Karnabahar

Doomstad met Birds In Row + Karnabahar + Quentin Sauvé

Vanavond is het eindelijk weer zover: een nieuwe editie van Doomstad, gepresenteerd door EKKO, TivoliVredenburg en Never Mind The Hype (tickets hier). Ditmaal doen de Franse post-hardcore sloopkogels Birds In Row het iconische poppodium aan. En ze komen niet alleen! Bandlid Quentin Sauvé opent met een soloshow en het nieuwbakken screamoproject Karnabahar speelt! Laatstgenoemde is een internationaal gezelschap gevestigd in Nederland, met eveneens wortels in Turkije en Argentinië, dat de komende periode flink wat naam gaat maken. Niet meer dan gepast om het viertal vandaag te introduceren. We voelden bandlid Vincent aan de tand over dit nieuwe project….

Tekst: Merijn Siben

Screamo en folkmuziek
Namen als GGGOLDDD, Second Guessing en Ostende zijn ons alvast zeker niet onbekend! Het zijn allen bands waarin de leden hun strepen hebben verdiend. Met name Second Guessing bood de wortels van Karnabahar. Aldus Vincent: ”Karnabahar is ontstaan als zijproject van de gitarist en bassist van Second Guessing. We vonden dat er wat overlap was tussen Turkse en Balkan volksmelodieën en screamo, en wilden proberen de twee te mengen. Het is niet perse altijd hoorbaar, maar we proberen meer en meer volksmuziek uit onze achtergronden toe te passen op onze muziek.” Het resultaat is klassieke screamo, zoals ie desondanks te weinig wordt gemaakt in Nederland maar waar eindelijk wat verandering in gaat komen. Zoals omschreven door de band: ”Rauwe emoties, van hard naar zacht, melancholische melodieën, catharsis, hier en daar een verwarrend ritmetje.”

Doomstad
Vanavond is het dan ook een nieuwe mijlpaal voor Karnabahar: spelen in de EKKO en als voorprogramma van Birds In Row! Vincent vertelt: ”Erg spannend! Birds In Row was een grote invloed voor mij toen ik zelf begon met muziek schrijven, dus ik ben blij dat Doomstad ons heeft gevraagd voor de support.” Maar überhaupt heeft het viertal er al wat mooie shows op zitten. Zo speelden ze met VULVA tijdens hun Abortustour en trokken ze eveneens naar Zurich voor een show met Second Guessing. ”Maar voor mij was de show met Tenue in ACU toch wel heel bijzonder. Spelen met onze vrienden van Ontaard en Forbidden Wizards in een snikheet ACU in augustus, met een van de beste screamobands die er is.”

Screamo in Nederland
Hoewel er dus nog weinig materiaal is vrijgegeven, valt er al wel een dikke livesessie geschoten in ACU te vinden hieronder. Een goed voorproefje van die eigenzinnige Karnabahar-sound. We hoeven, behalve de show van vanavond, niet lang te wachten op nieuwe muziek volgens Vincent: ”De EP is zo goed als klaar en kan elk moment online komen!” Ook zijn er plannen om eveneens de rest van Europa in te trekken. ”Screamo leeft helaas niet zo in Nederland. Wel hebben we eind dit jaar een heel cool project op een door Throwing Bricks gecureerde estafetteshow, met andere Utrechtse bands in Patronaat.” Die show, getiteld ‘Throwing Bricks Opens A Can Of Worms’ vindt plaats op 21 december in Patronaat. Eerst maar even EKKO platspelen vanavond bij Doomstad, scoor nog snel je tickets hier.Deel dit artikel