Er kan veel gebeuren in vijf jaar, ook achter de schermen. Want na een dik debuut in 2015 met In Alarm en vele shows, sleutelde de band vervolgens enkele tijd aan opvolger All About TomorrowEerder dit jaar kwamen ze al met nieuwe singles, en hoewel corona even voor wat vertraging zorgde, zijn de heren dan nu echt terug met een dijk van een plaat. Hoewel de strengere maatregelen het vooruitzicht van regelmatig spelen in de weg staat, verdiend het album voorlopig je aandacht in het comfort van je eigen huis. We trokken songwriter Marcel Janssen aan de mouw voor de vooruitzichten en natuurlijk de ins and outs van All About Tomorrow

Tekst: Merijn Siben

Vanaf de eerste tonen van All About Tomorrow is het al duidelijk dat we met een knap staaltje altmetal te maken hebben. De Rotterdamse band onder leiding van Marcel, samen met Sjoerd van der Knoop op de drums, Jasper de Groot op de toetsen en Tijmen Riede op gitaar, toont ons een vettere productie op het album met een strakkere sound en compactere songwriting. Maar voordat we over gaan op de plaat, blikken we eerst terug op de afgelopen jaren.

In Alarm en op de weg
Het debuut van de band kwam in november 2015 uit en werd ook bij ons positief ontvangen. In Alarm was destijds een chaotische metalplaat, die elementen uit de math, postrock en alt omvormde tot een geheel, die leidde tot een supportshow voor Therapy? en zelfs een UK tour met Grits. Aldus Marcel: ”Echt tof! We hebben lang op het album kunnen spelen en echt veel toffe shows gespeeld! Het was zeker het plan om dit gauw te vervolgen, maar door een line-up wisseling toen we diep in het proces waren, heeft het iets langer geduurd. Ook het vele schrijven nam natuurlijk tijd in beslag. Vaak duurt het even voordat ik tevreden ben met wat ik maak.” De nieuwe drummer, Sjoerd van der Knoop, was al een bekende van Marcel. ”We kenden hem al een tijdje van andere bands en de muziekscene in Rotterdam, en ik had al eens met hem gepraat, maar toen had hij het nog druk. Kort nadat onze vorige drummer vertrok, viel alles op zijn plek. Onze agenda’s pasten in elkaar en toen werd het tijd dat hij bij ons kwam spelen.”

Lockdown perikelen
Op een brakke 1 januari 2020 volgde dan ook die eerste single genaamd I Love Words More Than You Can Say, die bij ons in première ging. De omvang van de hele coronatoestand was ons kikkerlandje nog grotendeels onbekend. Toen het eenmaal toesloeg was de timing ook voor Mxrcxl slecht. ”We wilden eigenlijk in mei ons album releasen, en daar hadden we al wat shows voor staan, waaronder een handvol in Duitsland. Toen kwam de lockdown, en was het geen optie meer. Toen hebben we dat even op ons in laten werken. Veel bands gingen livestreamen, maar dat zag ik niet zo zitten.” Het album is vervolgens op donderdag 1 oktober uitgekomen, wat gevolgd werd door een uitverkochte releaseshow met NMTH Popronde Talent SØWT op zondag 4 oktober in Baroeg. ”We moesten echt even nadenken over hoe we de release vorm zouden kunnen geven. Toen raakten we in gesprek met de organisatie van Baroeg, wat we een heel gaaf podium vinden. Ze gaven aan weer wat te willen opstarten, en gezien ik het album er graag uit wilde hebben gingen we er voor.”

Mxrcxl op Harlequin Fest 2016, foto Sandra Grootenboer

Spelen voor een zaal met stoelen
Met afgelopen dinsdag weer een verscherping van de maatregelen zitten zelfs seated shows er maar beperkt in voor bands. Mxrcxl heeft in ieder geval een releaseshow kunnen doen. ”Het is heel apart om te spelen voor mensen zittend op de stoel. Vooral ook omdat onze muziek het moet hebben van een volle zaal met veel beweging en gezelligheid. Enerzijds gek, maar ik heb wel geduld. Het lijkt me bijvoorbeeld vet om een aangepaste vorm te verzinnen op seated concerten, waarbij je het als band interessanter maakt.” Ook was de band enkele maanden terug bij de Isolation Sessions in Eindhoven. Aldus Marcel over een lege zaal: ”Dat voelde eigenlijk wel goed. Het was heel tof dat het bekeken werd, en voelde als optreden in een televisiestudio. Hele andere ervaring, maar goed om te spelen in plaats van helemaal niet.”

 

Over werken met Matt Bayles
Net als In Alarm is ook All About Tomorrow weer in eigen beheer gedaan. Voor de mastering heeft de band echter hulp ingeschakeld van Matt Bayles van onder andere Deftoned, Mastodon, Soundgarden en meer klasbakken. Marcel verteld: ”Na het opnemen in diverse studio’s, stuurden we de mix op naar Matt. Hij heeft zijn studio in Seattle en kon daar een hele gave mix van maken. We hebben alles online besproken en hij heeft het album in een week gemixt. Het is een legendarische naam in de muziek wereld, en hij heeft het echt te gek doen klinken. Vervolgens is het gemastered door Fluid Mastering in London, die ook ons debuut deed. Never change a winning team.”

MXRCXL, foto Sandra Grootenboer

Het schrijfproces
All About Tomorrow ligt deels in het verlengde van In Alarm, maar naast een vettere productie klinkt de muziek toch ook gevarieerder, toegankelijk en meer melodieus. Marcel: ”We wilden voor wat meer afwisseling gaan. Naast wat meer metal georiënteerde tracks is er ook ook ruimte voor compactere composities. Aan de andere kant, er staan alsnog wel twee tracks van acht minuten op, haha.” Welk nummer de favoriet is van Marcel is een moeilijke vraag, maar de track Tomorrow’s Sun is een bijzondere. ”Het is een lang nummer dat bestaat uit veel delen, traag, niet catchy, maar heel anders. De track verwijst ook naar de albumtitel en gaat tekstueel over rouw en verlies, een persoonlijk thema dat het album samenvat.” Qua werkwijze is het Marcel die vrij complete demo’s naar de rest van de band stuurt, om vervolgens samen de muziek te spelen. ”Ik schrijf de muziek en teksten, en vervolgens gaan we kijken hoe het voelt. Daarbij kijken we ook of we nummers in een livesetting zouden passen. Kortom, in de oefenruimte wordt het uiteindelijk een bandding.” Met dus een nieuwe plaat op zak, maar wel met nieuwe coronaregels, is het dus even de vraag wanneer Mxrcxl weer de weg op kan. ”Er is nog niks definitief of concreet, maar ik verwacht wel dat we gauw weer shows gaan spelen.”

All About Tomorrow is vanaf nu verkrijgbaar via de Bandcamp van Mxrcxl, op wit vinyl, cd en als digitale download. Tevens is het album via Spotify te beluisteren. Blijf op de hoogte van Mxrcxl en aankomende shows via Facebook of Instagram

 

 Deel dit artikel