de media. Na de show gaan we bijvoorbeeld altijd even bij de merchandise staan om te ouwehoeren met onze fans. Dat is gewoon gezellig en zo leer je de mensen die je muziek waarderen tenminste ook kennen.”
Dave: “Fans zijn alles, we proberen dan ook zoveel mogelijk met ze te communiceren en laten blijken hoeveel respect we juist voor hen hebben.”

– Er zaten ook nog biertjes in dat pakket, lekker! Of moeten we dat meer als een poging tot omkoping zien?
Bob:
“Heeft het gewerkt? Nee grapje, we zijn dankbaar voor mensen die onze band supporten!”
Dave: “Yes, wij zijn de Prins Bernard van de Nederlandse muziekscene. En jullie proeven ook meteen hoe het bier in Brabant smaakt. Lekker dus :-)”

– Voltage is voor een Popronde-band best ervaren met twee EP’s en twee albums op zak. Wat willen jullie uit de Popronde halen?
Bob:
“Popronde is de ultieme kans om onze nieuwe plaat in het hele land te presenteren. We willen vooral dat iedereen onze nieuwe muziek hoort. We hopen dat we na de Popronde veel biertjes kunnen verzenden en het komende jaar met veel mensen mogen proosten!”
Bart: “Popronde is gewoon een super leerzame en leuke manier om als band meters te maken en in venues te staan, die we normaal misschien niet zo snel zouden vinden.”
Dave: “Onze missie is om 70’s en Southern rock weer op de kaart te zetten. Die stijl krijgt zo weinig aandacht in Nederland terwijl er massa’s mensen rondlopen die het supervet vinden. Popronde trekt een wat jonger publiek en dat willen we graag overtuigen.”

– Hoe bevalt de Popronde tot nu toe? Met 17 shows mogen jullie flink aan de bak.
Bob:
“19 inmiddels geloof ik. Popronde is super tof! Het is hard werken maar het publiek is te gek. Je merkt dat iedere tent vol staat met alleen maar muziekliefhebbers. Dat is gewoon heel fijn spelen. Daarnaast is het mooi dat de mensen van Popronde en de andere bands gewoon super toffe mensen zijn. Als we de dag erop niet vroeg weer moeten werken dan blijven we graag om de volgende act te checken en aan de bar te hangen.”
Dave: “Tot nu toe ben ik superblij. Onze shows worden goed bezocht en we zien de mensen genieten van onze muziek. Dat is uiteindelijk het belangrijkst.”

Voltage, Evita Copier Photography

Voltage, Evita Copier Photography

– In september kwam het sterke tweede album Around The Bend uit, gepresenteerd in een volle Effenaar. Wat zijn nu de plannen?
Bob:
“We stoppen… Helemaal klaar met deze ongein! Nee, we willen heul graag op Eurosonic Noorderslag staan. We zijn er klaar voor! Vervolgens clubshows, en een super druk festivalseizoen. Spelen, spelen, spelen, spelen!!! En ondertussen de volgende plaat schrijven natuurlijk.”

– Wat zijn de ambities? Waar zien we Voltage over pak ‘m beet een jaar?
Dave:
“2018 staat in het teken staan van veel live spelen. Naast een aantal clubshows vinden we het vooral belangrijk dat we veel festivals kunnen doen. Ondertussen werken we door aan songs voor ons derde album. Daar willen we ons na het festivalseizoen van 2018 weer op gaan storten.”
Bart: “Een start in het buitenland zou ook tof zijn natuurlijk.”

Zeker. Maar eerst is het tijd om vanavond weer 200% te geven op Popronde Arnhem. 23.30 uur spelen de mannen in Mick O’Connells, Korenstraat 2-2a. Vervolgens zie je Voltage nog live:

28 okt 2017 – Legends Of Rock in Dirksland
04 nov 2017 – Popronde Rotterdam – De Witte Aap
05 nov 2017 – Popronde Venray – Café Hulsman
11 nov 2017 – Popronde Deventer – Walhalla
12 nov 2017 – Popronde Hilversum – The Skiff
16 nov 2017 – Popronde Breda – Café Bel Air
17 nov 2017 – Popronde Enschede – Café Rocks
18 nov 2017 – Bierpop in Hardenberg
19 nov 2017 – Popronde Meppel – Café De Kansel

Een recensie van Around The Bend vind je bij de collega’s van Eindhoven Rockcity. Meer info en live-data via de Facebook-paginaDeel dit artikel