Tjerk Maas van Loud Noise Agency

Annihilator op Dynamo Metal Fest 2018, foto Roy Wolters

Vorig jaar zagen we het nog positief in: de Fieldlabs toonden hoopvolle resultaten, de vaccinatiegraad steeg behoorlijk en er leek eindelijk wat schot in de zaak te komen betreft een einde van de lockdown. Logischerwijs leek het dan ook een zekerheidje dat Dynamo Metal Fest 2021 dan toch eindelijk los zou barsten, in het befaamde IJssportcentrum. Tjerk Maas en Paul van Berlo, de mannen achter Loud Noise Agency, zeiden tijdens ons interview nog in koor: ”Dynamo Metal Fest gaat door!” Maar tot ons aller teleurstelling bleek niets minder waar: een nieuwe lockdown, terechte verontwaardiging vanuit de evenementensector en twee grootschalige #UnMuteUs protesten later, moesten we opnieuw een zomer zonder Dynamo meemaken. Maar dit keer is er geen ontkomen aan: Dynamo Metal Fest 2022 gaat toch echt finaal door, aanstaande zaterdag 20 augustus en zondag 21 augustus met o.a. bands als Lamb of God, Kreator, Testament, Exodus, Candlemass en Heaven Shall Burn. Oef, wat een klasse line-up eigenlijk! We spreken daarom Tjerk Maas over de totstandkoming van de 2022 editie en diens uitdagingen, net voordat hij vertrekt naar Alcatraz Metal Festival. 

Tekst: Merijn Siben

Ha Tjerk, goed je weer te spreken! Ditmaal om onder gunstigere omstandigheden, want Dynamo Metal Fest gaat eindelijk weer echt door! Maar eerst dus even naar Alcatraz? 
Inderdaad, even broodnodige ontspanning totdat het 20 en 21 augustus bij ons los gaat. Erg tof festival, die ook net als DMF onderdeel uitmaakt van de United Festival Force.

Iron Reagan op Dynamo Metal Fest 2018, foto Roy Wolters

Over het onderwerp Dynamo Metalfest gesproken: hoe ziet zo’n weekend er voor je uit? Veel rondrennen en brandjes blussen, of vangt de rest van het team dat grotendeels op?
Nou, in het begin van DMF was het wel echt rennen en mijn stappenteller ging regelmatig in het rood. Maar we hebben inmiddels een goed team om ons heen gebouwd waardoor we de doelstelling “ik wil een festival neerzetten waar ik zelf als bezoeker naar toe zou gaan” aardig kunnen benaderen. Hierdoor kunnen we dit weekend zelf vooral bezig zijn met een soort van ambassadeur zijn van Dynamo Metal Fest richting bezoekers, vrienden en artiesten. Vooral druk eigenlijk totdat de deur open gaat en soms ook nog heel even daarna maar over het algemeen kan ik mezelf aardig als ‘bezoeker’ bewegen gedurende de festivaldagen. Met een biertje en vrienden erbij bands kijken! Maar dit had niet gekund zonder de fijne mensen die voor en met ons werken.

Vorig jaar toen we elkaar spraken zagen we het nog positief in, maar alsnog kon DMF niet doorgaan. Kwam het nieuws als een klap, of waren jullie al aan het voorbereiden op een nieuwe lockdown, toen de gevallen weer stegen? 
Ja, dat was even mooi kut. Zo kort voor het festival toch nog de stekker er uit. Terwijl je over de grens, notabene op basis van de Nederlandse Fieldlab onderzoeken, gewoon los kon. We zagen het natuurlijk al wel aankomen maar als ondernemer blijf je natuurlijk uitgaan van het positieve en hopen dat ze de juiste beslissing nemen, tegen beter weten in overigens vaak…

Tjerk Maas en Paul van Berlo, foto Paul Verhagen

Gingen jullie daarna volop door met de 2022 editie en andere festivals en events, of deed de lockdown het werk tijdelijk stoppen?
We hadden door die nieuwe lockdown geen andere keuze dan doorschuiven en verder gaan. Maar veel lag al vast en dus was de werkdruk tijdelijk dan ook niet zo hoog. En je doet en kan ook niet alles, vanwege de onzekerheid of je op dat nieuwe moment wel echt los kan. Dan is het op een later moment weer een tandje erbij.

Is er post-corona veel veranderd aan het organiseren van een festival als DMF?
Het is vooral allemaal duurder geworden. Op het belachelijke af zelfs. Maar dat kunnen (en willen) we niet doorberekenen. Alles was gebudgetteerd in 2019, met de toen nog geldende prijzen. En waar we de ticketprijs dus tot dit jaar hetzelfde moesten houden zitten we wel met veel hogere kosten. Daarnaast is het ook zo dat de hele voorspelbaarheid (in kunnen schatten hoeveel mensen er op iets af komen) van onze sector compleet verneukt is. Je moet ergens van uit kunnen gaan om een evenement goed te kunnen plannen en dat is nu erg lastig geworden doordat mensen, begrijpelijk, pas laat tickets kopen.

Toen de line-up al behoorlijk dik was met headliners, maakten jullie als kers op de taart ook nog eens Lamb of God bekend als een van de headliners, in mei dit jaar nog. Hebben jullie de band redelijk laat nog kunnen strikken, of hadden jullie die als verrassing achter de hand?
Het programma was natuurlijk al best dik ja. We hadden ze alleen niet achter de hand als verrassing. Door alle line-up wisselingen vanwege corona en niet te vergeten de Oekraïne oorlog zijn we wel continu in beweging geweest met de line up. We kregen ze aangeboden net op het moment dat het leek alsof Jinjer het land niet uit zou kunnen. Dus kwam dat best goed uit. Gelukkig hebben we later Jinjer toch nog weer terug op de line up kunnen plaatsen, het hield niet op met de gecancelde bands helaas maar dat zo’n band dan toch weer terug kan komen is geluk bij een ongeluk.

Welke bands in de line-up zou je in het bijzonder tippen voor de DMF bezoeker?
Nou, iedereen kent natuurlijk wel de grotere namen dus qua tips zeg ik dat je vooral op tijd moet komen om top bands als Urne, Vended, Tankzilla en Dress The Dead te kunnen zien. Mijn persoonlijk hoogtepunt verwacht ik in de vorm van Bay Area Interthrashional. Dat zit al zolang in mijn hoofd. Laatst opgezocht, in juli 2017 heb ik Craig Locicero (Forbidden/Dress The Dead) voor het eerst gemaild met dat idee en of hij daar de leiding in wilde nemen. Oorspronkelijk zou dat in 2020 plaatsvinden, nu is het dus 5 jaar later. En geduld staat niet echt hoog op het lijst van mijn goede eigenschappen, ha ha!

Tjerk interviewt Kayla Dixon van Dress The Dead

Voor een van jullie andere festival, Into The Grave, leek het erop dat de bezoekersaantallen tegen zouden vallen. Is dit achteraf meegevallen? En ervaren jullie soortgelijke uitdagingen met DMF?
Het is helaas niet meegevallen ondanks dat het wel gezellig druk was. Daar ga ik niet geheimzinnig over doen: er moest geld bij dit jaar. Voor Dynamo Metalfest lijkt het in die zin wel mee te vallen, maar rentenieren na deze editie zit er absoluut niet in. Niet dat we dat van plan waren overigens want het is veel te leuk om dit werk te doen. Maar met die flink gestegen kosten is 2022 eigenlijk vooral een jaar geworden waar we doorheen moeten. Dus hopelijk zien we nog een flinke stijging van de tickets in de laatste week. Mocht je nog twijfelen, gewoon komen want het wordt een heel vet feestje!

Op Into the Grave werkten jullie met een pasjes betaalsysteem, is dat dit keer weer zo? Of wordt het pin only/cash/muntjes?
Ja, we werken al sinds de inhaal editie van Das Oktober Metalfest in maart met het cashless pasjessysteem. Op Into The Grave hebben we dat op grotere schaal kunnen doen met ook eigen Loud Noise passen en nu voor Dynamo Metalfest gaan we dat ook weer doen. Als je al een pas hebt, dan kun je die op al onze festivals gebruiken, ze blijven geldig. Je hoeft deze dus niet leeg te maken aan het eind. En als je toch je geld wat er aan het einde nog op staat terug wil, dan kan dat voor een kleine administratie-fee geregeld worden. Of je laat het dus staan tot het volgende festival, kun je meteen na het binnenkomen naar de bar! En mocht je cash hebben, dan kun je bij een kassa dat geld op een pas laten zetten. De festival- en bandmerchandise is overigens betalen met pin of cash.

Ondanks de tegenvallende bezoekersaantallen vond ik Into The Grave weer een geslaagde editie. Wel viel het me op dat biertjes rond de 4 euro kostten. Kunnen we soortgelijke prijzen verwachten op Dynamo Metal Fest?
Nou, die gestegen prijs ligt niet aan de gestegen inkoop maar veel meer aan het feit dat je een grotere beker voor je neus had waar simpelweg ook meer bier in zat. Je betaalt meer maar je krijgt ook meer. Per saldo zijn onze bierprijzen gelukkig niet gestegen. Sterker nog, met name de speciaalbieren zijn iets goedkoper omdat we nu niet meer met munten werken maar exacte prijzen kunnen bepalen vanwege het pasjessysteem. Als we dezelfde prijs zouden gaan rekenen als andere grotere festivals, waar je vaak tussen de 3 en 3,50 EURO betaalt voor een 22 of 25 cc beker, dan zou je nog meer gaan betalen. Maar dat doen we niet.

Dynamo Metal Fest, foto Roy Wolters

Je hoort veel over personeelstekort in diverse branches. Ervaren jullie dat ook als festival, gezien jullie voor een groot deel op vrijwilligers draaien?
Ja, ook daar hebben we last van. Het is gelukkig wel gelukt om voldoende vrijwilligers te werven maar het houdt niet over. Vandaar ook dat we dit jaar de druk op de barren willen verlagen door meer kleinere barren verspreid over het veld te plaatsen. Het is ook een reden dat we daarom dus de biertjes groter hebben gemaakt dan de gemiddelde festival. Het sluit aan op je vraag over de prijzen: dankzij een grotere inhoud, met daarnaast ook nog pullen en pitchers, hoef je minder vaak naar de bar. Zo blijven de rijen korter en is het voor het personeel wat beter te behappen. En zo heb je ook wat meer tijd om de bands te zien ook. Voor iedereen beter!

Is het na Dynamo even rust pakken, of meteen weer een volle agenda voor het najaar?
Na Dynamo Metalfest staat op 1 oktober alweer het Das Oktober Metalfest in het Klokgebouw gepland, gaan de Club Void shows van start, vindt er op 9 oktober weer een Into The Void Festival in Leeuwarden plaats. Als klap op de vuurpijl hebben we op 22 oktober ook nog eens een grote show met Arch Enemy, Behemoth, Carcass en Unto Others in Den Bosch. En dan staan er ook nog diverse andere shows en ben ik druk bezig met de line ups voor Into The Grave en Dynamo Metalfest 2023. Dat draait natuurlijk ook door. Ik hoop dat we op deze editie van Dynamo Metalfest al een aantal namen bekend kunnen maken. En dan ga ik eind oktober eindelijk eens even een week echt op vakantie. Daar ben ik dan denk ik wel aan toe!

Dynamo Metalfest 2022 vindt plaats op 20 en 21 augustus in IJssportcentrum te Eindhoven. Tevens is er op 19 augustus een pre-party met Dress the Dead en ‘surprise’-act Dutch Angel in Dynamo Café. Weekendtickets zijn 79 euro, en dagtickets 49 euro en verkrijgbaar via de DMF website. Blijf op de hoogte van andere Loud Noise events via hun websiteDeel dit artikel