Ordigort

Voor Doomstad #8 zou aanvankelijk Pothamus aantreden, maar door de verplaatsingen zijn die Belgische beukers verplaatst naar editie nummer 9 op zaterdag 7 mei (tickets hier). Maar elk nadeel heeft zijn voordeel, want in plaats daarvan staat het mysterieuze drietal Ordigort op Doomstad #8 a.s. vrijdag 25 maart, samen met Grey Aura en Alkerdeel. Jawel, Ordigort heeft nog geen muziek uit en deed nog geen liveshows. Dat is nog eens een exclusieve primeur die Doomstad te pakken heeft! Desondanks is er wel een debuutplaat op komst, behoren de heren tot de platenlabels Babylon Doom Cult Records en Into Endless Chaos Records en zijn ze ook nog eens zojuist bevestigd voor Roadburn Festival! Meer dan genoeg redenen voor een gesprek met de band, nu te hieronder te lezen. 

Tekst: Merijn Siben

De Doomstad bio spreekt over ‘bittere hymnes en uitroepen die naar het einde van de mensheid hinten vormen de boventoon in dit gloednieuwe project van een aantal doorgewinterde metalmuzikanten’. Dat is voor ons meer dan genoeg om de interesse te wekken, vooral als we er na een speurtocht achter komen dat Ordigort leden uit onder andere Witch Trail en Bones betreft. De band is ontstaan in de pandemie, die nogal toevallig is samengesteld. Aldus bandlid Jeffrey: ”Wij zijn ieder van ons apart gerekruteerd op verschillende plekken, van stationscafé tot paardenderby. Ik zat op een kruk een drankje te nuttigen in De Klok, en kreeg al een tijdje vreemde blikken van een onguur type dat bij de jukebox zat en steeds maar “Pictures of Matchstick Men” wou horen.” Dat ongure type besloot na zeven glazen Jeffrey aan te spreken, met allerlei strikvragen over muziek als gevolg. Jeffrey legt uit: ”Hij stelde zich voor als “een ordigort”. Nadat ik bevestigd had dat Mick Taylor inderdaad de beste Rolling Stones gitarist was, vroeg hij me of ik een project wou beginnen voor hem: het was eurodancecrust onder de naam Tropical Island Blitzkrieg, dan wel oude metal onder de naam Ordigort. Hij zou zelf niet meedoen, maar had mensen nodig om de ideeën in zijn hoofd te articuleren. Ik schudde zijn getatoeëerde hand en werd de week erna uitgenodigd in zijn spookhuis aan de Diestiaanse zee.”

Een vertaling van de tijdsgeest
De anderen waren al een tijdje aan het repeteren toen Jeffrey er als zanger en gitarist bijkwam. ”We zijn nog steeds elkaar een beetje aan het leren kennen, maar blij om nu al op het podium van EKKO te mogen staan!” Alledrie de muzikanten hebben al ervaring in andere bands, maar Ordigort staat volledig los van wat de muzikanten hiervoor speelden. Het genre is drummer Laurens al even mysterieus over: ”Onze muziek is een vertaling van de tijdsgeest die op korte tijd zeer ontvankelijk lijkt te zijn geworden voor totale zelfdestructie. We zijn hier niet pessimistisch over, integendeel. We hebben ons zoals velen nooit thuis gevoeld in deze wereld. Dat de fundamenten aan het barsten zijn is iets om te vieren, niet iets om tegen te houden.”

Debuutplaat via Into Endless Chaos Records en Babylon Doom Cult
Hoewel er nog geen muziek verkrijgbaar is, heeft de band al wel een samenwerking tot stand gebracht met het Duitse Into Endless Chaos Records en het Antwerpse Babylon Doom Cult Records. Laurens legt uit: ”Bandlid Arne heeft in Leipzig gewoond en Into Endless Chaos zijn goede vrienden van hem. Zo ging het ook bij Babylon Doom Cult Records moet ik zeggen. Het zijn goeie vrienden van Jeffrey en ik. Maar eveneens belangrijk: het zijn allebei labels die qua werkwijze en ethiek nauw aan ons hart liggen. Het was een logische keuze voor iedere betrokken partij.”

Herrie maken op een boerderij
Verdere albumdetails of tourplannen zijn dus nog een staatsgeheim, maar met wel al een eerste show direct op Doomstad begint het niet verkeerd. Sterker nog: vandaag zijn de ook nog eens bevestigd voor Roadburn Festival! Bijkomend voordeel is dat Ordigort ook in coronatijd veel heeft gerepeteerd, dus ze staan klaar om live te gaan. En dat is te danken aan een repetitiekot in de omgeving Diestiaanzee. Laurens: ”Niet zozeer aan de kust, maar de boerderij waar we begonnen met spelen heeft een grote invloed gehad op ons.” Jeffrey sluit daar op aan: ”We bleven er steeds een weekend lang en de nummers zijn tot stand gekomen in lange jams die we steeds bleven verfijnen. Soms werd ik ‘s ochtends wakker in de oude slaapkamer met paarse getinte ruitjes en was Arne een riff aan het jammen, waar we dan die dag mee aan de slag gingen.” Het bood voor Ordigort dus een plek om te ontsnappen aan de mensheid en de maatregelen. Laurens is zich dan ook bewust van die luxepositie: ”Het beleid tijdens de pandemie heeft zeer veel collegamuzikanten sterk genekt. Ik weet nog dat er versoepelingen kwamen en de zonnebanken open mochten, maar bands nog steeds niet mochten repeteren. Voor ons betekende dat: “fuck it, we haten de wereld, we gaan lawaai maken.”

Ordigort is getekend bij Babylon Doom Cult Records en Into Endless Chaos Records en speelt op vrijdag 25 maart hun allereerste show in EKKO, met Grey Aura en Alkerdeel op Doomstad #8. Tickets scoor je nu via EKKO.nl! Check ook het Facebook-event voor meer info. Blijf op de hoogte van de band via FacebookDeel dit artikel