Dynamo Metal Fest 2016, foto Roy Wolters

Van alle gesneuvelde metalfestivals deze zomer bleef er één fier op de agenda staan: Dynamo Metalfest, vorig jaar verplaatst naar augustus 2021, bleef toch maar gewoon namen strooien gedurende 2021. En hoewel we enkele maanden terug nog sceptisch waren over een beetje festivalzomer, heeft die gok potverdorie toch maar eens goed uitgepakt: Dynamo Metalfest gaat door! Het lijkt toch maar dat DMF het eerste metalfeest in ons land wordt met een capaciteit van 10.000 man, op 20 en 21 augustus. Hetzij wel met wat line-up wisselingen gedurende de laatste weken, maar zoals het er nu voorstaat alsnog een weekend lang met dikke festivalheadliners, Europese kwaliteitsacts en ook enkele bazen van eigen bodem zoals Asphyx, Legion of the Damned, Graceless en Tankzilla. We spraken in aanloop van dit machtig mooie vooruitzicht met Loud Noise opperbazen Tjerk Maas en Paul van Berlo over het afgelopen jaar, evenals de vele uitdagingen en risico’s die bij een grootschalig event komen kijken in deze rare tijden.

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Roy Wolters en Paul Verhagen

Het interview verloopt zoals je kunt verwachten: via Zoom en met als achtergrond de woon-of werkkamer. Voor Tjerk Maas en Paul van Berlo is het echter dagelijkse kost, want ook voor de pandemie deden ze veel en was thuiswerken ze niet vreemd. Het was logischerwijs een tijdje redelijk rustig qua shows voor Loud Noise, maar de organisatie heeft niet stil gezeten toen de hel losbrak. Zo kwamen de heren met speciale covid-merchandise, waaronder mondkapjes van festivals als Into the Grave en Dynamo Metalfest evenals wat overgebleven festivalshirts tegen een schappelijke prijs. ”Die covid-merch heeft goed verkocht, dus dat is erg fijn! En onze podcast Metal Inside, onder de banner Loud Noise TV, was erg leuk om te doen. Daarmee wilden we toch de vlam in onze community aanwakkeren, wat engagement bieden.”

Wekelijks werd er een Metal Inside aflevering gestreamed. Sinds mei met een nieuw seizoen en een nieuwe opzet, waarbij Bob de Wit (Supernova Studio en tevens verantwoordelijk voor het dikke livestreamproject The Isolation Sessions) als technisch producent fungeert. De gevolgen van de lockdown bleken daarbij een goed moment om hiermee aan de slag te gaan volgens Paul: ”We waren precorona altijd nogal druk, maar het laatste jaar wilden we toch een beetje een Nederlandse metalcommunity bouwen, waar zo’n podcast een groot onderdeel van is.” Zelfs een Dynamo streamevent met 250 man kon nog doorgang vinden in 2020, waarbij het Dynamo gevoel toch nog een beetje gereproduceerd kon worden met een festivalopzet, interviews en livestreams vanaf een groot scherm. ”Dat was volgens mij toch nog het grootste festival van Nederland sinds de lockdown dat jaar”, voegt Paul eraan toe. Het nieuwe seizoen van Metal Inside begint overigens op 8 september, te bekijken via Loud Noise TV.

Dynamo Metalfest streamevent 2020 dag 2, foto Paul Verhagen

Weer aan de slag
Tot voor kort was het betreft de werkdruk erg goed te doen volgens Paul: ”Qua drukte is het momenteel eigenlijk wel relaxed, zou het niet erg vinden als die werkdruk hetzelfde blijft” Maar met een gestaag licht aan het einde van de pandemietunnel zal dat ongetwijfeld vanzelf weer omslaan volgens Tjerk: ”Echt volle bak aan de slag gaan is er nog niet bij. Als er dadelijk echt grote stappen genomen gaan worden, zal het enigszins naar normaal gaan verwacht ik. Voor nu ligt de focus eerst op Dynamo Metalfest.” Wel is er al een deel rond, niet alleen van Dynamo maar ook enkele andere events. ”Voor een deel van wat we nu hebben staan is er productioneel vastgelegd wat er vastgelegd moet worden, ook qua line-up. Het is nu vooral afwachten hoe het uitpakt, maar Dynamo Metalfest gaat sowieso door.”, aldus Paul.

Dynamo Metal Fest 2020 dag 2, foto Paul Verhagen

Snel schakelen tijdens een pandemie
Zelfs met elke dag weer mooiere vooruitzichten qua vaccinaties en versoepelingen, blijft het toch uitdagend om een festival van zo’n omgang te realiseren. Tjerk geeft aan: ”Zoals met zoveel dingen dit jaar weet je het eigenlijk pas als het ook echt doorgaat. Maar met steeds meer prikken die gezet worden ziet het ernaar uit dat de meesten in juli hun prik hebben gehad. Dus we hebben echt goede hoop dat er in augustus wel weer een festival plaats kan vinden!” Zo heeft de overheid bekendgemaakt dat er vanaf augustus weer events met 10.000 man plaats mogen vinden. Paul sluit daar op aan: ”Het schema ziet er goed uit! Met al die prikken, het publiek en de buitenlucht daar op de schaatsbaan zou je toch denken dat het moet kunnen ook. Erg fijn dat we met een behoorlijke capaciteit weer verder kunnen gaan. Hoe dan ook: Dynamo Metalfest gaat door!”

Reisrestricties en tourschema’s
Zelfs als het in Nederland lekker loopt met de prikken, blijven de gevolgen van corona merkbaar, helemaal als het om tourschema’s gaat. Zo werd headliner Amon Amarth genoodzaakt de tour, en dus ook hun show op Dynamo Metalfest, te verzetten. Aldus Tjerk: ”Het reizen op zich zal niet zo’n probleem worden tegen die tijd denk ik. Waar wel de crux zit is in bands die hun hele tourschema zien verdwijnen. Alle festivals en poppodia liggen eruit. Dat maakt het financiële voordeel om te gaan touren erg klein. Het zal dus echt een economische reden zijn voor bands.” Dat is ook terug te zien in de line-up wijzigingen een maand geleden. Zo moesten Amerikaanse acts Clutch en The Black Dahlia Murder afzeggen. In de plaats komen de Britse stonerbazen van Orange Goblin en Nederlandse deathmetalhelden Graceless de schaatsbaan onveilig maken. Paul: ”We waren gelukkig voorbereid en hebben een lijst met mogelijke vervangers gecontacteerd. Hoe het er ook uit gaat zien, we proberen een zo tof mogelijke line-up neer te zetten, met mocht het echt zo ver komen maar ik denk het niet, uitsluitend Europese of zelfs enkel Nederlandse namen.”

Vooralsnog lijkt het erop dat Bay Area Interthrashional nog steeds komt (een bijzondere Bay Area thrash tributeset met diverse veteranen uit de scene). Tjerk: ”Bay Area Interthrashional is gelukkig geen reizende productie, dus dat werkt in ons voordeel. Maar toch, zelfs als we van plan B naar Z moeten gaan, denk ik dat mensen nog wel zin hebben in Dynamo Metalfest.” Maar het ziet er naar uit dat het toch echt doorgaat met een fraaie line-up dit jaar, met Kreator als vervangende headliner voor Amon Amarth, evenals een speciale one-off show van Amerikaanse thrashlegendes Death Angel in plaats van Testament. Paul: ”Je ziet aan andere festivals dat het programma grotendeels Europees of Nederlands is, en dat is verreweg van verkeerd! Sterker nog, goed voor de Nederlandse en Europese muziekindustrie, zo komen ze toch meer in de spotlight.” Inmiddels zijn ook Nederlandse klasbakken Asphyx en Legion of the Damned toegevoegd aan de bill.

Het oude normaal op Dynamo Metal Fest, foto Roy Wolters

Test-en vaccinatiebewijs
Voorlopig ziet het er wel naar uit dat voor festivals van deze omvang een negatief testbewijs of vaccinatiebewijs nodig is, het brengt voor veel festivals toch wat werkdruk met zich mee.  ”We zijn in zo’n geval afhankelijk van de vergunning en de gemeente, die bepaalde eisen kan stellen aan het houden van een evenement. Dus dan moeten we dat maar gaan doen”, vertelt Tjerk. Paul sluit daarop aan: ”We staan niet afwijzend tegenover dat soort maatregelen, liever niet natuurlijk, maar het is niet anders. Als we daarmee een heel vet festival door kunnen laten gaan, so be it!”

Toekomstperspectief in de branche
Inmiddels heeft Loud Noise na de zomer alweer behoorlijk wat events op de planning staan. De verwachting is natuurlijk dat iedereen weer hunkert naar liveshows, maar toch plakken er wat uitdagingen aan vast. ”Ik denk dat de zalen al snel weer vol zitten, omdat er een zekere honger is. De grootste uitdaging zit hem echter vooral in de mensen die afscheid hebben genomen van de business. Die moet je ook weer terughalen om de benodigde bezetting voor een groot festival weer rond te krijgen. Als je geen mensen hebt die productie kunnen doen, ga je daar wel last van krijgen”, denkt Tjerk. Toch is de hoop dat de livebranche gauw weer op volle toeren draait, maar hoe dat precies zal lopen blijft nog de vraag. Paul: ”Ik mis ook het netwerken wel. Je krijgt niet alles meer mee van collega’s in de branche of poppodia. Hopelijk komen ook de zalen er gauw weer bovenop!” Genoeg werk voor de boeg dus, maar het vooruitzicht van het oude normaal en een metalfestival maakt dat we toch iets hebben om naar uit te kijken. Aldus Paul: ”Koop je tickets en help ons met het voortbestaan van Loud Noise en Dynamo Metalfest! Hoe meer zielen hoe meer vreugd, helemaal zodra het weer los kan barsten.” Tjerk sluit af: ”En check ook onze podcast Metal Inside, haha, alle afleveringen zijn nu te zien!”

Dynamo Metalfest (met o.a. Kreator, Death Angel, Heaven Shall Burn, Candlemass, Legion of the Damned en Orange Goblin) vindt plaats op zaterdag 21 en zondag 22 augustus op de IJssportbaan in Eindhoven. Tickets voor het hele weekend kosten €79 excl. servicekosten, voor de afzonderlijke dagen is dat €49 en deze zijn tevens te koop via de DMF website. Houd er rekening mee dat het een event wordt waar een vaccinatie-of (negatief) testbewijs verplicht is. 

Iron Reagan op Dynamo Metal Fest 2018, foto Roy WoltersDeel dit artikel