Night Demon, foto Nicholas Bremm

Outsider, artwork Don Phury

Bassist/vocalist Jarvis Leatherby van de Amerikaanse heavy metalband Night Demon is een bezige bij. Niet alleen heeft hij zijn eigen band, maar daarbovenop managet hij ook nog eens bands als Midnight, Visigoth, Satan, Cirith Ungol (waarin hij ook bas speelt) en beheert hij zijn eigen heavy metal podcast. Vandaag is dan ook nog eens het derde Night Demon album uit! Outsider ligt nu in de winkels via Century Media, toepasselijk op St. Patrick’s Day, gezien we Jarvis zijn tijd tussen Noord-Ierland en Zuid-Californië verdeelt. Redacteur Wouter Hommel spreekt de beste man vanuit Noord-Ierland, lees het interview hier… 

Tekst: Wouter Hommel / Fotografie: Jurjen Breedbach

Hallo Jarvis, ik zie dat je belt vanuit Noord-Ierland, mag ik vragen waarom?
“Ik woon parttime hier en parttime in Zuid-Californië. Dus dacht ik dat het een goede gelegenheid zou zijn om hier deze maand te zijn voor alle pers. Omdat iedereen, de hele Europese pers dichtbij is, vandaar.”

Dat moet een aardig contrast zijn: het klimaat in Derry en Ventura, nietwaar?
“Om eerlijk te zijn heb ik nooit echt van het zonnige weer van Californië gehouden, haha. Nee man, ik vind het hier (Derry) echt te gek, er zijn zoveel gave dingen hier. Californië is net iets teveel… Tijdens de pandemie raakte ik eraan gewend om weer vrije tijd te hebben, maar nu is Californië weer zo ontiegelijk druk. Iedereen is zo veeleisend, en ik heb nu zoiets van: het kan me niets schelen.”

Je bent van Ierse afkomst, toch? Want ik zag laatst een post van jou op Instagram naast het graf van een van je voorouders…
“Dat klopt, maar dat wist ik pas toen ik hier woonde. Is dat niet grappig? Ik ben hier beland omdat mijn vriendin hier vandaan komt. Dus begon ik hier vaak te verblijven, later vroeg ik een keer aan mijn vader: Je bent Iers, toch? Maar hij dacht dat we meer van Engelse afkomst waren, en ik dacht: echt? Dus deed hij een van die DNA-testen, zoiets als Ancestory.com, maar daar werden we niet veel wijzer van. Toen nam ik contact op met de nicht van mijn grootmoeder, soort van onze familiehistoricus, ze is in de negentig en ze gaf me allerlei informatie waar niemand in onze familie van afwist. Dus blijkbaar kwam mijn betovergrootvader vanuit Ierland naar de VS, ongeveer een uur verwijderd van waar ik woon (Derry). En, ik heb het graf van zijn vader gevonden, het graf van mijn over-over-overgrootvader is ongeveer een uur hier vandaan, bizar toch?”

Night Demon op Into The Grave 2022, foto Jurjen Breedenbach

Night Demon op Into The Grave 2022, foto Jurjen Breedenbach

Wow, soort van op intuïtie.
“Ja, alsof iets me terugroept, haha.”

Over woonplekken gesproken: zou je zeggen dat je leven is verbeterd sinds de begindagen van Night Demon? Toen jullie nog vanuit een auto leefde?
“Haha, ja. Maar ik woon nog steeds overal en nergens. Ik ben niet bepaald gedomesticeerd, zal ik maar zeggen. Ik toer nog steeds veel en we hebben een heel mooi pand annex oefenruimte die we voor de band hebben gebouwd in Californië. Als ik thuis ben, woon ik daar. Als ik in Ierland ben, logeer ik bij mijn vriendin, dus ik hoef niet veel huur te betalen of iets degelijks. Ik probeer gewoon zo zuinig en slim mogelijk te leven. Ik ben niet in de fase waarin ik huizen koop of me vestig en zo. Ik probeer daarbij zo min mogelijk verantwoordelijkheden te hebben. Eigenlijk heb je ook niet zo veel nodig, zeker niet als je de hele tijd reist. Hoe meer spullen je hebt, hoe groter de last.”

Laten we het hebben over het derde album Outsider van Night Demon, van wat ik begreep, is dat het een soort van conceptalbum is? Zou je kunnen vertellen waar het over gaat?
“Ja, eigenlijk alle Night Demon albums of artwork waarop je architectuur of gebouwen ziet, is vanuit een concept. We baseren veel van onze fictieve verhalen op echte plaatsen die bestaan. En we passen het en der een beetje aan, en bedenken allerlei hypothetische scenario’s over die plekken. Zo was ik een tijd geleden op zo’n plek, het was bij een kerk met een verlaten kerkhof. En er was een weg die er naartoe liep en uitkeek over de zee. Eigenlijk in de ‘middle of nowhere’. Dat is wat je op de albumhoezen ziet: een echte plek. En ik bedacht er een verhaal bij, wat zou er gebeuren als hier iemand zou wonen? De basis van het verhaal van Outsider gaat over een jongen die opgroeit in een klein stadje. Zijn familie runt de plaatselijke begraafplaats, dan sterft zijn grootvader en besluit hij de stad te verlaten. Maar het punt is, niemand komt er ooit in of verlaat het: ze zijn een zelfvoorzienende gemeenschap, maar hij zegt: fuck it, en gaat toch weg. En na kilometers lopen belandt hij om de een of andere vreemde reden in datzelfde stadje. Maar dan in een andere dimensie waar iedereen anders is, maar ze hebben allemaal hetzelfde gezicht, én ze herkennen elkaar. Zo is er ook een andere versie van hemzelf. Gelijk heeft hij een aanvaring met zijn andere zelf, die niet erg aardig is, doodt de andere versie van zichzelf uit zelfverdediging. En op dat moment moet hij zijn identiteit aannemen en opgaan dit andere leven met bijna dezelfde mensen. En de hele tijd probeert hij terug te keren naar zijn realiteit.”

Heb jij het verhaal bedacht?
“Ja, ik bedacht het tijdens de pandemie. Maar ik schreef het oorspronkelijk als een filmscript. En toen hebben we besloten om het aan te passen voor een album. De muziek volgt de verhaallijn op de voet, elke wending heeft met het verhaal te maken.”

Welke nummers ga je toevoegen aan de setlist voor de komende tours?
“We zullen waarschijnlijk het hele album integraal spelen. Het duurt minder dan 35 minuten of zoiets, en met een headlineset heb je genoeg tijd om dat te doen en nog alle andere klassiekers te spelen. Het album is ook als één stuk muziek geschreven opgedeeld in acht hoofdstukken. We hebben hard geoefend voordat we de studio in gingen, zodat we het live kunnen spelen, zonder pauzes ertussen. Zo moet het zijn.”

Outsider van Night Demon is vandaag uitgekomen in diverse formats via Century Media, en tevens hieronder te streamen. Blijf op de hoogte van de band via Facebook en InstagramDeel dit artikel