Jimmy Diamond, met rechts vooraan Ruud Gielen, foto Maaike Ronhaar

Daar is dan de eerste release van Jimmy Diamond! Gedreven door een sterke melodie, meeslepende rockend en gezongen met een stem die in de (post-)grunge niet had misstaan, dropt het powertrio vandaag eerste single Airplane. We noteren een spannend eerste geluid, dat van rustige passages bouwt naar meer grootse rock. Jimmy wie? Wel, de Montenegrijns-Overijsselse band die is ontstaan uit de as van RUV. De Twentse bluesy rockers wilden we net als een malle supporten tijdens Popronde 2019, maar toen viel de formatie uiteen. Gelukkig brachten de scherven nieuw geluk.

Frontman Jeroen is weg en inmiddels hebben gitarist Jim Zwinselman en drummer Ruud Gielen een nieuwe bassist gevonden in Floris Poesse (waar Ruud al mee speelde in de Sean Webster Band en ook nu “een enorme klik mee heeft”). Een nieuwe frontman hadden ze stiekem al in de gelederen, want Zwinselman blijkt naast begenadigd gitarist ook vocaal zijn mannetje te staan. Gielen: “We waren eerst nog met Kevin Stunnenberg (ex-Birth Of Joy, IG) aan het jammen, maar hij besloot vol voor zijn soloproject te gaan. ‘Nou, dan ga ik zingen en liedjes schrijven’, zei Jim.” En zo was Jimmy Diamond geboren.

Door Ingmar Griffioen, fotografie Tjeerd Derkink & Maaike Ronhaar

Dig in met de eerste Jimmy Diamond single Airplane:

Jimmy Diamond, foto Maaike Ronhaar

Ruud Gielen is gewend om veel onderweg te zijn, met bands als Ruv en ook met het Amerikaanse Strand Of Oaks, de band van Tim(othy) Showalter waarvoor de Twentse drummer, Zwinselman en nieuweling Poesse in Europa de backbone vormen. In februari waren ze nog op tournee en daarna was het opeens klaar. Zonde, want ze waren net van plan om naar Amerika te gaan voor opnames via Showalter. Nu zit hij vast in Austin, Texas en zij in Nederland. “Dan nemen we het maar in Nederland op en sturen we het naar Amerika voor de mix.

Als coördinator van Popronde Enschede heeft Gielen het nu ook niet echt druk. Gelukkig werkt hij ook voor Poppunt Drenthe. Daarnaast wist de band deze zomer een volledige ‘Jimmy Diamond No Show Tour’ te doen, waarbij ze 2500 kilometer in een bandbus, vijf landen en één voedselvergiftiging overleefden. Nul shows werden gespeeld, maar ze schreven wel drie songs. Een daarvan klonk ze meteen extra goed in de oren, en zo legden ze Airplane vast in de Galloway Studio in Nijmegen. Voor de mix wisten ze Arjan Miranda te strikken, een Amerikaan met Nederlandse voornamen en voorouders. “Hij is een van maatje van Tim van Strand of Oaks en de bassist van Black Mountain.”

Corona kwam niet eens zo gek uit
“Eigenlijk is corona voor Jimmy Diamond niet eens zo verkeerd geweest, want wij konden in maart meteen veel oefenen, wat spelen en muziek schrijven. Jim heeft in zeven maanden wel een stuk of vijftien liedjes geschreven. Wel gaaf, want toen RUV stopte hadden we echt iets van ‘Wat nu?’.” Met Jim als frontman moest de groep eerst een transitieperiode door. “RUV was best wel rocky, vooral de laatste plaat een beetje hardrockachtig, nu zijn we toch meer de indie rockkant ingedoken. Zonder op een typisch popbandje te lijken”, grapt Gielen.

Jimmy Diamond repetitie, foto Tjeerd Derkink

De inspiratie is veranderd en Jim schrijft ook andere nummers. “Voorheen schreef Jeroen de teksten. Nu gaat het veel sneller, merken we. Voorheen waren we veel meer riff-georiënteerd en dat ging vooral van Jim uit. Jeroen wachtte tot we wat hadden en ging dan schrijven. Jim kan gewoon thuis demo’s maken en dan stuurt ie me soms ’s avonds het skelet voor een nieuw liedje. Dan heeft ie al tekst, gaan we samen repeteren en komt alles eruit. Zo is het sinds maart in een stroomversnelling geraakt. In de zomer hebben we try-outs gedaan in Metropool, Hengelo en De Lantaarn in Hellendoorn en daarna wat shows. Toen ging het echt hard. Je zit elke keer een week lang in één ruimte die nummers te spelen en dan valt het pas echt op z’n plek.”

Strand Of Oaks x RUV in Montenegro, foto Maaike Ronhaar

De Montenegrijnse roots van Jimmy Diamond
Gek genoeg blijkt de band niet vernoemd naar het fonkelende, 18-karaats gitaarwerk van nieuwe frontman Jim Zwinselman. “Nee, Jimmy Diamond is wel echt ‘de band’. We zochten een bandnaam, maar ja, alle goede namen zijn al bezet. Twee jaar terug kwamen we voor de eerste Strand of Oaks-tour in Kotor (lees het tourverslag dat Gielen toen bijhield), een heel mooi havenplaatsje aan een baai in Montenegro. Het voelde een beetje alsof we in een filmdecor liepen. Toen kregen we van Tim allemaal Montenegro-namen. Jim was Jimmy Diamond, Tim was Timothy Midnight en ik was Rudy Flamingo. Opeens dacht ik daar weer aan. Jimmy Diamond klinkt best wel breed en wekt hopelijk interesse”, grinnikt Gielen.

Half december gaat de band de studio in voor nog drie of vier nummers. Het idee is dat die ergens begin 2021 de debuut-EP van Jimmy Diamond moeten sieren. “We willen het niet overhaast doen. We merken dat er elke maand nog dusdanige stappen worden gemaakt, dat het bijna zonde is om snel iets te releasen. We mikken op voorjaar 2021. Vaak zijn februari, maart en september goede releasemaanden, maar nu… je kunt niet live spelen, er is geen Eurosonic etc. We hopen dat er begin volgend jaar een klein beetje perspectief komt. Als dat er is dan hebben wij de boel klaarstaan. We verwachten niet dat de internationale tours snel weer gaan aantrekken, dat het heel duur gaat worden voor Amerikaanse bands om naar Europa te komen. Dus dat zijn voor ons uitdagingen en kansen voor de toekomst.”

België lonkt
“We zouden eind november een Belgisch tourtje gaan doen”, vertelt Gielen. “De 4AD in Diksmuide staat nog steeds bevestigd, maar het is natuurlijk onzeker of dat kan doorgaan. Misschien wordt het wel verplaatst, maar dat zien we dan wel.” Debuteren met een livestream ziet de drummer niet zo zitten. “Niet voor een nog onbekende band. Uiteindelijk wil je die toch ook leren kennen in een klein gat in een zaaltje, met lauw bier in je hand, en waar het zweet van de muur druipt.”

Artwork door Tjeerd Derkink

België lonkt wel. De muziek van Jimmy Diamond valt daar goed, weet Gielen, die daar vorig jaar met Strand of Oaks in de Barn speelde op Rock Werchter en in 2018 op het Cactus Festival opeens 12.000 man voor zich zag. De contacten van tourmanager Etjen van der Vliet zitten daarbij ook bepaald niet in de weg, maar Gielen benadrukt dat de band het ook zelf heeft opgebouwd door zich ook met RUV te laten zien. “We gingen toen met Strand of Oaks en Tyler Bryant op tournee en zo werd ik ’s ochtends gebeld door de Belgische Radio 1. Die hadden ontdekt dat de al jaren hier tourende Tim Showalter opeens met een Nederlandse band speelde. Wij gaan nu niet nadrukkelijk die kaart trekken, maar in het hedendaagse muzieklandschap is het al moeilijk genoeg om je muziek aan de man te krijgen en dit soort dingen helpen wel.”

‘Een soort van protestsong’
Airplane drong zich op als eerste single omdat de demoversie bij iedereen ‘meteen veel opwinding teweegbracht’. Het nummer wordt met een hoes van huisfotograaf Tjeerd Derkink uitgebracht en is stiekem een soort protestsong. “Jim frustreerde zich nogal over wat er in de wereld gebeurde en maatregelen die dan niet voor iedereen gelden. Zoals dat luchthavens gewoon open mogen blijven en alle regels aan hun laars lappen, terwijl andere sectoren de volle prijs moeten betalen. Daarom schrijft hij ‘je kan beter op een vliegtuig zitten…’ We gaan het absoluut niet als coronasong pitchen, maar het vangt voor ons gevoel wel die energie, felheid en de tijdsgeest.”

Ok, hopelijk snel meer Jimmy Diamond en voor nu:

Jimmy Diamond, foto Maaike RonhaarDeel dit artikel